Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JK

poberta

27. 7. 2010 5:34
havarie

nechci s autorem polemizovat jestli havarie takoveho rozsahu je primo nebo neprimo umerna velikosti toho kdo ji zpusobil a kdo za havarii vlastne muze a jestli kdyz jsem bohat muzu vice juchat atd.  ale pokud nekde umiraji lide v praci a pri teto havarii lide umirali nekolikrat tak je neco hodne spatne  protoze ja bych do prace nesel umrit ja tam chodim vydelavat  prachy na zivobyti

0 0
možnosti
KK

KK46

27. 7. 2010 7:53
Re: havarie

Jistě, horníci také chodí do práce vydělávat peníze a ne umírat. Nicméně leckdy v dole najdou smrt. To se stalo i u nás a ne jednomu horníkovi a ne jednou. Je to také hodně špatné, ale žádný důl se kvůli tomu nezavřel. Naše doly jsou však relativně malé a tak budí méně emocí.

0 0
možnosti
M

modrokošiláč

27. 7. 2010 5:30
Co dodat

karma R^

0 0
možnosti
R

rafol

27. 7. 2010 7:16
Re: Co dodat

R^

0 0
možnosti
PZ

Orwell2008

27. 7. 2010 4:54
přiroda si pomůže

Autorovi doporučuji at se přímo namistě par dní ráchá a až ho vyfotí a bude vypadat jako pelikán z fotek tak já osobně bych to okomentoval že se nic neděje ,průsaky se stávají a přiroda si si pomůže sama,obávám se že pokud se věc přesune z roviny teoretických keců ala tento blog do roviny osobní katastrofa tak pohled na věc se náhle mění celkem radikalně.Je to jednoznačně katastrofa jestli je jen obrovská nebo jenom velká je celkem jedno.

0 0
možnosti
I

impertinenta

27. 7. 2010 5:02
Re: přiroda si pomůže

R^

0 0
možnosti
MM

Monty M.

27. 7. 2010 2:20
...

R^ Libi se mi srovnani poctu uhynulych ptaku kvuli ropne katastrofe na strane jedne a pouzivani sklenenych tabuli na strane druhe. Nebo srovnani se zamorenim zalivu kvuli pouzivani motorovych clunu v oblasti. 

Ono je snadny udelat obrazky umirajicich ptaku na plazi a pak se ucastnit bojovnych diskuzi na internetu. Ale reknete mi, kolik z dotycnych lidi se vazne zamysli a rekne si: "od zitrka jezdim do prace na koni, doma budu jist zasadne z hlinenych misek, ktery si splacam doma za domem z jilu, a prestanu pouzivat televizi, lednicku a plastovy zubni kartacky... Zadnou ropu nepotrebuju!"

Tohle je dan za nase pohodli... Tak to proste je.

Na druhou stranu si myslim, ze hysterie je obcas dobra. Jinak by se totiz nektery veci nikdy nezmenily...

0 0
možnosti
ML

m. l.

27. 7. 2010 12:15
Re: ...

Zkoušel jsem si představit co by se stalo, kdyby začali třeba všichni obyvatelé Prahy jezdit na koních (pro zjednodušení předpokládám, že 1 auto by bylo nahrazeno 1 koněm). Praha by se asi zcela zhroutila :-) Například si nedovedu představit jak by po Jižní spojce projíždělo 11,500 koní za hodinu. Nebo jak by se zvládlo koňskými povozy do Prahy dopravit a distribuovat 7000 tun sena denně :-)

0 0
možnosti
JK

gotzur

27. 7. 2010 0:57
Pěkný článek

0 0
možnosti
OK

Ondrej8

27. 7. 2010 0:37
Ekosystem po ropne havarii - pokracovani

Aktualni vysledky vedeckych vyzkumu z oblasti zasazenych ropnou havarii tankeru Exxon-Valdez ukazuji, ze jeste po dvaceti letech po havarii je mnoho plazi ropou znecisteno, hluboko vsakla ropa se stale jeste uvolnuje do oceanu a ropa je i v telech zivocichu jako napriklad v muslich (ktere ovsem slouzi jako potrava dalsim, takze ropa se pak dostava do celeho potravniho rezetezce, lidi nevyjimaje). Co je ovsem jeste varovnejsi fakt je to, ze vsakla podpovrchova ropa je stale jeste toxicka a dale ovlivnuje organismy - byt je jiz primo nezabiji... Uprimne, nevim jestli bych tam chtel rybarit, byt je to dvacet let pote.

Samozrejme bych nakonec jeste rad zminil zdroje ze kterych pochazeji me informace: U.S. Department of Interior, National Park Service, publikace "20 Years Later...Exxon Valdez" (na webu NPS je hezke cteni u Kenai Fjords NP) a Exxon Valdez Oil Spill Trustee Council.

0 0
možnosti
OK

Ondrej8

27. 7. 2010 0:36
Ekosystem po ropne havarii

Dekuji za hezky clanek, ktery bezesporu prispeje ke zdrave diskusi a k vytvoreni objektivniho nazoru na vec. Take zastavam nazor, ze priroda si dokaze pomoci sama - a dokaze se sama "zahojit". Je ovsem nutne si klast otazku jak bude ekosystem vypadat po onom "zahojeni". Velice pochybuji (a fakta budiz mi oporou), ze to bude tentyz cloveku vlidny ekosystem, ktery tam byl pred havarii.

Obecne plati, ze priroda si ekosystemy vytvari prubezne, tj. v drtive vetsine se u ekosystemu nejedna o cosi co je v idealni rovnovaze (napr. ze by v onom miste v mori zilo optimalne 30 velryb, 10 delifnu, atd.... a kdyz ne, tak ze by neco bylo v neporadku). Priroda si naopak trvale hleda onu rovnovahu - tak trochu podle principu akce a reakce - v reakci na vselijake podnety a pusobici faktory. Podle toho pak vypadaji vztahy a napriklad i druhova skladba. Je-li onim pusobicim faktorem napriklad zminovana velka ropna havarie, pak vyvstava otazka jak se ekosystem zmeni a jak moc.

(pokracovani v nasl. prisp.)

0 0
možnosti
LH

Tryskomys Muf

26. 7. 2010 22:35
Podnetny nazor

Jiste podnetny nazor. Na druhou stranu si uvedomte, ze kdyby lide byli k podobnym znecistenim netecni a ignorovali je, tak byste na to brzy dojel a skonal na smetisti, neb by firmy nemely duvod snazit se minimalizovat skody na zivotnim prostredi zpusobene vyrobou.

0 0
možnosti
VK

vit.kucik

26. 7. 2010 22:38
Re: Podnetny nazor

Netečnost je jeden pól extrému, hysterie druhý. Jedno i druhé řeší problémy hůře a tahá více peněz z našich kapes... :))

0 0
možnosti
KN

Karl Novak

26. 7. 2010 22:23
skvěle napsáno !

0 0
možnosti
JK

jana.krcova

26. 7. 2010 22:15
..

zajímavý článek, díky, Vítku. Musím souhlasit s tím, že je škoda, že takové články se neobjevují běžně ve zprávách, ale jen ty mediální bomby a fotky ropných katastrof.

Zdravím Martu!!!

0 0
možnosti
VK

vit.kucik

26. 7. 2010 22:35
Re: ..

Ahoj Jani, vyřídím. Já jsem zde a ona tam. :))

0 0
možnosti
  • Počet článků 55
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6363x
Studoval jsem a pracoval v Praze v IT a logistice... momentálně se svou rodinou žiji na úpatí Dolomit v severní Itálii