Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pád Římské říše – pád moderní Evropy?

Znáte to ze školního dějepisu - velkolepá, leč blahobytem vnitřně zdegenerovaná římská civilizace podlehla primitivním, ale "zdravým" barbarům, nevážících si života, žen a jiných rozumných hodnot.

Dnešní Evropané, patřící mezi nejbohatší na světě, jsou zhýčkaní materiálním přebytkem, nechtějí rodit děti (populace stárne), nechtějí bránit svou půdu (profesionalizace armád), nechtějí vykonávat podřadné práce (imigrační kvóty), odmítají staleté tradice a náboženství (sekularizace společnosti), a vlastní civilizaci relativizují a rozleptávají (multikulturní politika), a tím ji dobrovolně vydávají milionům imigrantů, zejména z islámských zemí, kteří pronikají shengenskou hranicí, vytvářejí svoje enklávy bez nutnosti se asimilovat, přinášejí své kruté zvyky a náboženství, a tak Evropu dobývají. Podobnost s Římem čistě náhodná? Spějeme ke stejnému konci?

 

Okolnosti pádu Říma mě před lety přivedly k zájmu o antickou historii. Přečetl jsem desítky knih a stovky článků, abych zjistil, že podobný nápad dostali tisíce lidí (tím moje ego splasklo), a že skutečnost není tak černobílá. O daném problému byly, jsou a budou napsány celé knihovny – tři neděle jsem se snažil to celé smrsknout do “kratičkého” blogu:

 

Proč padl Řím?

Tím se intelektuální elita zabývá již stovky let. V současnosti existuje přes 200 teorií o příčinnách zániku říše, které vyzdvihují tu hospodářské, tu vojenské, tu sociální, náboženské, kulturní, morální a jiná hlediska, některá jsou seriozní, jiná fantastická, v zásadě se nedá říci ani o jednom, že by dominovalo natolik, aby mohlo být všeobecně přijato. Zkrátka - na otázku proč padl Řím - jasně odpovědět neumíme. I když názorů je tolik, kolik se narodilo historiků...

 

Mravní dekadence.

Degenerovaná, zjemnělá elita, adoptující dospělé muže, libující si v orgiích, homosexualitě a sadistických zábavách, je nejrozšířenější představou o příčině úpadku, šírenou již osvícenskými vzdělanci nebo např. B. Engelsem.

 

Bezkonkurenční konjunktura antických výstředností nastala v prvním stol. po Kristu - již druhý císař Tiberius se po vyvraždění politických konkurentů obklopil houfy nezletilých dívek a chlapců a více než vládě se věnoval vynalézání nezvyklých druhů souložení na své ostrovní rezidenci. Po něm jdoucí Caligula a Nero jsou i pro ty, co historii zrovna nemilují, synonymem zvrhlosti a sadistické krutosti. Pití vzácných perel, rozpuštěných v octu, ochutnávání jazýčků palmeňáků či ještě za živa trhaných kohoutích hřebínků, byly ty nejnevinnější z dlouhé řady výstředností. Císař Vespasian po úspešné genocidě Židů (antický holocaust si nezadal s tím moderním), vystavěl za zlato z jejich Chrámu největší antický zábavní podnik světa (Amphitheatrum Flavianum, později známý jako Koloseum). V tomto vápencovém kotli se 50tis. divákům nabízelo 200 dnů v roce přesně to, co zvyšuje dnes sledovanost komerčních televizí - adrenalin, napětí a krev. Trhání masa zvěří, mučení, upalování za živa, souboje a válečné imitace; počet lidských obětí v Koloseu je odhadován v řádu statisíců, ovšem Koloseum bylo jen jedním z celořímské sítě 186 amfiteátrů se stejně bestiálním programem. Globální síť antického zábavního průmyslu, ve kterém se otáčela nezanedbatelná část národního produktu, přímo nabízí srovnání s dnešní pokleslou televizní zábavou (byť se v ní násilí jen finguje nebo nezúčastněně snímá).

 

Přes tyto všechny - dnešníma očima viděné - výstřelky a zpustlost se Římu v 1. stol. po Kr. náramně dařilo - dosáhoval maximální územní expanze, kulturně ovlivňoval na 150 milionů lidí (tedy trojnásbek vlastního počtu), byl nejcivilizovanější a nejmocnější silou tehdejšího vesmíru. Do zániku mu zbývala dlouhá staletí. Navíc postupnou christianizací se říše poněkud "zlidšťovala" - krvavé zápasy v arénách byly zakázány a křesťanské hodnoty znamenaly alespoň nějakou alternativu k bezbřehému konzumnímu úpadku horních vrstev. Mravní dekadenci můžeme pozorovat jako průvodní jev každé rozvinuté kultury v každé epoše. Byla přítomna ve starověké Římské říši, stejně jako v moderní multikulturní Evropě. Udávat ji ovšem jako příčinu pádu společnosti zkrátka nemůžeme.

