Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

xena123

2. 8. 2011 9:52
ad myčka

my skládání vyřešili. máme dvě myčky a z jedné berem čisté nádobí a do druhé dáváme špinavé.

0 0
možnosti

vit.kucik

2. 8. 2011 14:07
Re: ad myčka

... tak to mně opravdu ještě nenapadlo... ! :))

0 0
možnosti

georgesco

2. 8. 2011 9:03
já vám nevím

já vám nevím, ale nebude to smutná doba? Každý bude sedět doma u svýho počítače a vést virtuální život... myslím, že z toho tak maximálně musí dřív nebo pozdějc "zahrabat"  a když už to pak člověku poleze krkem a vyjde ven, zjistí, že je to tam vylidněné. Už dnes na ulici nejsou děcka. Nevěřím tomu, že parta nahradí rodinu. A už vůbec ne ve stáří. Krev není voda. Navíc, dotažené ad absurdum, když budeme všichni singles, tak lidský rod dobrodružná budoucnost nečeká, nečeká ho totiž žádná budoucnost.

0 0
možnosti

vit.kucik

2. 8. 2011 14:24
Re: já vám nevím

Já Vašemu pohledu rozumím, Geogesco, jsem ze stejné generace a pociťuji to podobně. Já ani Vy nemůžeme jinak. Ovšem to není podstatné - podstatné je to, jak to budou pociťovat generace budoucí. A jedno je jisté - mnoho z toho, co je pro nás nepředstavitelné (špatné, neúnosné, nepřirozené) bude pro ně normální. Vždy tomu tak bylo.

Zkuste si jen představit, že předložíte průměrnému vzorku lidí z roku 1912 naše současné názory na rovná práva homosexuálů. Nebo transvestitů na svobodnou volbu pohlaví. Nebo na vhodnost náboženských symbolů ve školách. Nebo na právo na "slušný" důchod. Nebo právo chodit zdarma ke špičkovému doktorovi. Jistě by si mysleli, že v takové zkažené době plné šíleností by nechtěli žít a my přitom to všechno bereme za samozřejmost a je nám tu celkem dobře.

Já Vám rozumím, Georgesco, taky mě chytá nostalgie po "starých dobrých časech", kdy se holky vdávaly ve dvaceti a koukaly mít děti. Ale tato nostalgie zemře spolu s námi, oni budou hořet zase pro jiné věci... :))

0 0
možnosti

petrhajek.bigbloger.lidovky.cz

19. 7. 2011 10:16
souhlas...

hlavně tam zmiˇujete věc, co nedokáží pochopit fanatičtí zastánci dětí (kdo nemá děti, je vyžírka, musíme mít spousty dětí, aby nás v budoucnu uživily, klesá u nás populace, to je tragédie...)

Z mého pohledu: díky automatizaci velmi narůstá produktivita práce, proto je schopen jeden člověk uživit či postarat s eo mnohem víc lidí,. než dříve (a to i se započítáním výzkumu a vývoje, výroby a servisu strojů). Proto reálně klesá potřeba práce, do budoucna je velké riziko rostoucí nezaměstnanosti. Proto už dnes vzniká mnoho umělých a neproduktivních pozic - je morální potřeba, aby většina populace byla zaměstnána, byť je to nesmyslná práce.

Klesající populace taky není problém. Říká se, že je přelidněno. To si sice nemyslím, ale je fakt, že kdyby bylo lidí výrazně méně, ničemu by to nevadilo, možná spíš naopak. Dříve bylo ekonomicky výhodné mít co nejvíc dětí, změnily se podmínky a je možné, že se ustavuje nový status quo. Jen to chce důslednou imigrační politiku a obranu.

0 0
možnosti

Antonín, topič

2. 8. 2011 9:45
Re: souhlas...

To jsem zvědav, kdo bude tu politiku a obranu zařizovat, když, jak píšete, děti nejsou potřeba.

0 0
možnosti

o vaše názory nestojíme

8. 7. 2011 19:13
Máte tam spoustu nesrovnalostí

Prádlo se vyvářelo odjakživa, pokud možno s louhem, k potoku se nosilo vymáchat.

