Diskuse

Století Číny

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RD

rodier

20. 11. 2010 9:17
bullshit

Autor vubec nevi o cem pise.

Napriklad minuly rok, komuniste v Cine rekli, ze by bylo dobre aby kazdy cinan kazdy den vypil 1 sklenici mleka.  Vysledek ? Nekolik mesicu byla mlecna krize a cena mleka se do dnes nesnizila na puvodni cenu.

Ono pamatne "az bude kazdy cinan chtit kus masa tak padne hospodarstvi" to neni zadny omyl ale 100x overena pravda.

Viz napriklad cena ryze, ktera za posledni roky vzrostla jen proto, ze v Cine se zlepsilo ziti a nekolik (desitek) procent farmaru misto ryze zaclo pestovat kravu (aby meli ono mleko, pripadne maso) a cena ryze sla raketove nahoru a porad tam je.. 

Samozrejme bezny prostacek z cech, potazmo cele Evropy tohle zdrazeni diky dotacim EU nepozna, ale napriklad v Indii  to zpusobilo mensi hladomor. !!

0 0
možnosti
VK

vit.kucik

23. 11. 2010 15:33
Re:

Mýlíte se. Cena rýže po špičce před několika lety opět klesla a dnes jistě "nepůsobí hladomory". Obecně jakákoliv vyšší spotřeba může krátkodobě vyhnat ceny nahoru. Vyšší ceny ovšem znamenají lepší příležitost pro producenty danou komoditu produkovat, takže dlouhodobě je tato komodita dostupnější a cena většinou nižší, než před vznikem tohoto nedostatku.

Tj. vyšší čínská spotřeba může světu spíše prospět než ublížit, právě tím, že povzbudí růst kapacit a produkce poptávaného zboží a služeb. A tím i jejich dostupnosti (resp. ceny).

0 0
možnosti
RT

djrhedy

13. 9. 2010 11:55
Chybné úvahy

Tyhle 2 vaše věty si dobře zapamatujte: "To platí u všech komodit, i u těch, které „zdravý rozum“ považuje za

konečné – ropy, vody, nerostných surovin, orné půdy, apod. Vzpomeňme jen

na paniku při vzrůstu ceny rýže a obilí před dvěma lety, a co z ní

zbylo teď..." A za pár desítek let si ty věty zopakujte až budete platit za suroviny víc než polovinu svojí mzdy ;-) Pak si nafackujte a řekněte si, to jsem byl ale blbec, když jsem si myslel, že ekonomie přečůrá fyzikální zákony (zdravý rozum). Blížící se nedostatek surovin nijak neobejdete a jestli si naivně myslíte, že tato planeta uživí třeba 10 miliard lidí technologicky a sociálně aspoň na úrovni současného Česka, tak jste dost mimo. Článek není špatný, leč obsahuje plno ekonomických i jiných dogmat, stejně jako diskuze pod ním. Jinak sorry ale USA posledních 40 let spíš stagnují. Od 70.let je tam růst reálné mzdy minimální.

0 0
možnosti
VK

vit.kucik

13. 9. 2010 15:52
Re: Chybné úvahy

Mýlíte se. Planeta nejenže uživí 10mld. lidí, ale např. i 70mld. a to prakticky se současnými technologiemi (jakože je vysoce pravděpodobné, že technologie se v budoucnosti budou zlepšovat). Jediným problémem je, že si to Vy (a dlužno říci i mnoho jiných lidí) neumí představit a z tohoto nedostatku představivosti odvozují, že je nevyhnutelný jakýsi Armagedon - zkáza, války, krize, záhuba, konec. :))

Dlouhodobé statistiky dokládají, že suroviny, energie (a zdroje obecně) jsou stále dostupnější a tento trend bude pokračovat do daleké budoucnosti. Je to opravdu tak fantastické pro Vaši představivost?

Nejznámějším vědcem, který se zabýval problematikou zdrojů, je Julian Simon a mechanismy, které jsem jen naznačil v malém odstavci, podrobně popsal v tlusté knize The Ultimate Resource (Největší bohatství). Jeho závěry jsou obecně přijímány většinou vědců i politiků a jeho odpůrci jsou téměř výhradně jen mezi radikálními eko-aktivisty.

0 0
možnosti
M

Muzzlinka

10. 9. 2010 9:32
Nádhera

Tohle je dobře rozmyšlený a argumentovaný text. Ano, ano, ano. A ještě čtivě napsané. R^

0 0
možnosti
E

expat47

11. 9. 2010 14:12
Re: Nádhera

........souhlas! Škoda jen, že jsem o něj "opackl" až dnes.

0 0
možnosti
LV

Leonela

5. 9. 2010 9:44
Článek se mi líbí.

Přesto si myslím,že tu jisté ohrožení evropských trhů existuje a že má Čína velké předpoklady vhodným soustředěným nájezdem na jednotlivá odvětví průmyslu,Evropu bez větších problémů převálcovat.

0 0
možnosti
VK

vit.kucik

13. 9. 2010 22:18
Re: Článek se mi líbí.