 

Nízká porodnost

Trápila Římany stejně jako nás – s růstem blahobytu nechtěli zkrátka rodit děti,  a již první z císařů Augustus zaváděl opatření pro zvýšení porodnosti: velké rodiny platily citelně menší daně, bezdětným antickým “mamánkům” byly odepřeny významnější státní úřady nebo kariérní růst, apod. Nepřipomíná vám to něco? Tato opatření však valný účinnek nepřinesla. Přesto říše žila téměř další půltisíciletí.


Olověné trubky - malárie

Jedna z výstředních (a tím snadno zapamatovatelných) teorií si všímá technického faktu, že Římané užívali k rozvodu pitné vody olověné trubky. Oxid olova při pravidelné konzumaci způsobuje otravu a neplodnost. Nízká porodnost způsobila nízké stavy armády a oslabení populace, která pak podlehla cizím dobyvatelům. Podle stejné logiky bychom mohli za pád komunismu v ČR obvinit plastikové pytlíky, ve kterých se tehdy prodávalo mléko. Prý byly rakovinotvorné. Olověné trubky - byť jistě nezdravé, byly používány po staletí, a nemohou vysvětlit náhlé zhroucení říše . Podobně byla na základě nálezu hromadného hrobu viněna malárie či jiné epidemie. I ty však mohly působit lokálně, a jistě by si nevybíraly oběti jen mezi Římany.

 

Vlny imigrantů

Přes “limes” na Dunaji a Rýnu pronikaly vnější kmeny – především germánské, později i asijské – po celá staletí. A celá staletí se poměrně úspěšně integrovali do římské společnosti – zpočátku je využívali na těžké a podřadné práce, které byly mimo zájem slušného Římana (včetně vojenské služby v pomocných sborech), postupně – jak se generace stávaly starousedlíky – pronikli i mezi elity, např. mezi generalitu, senát a bohatou ekonomickou vrstvu. I když to někdy skřípalo (zejména díky zkorumpovanosti římských úředníků) – modení Evropa by se od římské imigrační politiky mohla spíše učit, a pokud by uměla být alespoň stejně úspěšná, čekalo by ji ještě minimálně několik století pokojného soužití s cizinci. Problémem tedy nebyla imigrace, ale to, proč to celé po několika stoletích přestalo fungovat.

 

Křesťanství

Fridrich Nietzsche a celá řada ateistických intelektuálů po něm, obvinila z úpadku říše křesťanství. Rozšíření učení o milosrdenství prý postupně rozleptalo “zdravé” základy a přísnou bojovou morálku vojska i obyvatel Říma. Ti nakonec podlehli barbarům s “životaschopnějšími” zásadami. Tuto myšlenku vyvrací už jen následná historie – ve středověku bylo křesťanství základní duchovní silou, která umožnila evropské civilizaci vpravdě celoplanetární expanzi a nadřazenost ve všech myslitelných rovinách, trvající prakticky až do 21. století. Evangelium znamenalo pro Římské Imperium hlubokou a podstatnou změnu, ale směrovkou, ukazující k záhubě, jistě nebylo. Spíše naopak – možná umožnilo tučnému obrovi dýchat o nějaké to století déle..

 

Dalších spekulací, proč Řím padl, je dlouhá řada – např. se uvádí rozdíly výkonnosti obrovských západořímských velkostatků, závislých na stovkách otroků a malých východořímských farem. Nebo nechuť rodilých občanů k vojenské službě, která se stále více stávala věcí cizích žoldnéřů, lačných po občanství a půdě. Nebo existují teorie, přirovnávající každý státní útvar k jakémusi organismu, který musí dříve či později zaniknout. Všechny mají jedno společné – snaží se najít nějakou vnější Příčinu, nějakou Okolnost, která je za to vinna a nebýt jí, byli bychom dnes možná všichni občany sjednoceného římského civilizačního prostoru. Něco, co by dostatečně osvícený římský politik vyřešil.

 

Žádná z těchto Okolností – byť byly jistě problémem – však jasnou příčinu pádu antického Říma nebyla. Tyto negativní jevy provázejí každou společnost – tu Římskou i tu moderní – po celou dobu její existence. A každá společnost má svoje mocné nástroje regenerace, které umožňují krize znovu a znovu překonávat. (byť různí alarmisté vytahují „důkazy“ o opaku jako králíky z klobouku – „pozor, teď už to fakt příjde...“).