Muž bez manželky nebyl zdaleka tak bezmocný, levnější i jednodušší než se oženit bylo najmout si vdovu ze sousedství, aby mu prala, uklízela a vařila. Manželku si pořizoval pouze v případě, že potřeboval věno nebo chtěl (další) děti.

Taky odjaktěživa existovaly prádelny a vyvařovny - například za zlatých horeček v Kalifornii i na Yukonu jejich majitelé zbohatli víc než valná většina zlatokopů.

0 0
možnosti

vit.kucik

8. 7. 2011 20:48
Re: Máte tam spoustu nesrovnalostí

Podívejte, článek svou formou musí být krátký, není to vědecká stať, proto jsem poslední mnohasetletou lidskou historii shnul do pár vět. Je to sice zjednodušené, ale nemyslím, že nějak zvlášť zavádějící... Pokud bychom měli diskutovat vážněji o "historii všedního dne", museli bychom předně určit přesněji dobu a místo, o kterém mluvíme... Kalifornie 19. stol. bylo něco zcela jiného než např. Čechy 18. stol nebo alpská oblast 13. stol., apod.

Jistě si zajištěný vdovec mohl někoho najmout na praní, ale v literatuře jsem se s tím nijak nesetkal, zato je možno se často setkat se sitací, kdy se vdovec poměrně rychle znovu oženil. Tento jev byl skutečně tak častý, že bych si troufl odhadnout, že neprostá většina vdovců se ve stř. Evropě 16-19. stol. do 5 let znovu oženila. To není náhoda, to muselo mít zřetelný důvod. Jasnou výhodu, např. oproti alternativě se neženit a najímat si ženy ze sousedství.

0 0
možnosti

kleo

8. 7. 2011 17:57
pěkně napsáno.....

zajímavá úvaha....já sám jsem dobrovolný single, ale kompenzuju si to neteřinkou, která má právě sladkých třináct, je to oboustranně výhodný byznys, ona mě nahrazuje chybějící dítko a já ji zase blbě fungujícího tátu.....je to skvělé půjčit si dítko jen tehdy, když mám chuť a čas...V

0 0
možnosti

vit.kucik

8. 7. 2011 20:35
Re: pěkně napsáno.....

... tak pokud Vám kompenzuje jen to dítko, tak je to v pořádku a užijte si to...! :))

0 0
možnosti

assam

7. 7. 2011 17:22
Bravo!

Pěkně se to čte,ale mám z toho kapku depru,bo na svém okolí rozhodně nevidím příznaky pochopení toho,že rodina má hlubší smysl...Holt,já to předám svým dětem,ty svým...naše děti svým...a snad se dočkáme...;-)petr

0 0
možnosti

Antonín, topič

7. 7. 2011 11:13
A to bych ještě dodal,

že singles mají (kvůli absenci dětí) nižší mandatorní výdaje a tudíž přispívají k devalvaci hodnoty práce. To pak oklikou vede k tomu, že se víc lidí rozhoduje "rodinu odložit," protože se bojí poklesu životní úrovně.

Zatímco jinde jsou singles více daněni a rodiny podporovány, v ČR je to opačně.

2 0
možnosti

Tomáš Jasný

7. 7. 2011 10:37
Není co dodat

Jen navrhuji zamyšlení, co se stane s touto atomizovanou společností, plnou osamělých lidí, když najednou skončí tyto civilizační vymoženosti, které takovýto sobecký život umožňují. Jak by to vypadalo, kdyby například měsíc nešla elektřina..?

0 0
možnosti

Jarcho

7. 7. 2011 11:15
No co asi...

poslední by nemusel zhasínat!

0 0
možnosti

dolch

6. 7. 2011 23:06
Pěkný

R^

0 0
možnosti

vit.kucik

7. 7. 2011 15:18
Re: Pěkný

díky, Dolchu ...:))

0 0
možnosti

T.T.

6. 7. 2011 22:06
Skvělé!

Fajn zamyšlení! Jen nevím, nakolik ten trend "singles" bude pokračovat... Ostatně i ten feminismus se podle mě časem otupí a lidé se vděčně vrátí k tradičním osvědčeným modelům (samozřejmě patřičně poučeni z předchozích úletů)... :-)

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS