Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
H

harier

26. 7. 2010 21:39
Smutné i zajímavé

Je pravda, že člověk by měl znáti více informací než jen zdroje papouškující to, co jde nejvíce k uchu lidí. Na druhou stranu pro takové velké firmy, které pracují na velkých projektech při jejichž haváriích může dojít ke škodám velkého rozsahu, musí být analýza rizik a přijatá preventivní opatření alfou a omegou jejich činnosti i za cenu menších zisků. A to zde absolutně koncepčně a dlouhodobě selhávalo. Rok vypnuté signalizační zařízení, snaha neomezovat činnost na plošině i při reálném nebezpečí z důvodu úniku zisku je neomluvitelná. V tom je ta chamtivost (hybná síla systému)strašná. Kdybychom k tomu přistupovali stylem "stane se a příroda si nějak poradí - hlavní je zisk" , byli bychom za chvíli jeden velký Bhopál.

0 0
možnosti
VK

vit.kucik

26. 7. 2010 22:34
Re: Smutné i zajímavé

Neznám přesné technické detaily toho, co se na plošině dělo. Mohl tam být i nepořádek (byť je to nepravděpodobné). Faktem je, že po každí podobně slavné havárii dochází k radikálnímu přehodnocení norem, postupů, prevence, apod., takže poučení bývá znatelné (to se týkalo i oné chemičky v Bhopálu, jestli se pamatuji správně, která je i po letech mementem pro bezpečnostní standardy po celém světě. Dalším dobrým příkladem je Černobylská havárie a její vliv na bezpečnost jaderných elektráren na všech kontinentech).

Konečně statistiky tento růst bezpečnosti dokládají. Jak jaderných, tak i ropných havárií ubývá. To neznamená, že bychom to měli bagatelizovat. Na druhou stranu ani démonizovat.

0 0
možnosti
G

Godzy

26. 7. 2010 21:36
Blahobyt je motor

Blahobyt je to kouzelné slovo, které člověku dovoluje chovat se jakkoli. Ve jménu blahobytu můžeme vybít kohokoli, zničit cokoli a vždy se můžeme obhájit. Můžeme vymlátit všechny velryby - vždyť je to kvůli našemu blahobytu. Ale jinak to byl velice hezký článek, gratuluji.

0 0
možnosti
PNA

politicky nekorektní asociál

26. 7. 2010 22:21
Re: Blahobyt je motor

No a Váš příspěvek by čirá demagogie, obzvlášť ty velryby se povedly, také gratuluji.

0 0
možnosti
PNA

politicky nekorektní asociál

26. 7. 2010 21:16
Karma

"Ropa je přírodní látka, která se do moře dostává prosakem neustále i bez zásahu člověka." - jsem rád, že to konečně někdo napsal. Samozřejmě link okamžitě posílám všem známým.

0 0
možnosti
LH

Tryskomys Muf

26. 7. 2010 22:39
Re: Karma

Jen s tim "zanedbatelnym" rozdilem, ze se jedna radove o nekolikanasobne mensi mnozstvi a v dlouhem casovem horizontu, tudiz se ropa muze rozlozit. Chtel bych slyset, jak byste mluvil, kdybyste se zivil napr. rybolovem v Mexickem zalivu.Rv

0 0
možnosti
RL

Lionel.r

26. 7. 2010 20:59
Již jsem pár e-mailů s linkem rozeslal

:-)

0 0
možnosti
PH

selma_sedlak

26. 7. 2010 20:58
Těžba ve velké hloubce

Souhlas.

Málo prostoru se také věnuje faktu, že administrativa za Billa Clintona v roce 1996 významným způsobem zvýšila motivaci ropných firem těžit ve velkých hloubkách, když schválila níže uvedený zákon, který jim odpouštěl poplatky za těžbu ve výši cca. 12-18%.

Takže tu máme typickou situaci: stát něco pomůže pokazit a pak křičí a používá to jako záminku pro další regulaci.

http://en.wikipedia.org/wiki/Deep_Water_Royalty_Relief_Act

0 0
možnosti
VK

vit.kucik

26. 7. 2010 22:39
Re: Těžba ve velké hloubce

... to jsem nevěděl...:))

0 0
možnosti
MM

Vosiczka

26. 7. 2010 20:53
I váš pohled je "jednooký"

Vy totiž vidíte dobro, blahobyt a pokrok, což je pohled typický pro člověka, který za tyto výdobytky platí jen penězi vydělanými prací. Nežijete u řeky zamořené chemikáliemi, nevidíte, jak se váš kraj mění kvůli těžbě nerostů, vaším životním prostředím není prales, který pohlcuje těžba dřeva. Nezdá se vám zvláštní, že státy, které mají obrovské  přírodní bohatství se musejí mnohdy potýkat s chudobou? Nechci Vám křivdit, myslím si ale že vidíte naši civilizaci jen z té jedné strany.

0 0
možnosti
VK

vit.kucik

26. 7. 2010 21:07
Re: I váš pohled je "jednooký"

Toto je klasický ekologický pohled, který sdílí miliony lidí, přesto je mylný. Tzv. přírodní bohatství není jeden drahocenný sud, ze kterého všichni ujídáme se strachem, že bude jednou prázdný. Přesnější je obraz, kdy jsme všichni na stejně nehostinné poušti, ze které vlastní pílí a tvořivostí tvoříme kvetoucí zahradu. Někdo více jí, protože svou činností si vytvoří lepší úrodu. 

Dále je ověřitelným faktem, že v bohatých zemích jsou řeky, vzduch i města stále čistější, a lesů přibývá. Chudé země se potýkají ještě se základními problémy, jak vytvořit základní bohatství (které kterým se vyspělé země zabývaly před 100 lety). Až zbohatnou, budou mít dost prostředků i na ochranu své přírody. S trochou nadsázky tedy přírodě víc pomůže schopný ekonom než ekolog, i když chápu, že to "zeleně" založené lidi asi bude dráždit...

0 0
možnosti
PM

mfdnes-bulvar

26. 7. 2010 20:40
kamra

z kazdeho pocitace, ktery doma mam!!! toto je nejlepsi clanek, ktery jsem dosud na blogu cetl. diky, ze jste si dal tu praci jej napsat a vysvetlit vsem tem "ekologum" a antitezebnimaktivistum, jaka jsou fakta. diky, diky, diky!!! R^R^R^

0 0
možnosti
H

hd-tom

26. 7. 2010 20:51
Re: kamra

kamra, woe ;-D;-D;-D

0 0
možnosti
RL

Lionel.r

26. 7. 2010 20:20
Vřelý dík za článek

a přání, aby se dostal k přečtení co nejvíce lidem.R^:-)

0 0
možnosti
VK

vit.kucik

26. 7. 2010 20:55
Re: Vřelý dík za článek

Díky... tak šiřte, šiřte...:))

0 0
možnosti
ML

meyla

26. 7. 2010 20:18
Problem je jinde

Soukrome firmy tezi ropu vetsinou jen tam, kde jim milostive necha misto ten ci onen statni monopol (Petrobras, Petronas, Aramco apod., nepmluve o ruskych spolecnostech). Neni divu, ze tak statni dinosauri cini s radosti a neni divu, ze pak maji soukrome firmy soutezici na deformovanem trhu jen tu moznost tezit, kde je to obtizne. Svet je stale rozdelen na statni vs. nestatni, kde nestatni s prehledem a flexibilitou vyhrava, nicmene my, dane platici oPcane, se alespon v Evrope vzdy vracime radi do naruce statu a kritizujeme kapitalismus, nikoliv chybu v procesech. Odsranme statni monopoly a brzo, byt v bolestech, vznikne neco, z ceho budeme vsichni profitovat - srovnejme napr. Ceske statni spoje nebo jak se to kruci tehdy jmenovalo a dnesni triumvirat, ktery lovi v nasich vodach a mame z toho, svete dive se, uzitek.

0 0
možnosti
VK

vit.kucik

26. 7. 2010 20:38
Re: Problem je jinde

Naprosto souhlasím...:)) Zvláště s tou částí poznámky, "...byť v bolestech"... přechod nebývá většinou hladký a rychlý, dobře fungující svobodná ekonomika je jako zahrada - taky nerozkvate přes noc. Tržní síly k tomu, aby vyselektovaly dobré od špatného potřebují čas, nakonec to ale vždy udělají lépe a stabilněji, než nějaký úředník v plánovaném systému. V tom čase bývá problém. Nestálé veřejnosti ani mnoha politikům se nechce čekat...

0 0
možnosti
PL

liška 007

26. 7. 2010 19:31
vcelku souhlas

líbil se mi přístup pohlédnout na věci z více stran, zaujala mne práce s čísly, která jistě dala práci najít. Pravdou je, že člověk se kolikrát z pohodlnosti (a možná je to i únavou z hektického života, kterým žijeme) odmítá zamyslet nad věcmi předkládanými mu jednostranně nejen médii, na tzv. fakta s emocionálním nábojem.

Pavla Lišková:-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 55
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6363x
Studoval jsem a pracoval v Praze v IT a logistice... momentálně se svou rodinou žiji na úpatí Dolomit v severní Itálii