 

I moderní Evropa má svoje problémy (některé i vážné), ale při skutečně poctivém a střízlivém pohledu opravdu nic nenasvědčuje tomu, že na ně nakonec sama nenajde nějaký lék, jako tomu bylo mnohokrát v minulosti.

Evropané se nemusí bát milionů imigrantů ani dekadence svých elit. Obavy by měli mít spíše sami ze sebe. Pokud vám pohled sjede z obrazovky do vlastních dlaní – uvidíte odkud hrozí největší nebezpečí, ale také spása evropské civilizace.  Ta totiž neleží v nějakém geniálním politikovi, který Evropu „zachrání“, ani v geniálním zákonu, který „uhájí“ její životní styl, ani geniální ohradě, která nepropustí jediného imigranta.

 

Leží v chování a každodenních rozhodnutích milionů Evropanů:

Budou jíst, bydlet a vůbec žít po evropsku nebo lisovanými nudlemi, kečupem, Haloweenem, čarodějkami Winx, universálním prefabrikovaným stylem nahradí svoje jedinečná jídla, svátky, pohádky, kořeny...?

Budou mít děti nebo nechají, aby je za ně rodili a vychovávali jiní... a po svém...?

Budou mít odvahu vstupovat do armád a paktů nebo nechají „ochranu“ na jiných...?

Budou chtít pracovat, nebo díky lenosti a bezbřehým sociálním nárokům postupně přenechají svou práci pilnějším imigrantům nebo současné Dílně světa – Číně...?

 

Zkrátka – ta velkolepá evropská civilizace stojí a padá na každodenních „drobných“ rozhodnutích milionů nás všech. Pokud budou více méně správná – žádná děsivá katastrofa ji nezničí. A to je prima, ne?

Zdroje: Řím a jeho nepřátelé (Jane Penrose), U kolébky Evropy (Werner Dahlheim), Nejmocnější říše světa (Hans-Christian Huf), Řím a Jeruzalém (Martin Goodman), Starověký Řím (A.M. Liberati), aj. 

Autor: Vít Kučík | pondělí 18.5.2009 14:06 | karma článku: 47,17 | přečteno: 26252x
  • Další články autora

Vít Kučík

Asadova strategie vychází, donutí Obamu ke spolupráci.

Bašár Asad se od počátku občanské války ve své zemi stavěl do role bojovníka proti islámskému radikalismu, A to i v její počáteční fázi, kdy opozice nebyla radikalizovaná a už vůbec ne islamisticky fundamentalistická. Jeho první strategie však nenesla úspěch - Západ jeho rétorice (oprávněně) neuvěřil a země sunnitského islámu zatím vyzbrojily opozici natolik, že to vypadalo na neřešitelný vojenský pat.

27.8.2014 v 16:08 | Karma: 20,03 | Přečteno: 3013x | Diskuse| Politika

Vít Kučík

Noam Chomsky - mnoho pokřiku pro nic

Noam Chomsky je marxistický protiamerický a protiizraelský radikál, a kdo to ví, ten nemohl být jeho olomouckými výroky překvapen. Celé nedorozumění (které je příčinou "skandálu") tkví v tom, že jej česká média uvedla jako "nejvlivnějšího intelektuála naší doby" a "profesora věhlasné americké university", což v českých duších vytváří o člověku podstatně jiný obraz, než škatulka "protiamerický radikál".

10.6.2014 v 14:35 | Karma: 23,19 | Přečteno: 1357x | Diskuse| Politika

Vít Kučík

Volby 2013: Co o nich věděl Mojžíš...

Výsledek českých voleb: přes čtvrtinu hlasů získali populisté bez hlubšího politického programu, bez jasné politické ideologie a bez vlastní strany -Babišovo ANO a Okamurův Úsvit. Minulý zážitek s VV - přes všechny soudní, špionážní a bulvární dramata - nebyl pro českého voliče dostatečně názorný, proto se jej rozhodl v ještě masívnější verzi zopakovat znovu.

27.10.2013 v 18:29 | Karma: 25,37 | Přečteno: 1058x | Diskuse| Politika

Vít Kučík

Deset důvodů, proč měl Obama na Sýrii zaútočit hned...

...a proč je jeho váhání chybou: .

15.9.2013 v 21:18 | Karma: 28,68 | Přečteno: 4981x | Diskuse| Politika

Vít Kučík

Vysoká politika v 5 bodech...

... tak, aby ji pochopili i moji přátelé z hostince Na Hamerniku mezi 1. až 4. pivem (co se jim děje v hlavách od pátého piva výše, to ví jen Pánbůh, na to je i tato logika krátká).

