Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
M

motylek_02

3. 12. 2010 1:50
zajimavy namet na premysleni

par let dozadu jsem se setkala v novinach se zpravou, ze voda podrazi, protoze lide setrili. Na druhou stranu, kdyz si predstavim, ze mam zahradu, a nemoznost odvozu odpadku mimo ni, tak budu sakra hodne premyslet,a tridit, aby odpadky byly na urcitem miste a nezahnojily zahradu. Obavam se, ze skladky mohou znecistit spodni vody, oceany (uz ted jsou tam hlaseny hory, odkaz dohledam) a vubec za sebe rikam recyklaci ano. Nemam pocit ze me nekdo do niceho nuti a kdyz pristavili kontejnery na trideny odpad, zajasala jsem. Prijde mi totiz opravdu hrozne smatlat vse dohromady. Na sve vlastni zahrade bych to nedelala.

0 0
možnosti
VK

vit.kucik

3. 12. 2010 22:06
Re: zajimavy namet na premysleni

Ale já taky říkám recyklaci ano. Sám si z odpadu recykluji, co se mi hodí, sám se rozhodnu, co mi za to nestojí. Co je dobré pro mně, nemusí být dobré pro Tebe, a naopak. Na vlastní zahrádce chci mít pořádek, stejně jako Ty (proto to k Tobě nemohu vyhodit). Problém je, že se objevil někdo třetí, který stanovil pro všechny zahrádky, co je dobré. To se někomu (náhodně) líbit může, mnohým však ne. Zahrádka každého je totiž trochu jiná a každý má trochu jiný vkus... :))

0 0
možnosti
PL

Mokasina Alan

3. 12. 2010 22:20
Re: zajimavy namet na premysleni

Jaký problém v tom vidíte? Tedy, co vidíte za problém v tom jak někdo "stanovil pro všechny zahrádky, co je dobré"?

0 0
možnosti
M

motylek_02

4. 12. 2010 0:11
Re: zajimavy namet na premysleni

takze: recykluje se papir, plast, sklo, a nekde i baterky. Jen to vitam, protoze nemusim resit kde to budu sladovat na sve zahradce, jsem li na dedine, muzu si objednat odvoz popelnic ve vetsim intervalu (setrim). A vubec nemam problem s tim, tridit odpad, ani muj 80lety deda ne. Naopak, pristaveni kontejneru vitam, a chtelo by to i vice, protoze pretekaji. aby to bylo ekonomicke, tak si firma stanovi to co bude recyklovat, v tomto pripade viz vyse. Nemam problem s tim, ze nekdo stanovil co se bude recyklovat protoze: pokud nechci, recyklovat nemusim. A i to co se recykluje, tak odpovida selskemu rozumu.

0 0
možnosti
S

sonic

4. 12. 2010 1:16
Re: zajimavy namet na premysleni

nepleťte dohromady dva diametrálně odlišné problémy: recyklaci a znečištění. nebo lépe řečeno, pokud vám vadí znečištění, bavme se o znečištění. recyklace je úplně jiný problém.

můžeme například zjistit, že je levnější odpad naházet na skládku než recyklovat. pak můžeme říct, že nám vadí znečištění -- můžeme skládky zdanit, regulovat hygienickými normami, upravit právní systém po vzoru USA, aby bylo znečištění žalovatelné atd.; jednoduše, snažit se bezprostředně odstranit to, co nám opravdu vadí. potom zjistíme, že buď je recyklace pořád dražší než skládky, nebo je levnější a začne se více recyklovat.

pokud chcete minimalizovat negativní externality (např. to znečištění) a přitom co nejméně poškodit ekonomiku a deformovat trh, je určitě nejlepší zaměřit se bezprostředně na daný problém. stejně tak by např. bylo výhodnější, aby továrny platily ekologickou daň přímo z vypuštěných tun takových a takových látek, než aby se platila z MWh vyrobené elektřiny.

0 0
možnosti
M

motylek_02

4. 12. 2010 3:01
Re: zajimavy namet na premysleni

nejsem ekonom odbornik. Pouze jsem napsala svuj nazor. Dle meho recyklace a znecisteni spolu souvisi. Nicmene chapu, ze odbornik to muze videt jinak.

0 0
možnosti
VK

vit.kucik

4. 12. 2010 14:49
Re: zajimavy namet na premysleni

...přesně tak.

0 0
možnosti
  • Počet článků 55
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6363x
Studoval jsem a pracoval v Praze v IT a logistice... momentálně se svou rodinou žiji na úpatí Dolomit v severní Itálii