Soustředěnou spekulací poslal ke dnu britskou libru (a s ní i mnoho dalších napojených měn) jedinný člověk. Spekulant G. Soros. Čína by toho zvládla jistě více. Zrovna tak USA, Japonsko, Francie či jakýkoliv jiný stát (třeba z první stovky nejsilnějších). Proč to nedělají? Protože jednak státy nejednají tak organizovaně jako jednotlivec (nebo firma) a jednak se o to permanentně (méně organizovaně) pokoušejí. Říká se tomu volná soutěž nebo "sledování vlastních zájmů", apod. Jednotlivá odvětví jsou permanentně někde na zeměkouli na vzestupu, jinde na sestupu, každý ten pohyb má svoje příčiny a logiku. Je to normální soutěž. Třeba v textilu byla Evropa před 100 lety velmoc a obor byl na špici rentability. Následujících 80 let probíhal intenzívní růst produkce a kvality a rentabilita klesala, dnes textilní průmysl z Evropy prakticky zmizel do rozvojových zemí, zato prudce se v ní rozvíjí průmysl služeb. Přes všechny tyto změny Evropa dále bohatne... :))

0 0
možnosti
V

vrgf

4. 9. 2010 20:35
skvele!

velice rozumne, s nadhledem a sirokym zaberem napsany clanek.

0 0
možnosti
V

vrgf

4. 9. 2010 20:48
Re: skvele!

jeste bych dodal k clanku dulezitou vec.

pro dlouhodobou budoucnost ciny a sveta je dulezita jeji politicka stabilita. nemusi se nam libit jak paranoidne a brutalne se cina chova k tibetanum nebo ujgurum a nasli by se na tyhle, z pohledy obrovite ciny malicke, problemy urcite lepsi reseni. ale predstava, ze by se cina jako krajina ve vetsim meritku destabilizovala ve valkach je docela desiva. to bude taky jedna z nejvetsich vyzev v ocekavanem demokratickemu pokroku a socialnich a demografickych problemech. staci se podivat na evropu, s o malo vic nez polovinou obyvatel, nejakymi 50 staty a po tisiciletich stale neuplnou stabilitou

0 0
možnosti
VK

vit.kucik

9. 4. 2010 15:46
Re: ?

Článek mi připadne vcelku rozumný, krátkodobé ekonomické výhledy z pohledu p. Zámečníka, které nejsou v konfliktu s tím, co jsem napsal já. Zaujalo mně několik maličkostí, a to jak p. Zámečník na Čínu pohlíží: 1) jako na reálného ekon. hráče, který má své výhody i slabiny (v nějaké obch. válce může i tratit), tj. žádná přehnaná démonizace. 2) V první variantě vývoje připouští běžný ekon. vývoj spotřeby obyvatel (růst mezd, růst spotřeby), tj. žádné vykreslování Číňanů jako podivných mravenců, kteří mají odlišné potřeby a touhy, než jiní lidé světa. 

Můj článek se vyhrazoval především vůči podobným alarmistickým a démonizujícím předpovědím.

0 0
možnosti
MV

marka40

2. 4. 2010 9:35
Našla jsem

si Vás na základě toho, že jsem přečetla všechny články na blogu Vaší ženy.  Vaše články jsem přečetla také skoro všechny.  Oba píšete skvěle, nádherné počtení. :-)R^Děkuji a přeji radostné Velikonoce celé rodině. (nevím, jestli si to myslím správně, ale mám pocit, že v Itálii právě tyto svátky jsou mnohem intrenzivněji prožívané než u nás):-):-):-)

0 0
možnosti
VK

vit.kucik

5. 4. 2010 16:59
Re: Našla jsem

Díky, přeji i Vám radostné prožití svátků... :)) Itálie je tradičně katolická země, tak zde Velikonoce mají ještě původní význam...:))

0 0
možnosti
JD

Jan Dvořák

30. 3. 2010 15:50
Analýza Číny od firmy GMO

Velmi zajímavá analýza Číny od firmy GMO je ke stažení zde:

http://www.pro-investory.cz/forum/posts/hrozi_propad_trhu/cina_a_jeji_rizika/strana/1/#pid1384

0 0
možnosti
LM

lada222

30. 3. 2010 13:08
Zajimavy clanek!

Pridavam dnesni clanek P. Kohouta: http://www.finmag.cz/clanek/17764/cinska-skepse-a-slaba-mena/

0 0
možnosti
MM

Monty M.

30. 3. 2010 3:57
pekny zamysleni

Myslim, ze cinane jsou prozatim hlavne hrozbou sami sobe a jak poroste vzdelanost, zivotni uroven a tim i sebejistota, budou vic a vic tlacit na sve nezvolene politiky, aby se postupne transformovali na neco snesitelnejsiho a demokratictejsiho... Budou radi, kdyz se jim to povede jeste v tomhle stoleti. Pro ilustraci: http://current.com/news/92303435_70-year-old-woman-buried-alive-by-property-developers-after-refusing-to-move.htm

Vitku, zase se ti povedl dobrej clanek!

0 0
možnosti
VK

vit.kucik

31. 3. 2010 23:58
Re: pekny zamysleni

Díky Michale. Vidím to stejně jako ty, co to máš k Číně co by kamenem dohodil...:))

V Austrálii jsou na amíky alergičtí a v posledních letech čím dál víc po Číně pokukují, aby stihli naskočit do správního vlaku, co...? :))

0 0
možnosti
  • Počet článků 55
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6363x
Studoval jsem a pracoval v Praze v IT a logistice... momentálně se svou rodinou žiji na úpatí Dolomit v severní Itálii