9.10.2012 v 10:26 | Karma: 34,71 | Přečteno: 3628x | Diskuse| Politika

Vít Kučík

Když se chvěje země

I na zemětřesení se dá zvyknout. I když si to Češi neumí představit, protože v Čechách se země nijak zvlášť nechvěje. Platí to však – jako ostatně všechno - jen do jisté míry.

20.5.2012 v 22:49 | Karma: 24,63 | Přečteno: 2135x | Diskuse| Cestování

Vít Kučík

Krvavý marketing – vítejme v nové éře

Kausa Breivik: budou se útoky “osamělých vlků” opakovat častěji nebo budou řídnout? A co s tím svobodná společnost může dělat, aniž by přestala být svobodná?

8.5.2012 v 16:09 | Karma: 23,43 | Přečteno: 1842x | Diskuse| Společnost

Vít Kučík

iMarxism Now! – bitva o svobodu a autorská práva

Jednou z nejpopulárnějších myšlenek dneška je Svobodné Sdílení Dat. Je natolik sexy, že ji podporuje devět lidí z deseti. Má však svou odvrácenou tvář – druhou stranu mince, která není zatím vidět. Než tedy poddáme její slastné náruči podporou Pirátů nebo Anonymous nebo jiného hnutí, bojujícího proti autorským a patentovým právům, je dobré si tu krasavici prohlédnout ze všech stran.

1.3.2012 v 13:06 | Karma: 26,27 | Přečteno: 2828x | Diskuse| Společnost

Vít Kučík

Přelidněná planeta - zbyde nám místo jen ke stání?

Je lidí na naši Zemi „příliš mnoho“, „tak akorát“ anebo naopak „málo“? Množí se lidé bezhlavě „jako potkani“, až se začnou dusit v odpadcích a rvát se o poslední zdroje nebo se usmaží na přehřívající se planetě? Znamená více lidí více nepohodlí a více válek?

15.12.2011 v 14:52 | Karma: 31,25 | Přečteno: 6539x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Vít Kučík

Úspěšný podnikatel - úspěšný politik?

Miliardář Babiš je naštvaný a jde do politiky. Je jen dalším v řadě úspěšných byznysmenů, kteří „se už na to nemohou dívat“, anebo má reálnou šanci na úspěch?

6.11.2011 v 22:08 | Karma: 26,15 | Přečteno: 2880x | Diskuse| Politika

Vít Kučík

Chvála spekulace (o vrazích z Wall Streetu a nevinné Pretty Woman)

Jsou spekulanti jen parazity, kteří nic neprodukují, vyhánějí ceny nahoru, způsobují krize a bankroty poctivých lidí? Anebo může být i pro „poctivé lidi“ činnost spekulantů požehnáním?

9.7.2011 v 10:09 | Karma: 25,62 | Přečteno: 2572x | Diskuse| Ekonomika

Vít Kučík

Jak pračka rozbila rodinu a dala vzniknout feminismu

I v Čechách prudce roste počet nesezdaných mužů a žen a klesá jejich touha se „vázat“ tím druhým, natož rodit děti. Má to na svědomí morálka, strach z rozvodu nebo obyčejná pračka?

6.7.2011 v 14:44 | Karma: 29,21 | Přečteno: 3564x | Diskuse| Společnost

Vít Kučík

Konec Kmotra Bárty?

Vít Bárta odstoupil z pozice ministra dopravy. Znamená to jeho konec v politice nebo jen začátek další kapitoly? A jak tato další kapitola bude vypadat?

26.4.2011 v 11:18 | Karma: 41,57 | Přečteno: 9085x | Diskuse| Politika

Vít Kučík

Korupce – co nabízí ta Vaše strana?

Zveřejníme všechny státní zakázky na Internetu, a bude po korupci. Donutíme strany zprůhlednit účetnictví - a zatočíme s lobbismem. Odtajníme příjmy a platy všech politiků - a zlikvidujeme korupčníky. Tak co, jdete do toho?!

4.4.2011 v 14:14 | Karma: 29,65 | Přečteno: 2797x | Diskuse| Společnost

Vít Kučík

Libye: dilema mezi čertem a ďáblem

Útok západních stíhaček na Libyi podnítil mnoho odsudků a výkřiků proti „dalšímu kovbojskému vměšování do suverénního státu“. Dokonce i někteří redaktoři iDNES tomu pohledu fandí, soudě alespoň podle odstínu informací, které vybírají na web svého listu.

21.3.2011 v 5:30 | Karma: 22,87 | Přečteno: 2579x | Diskuse| Politika

Vít Kučík

Facebook a arabský revoluční vítr 2011

Revoluční vlna v arabských zemích, která ve dvou měsících už smetla dvě diktatury, nápadně připomíná revoluční vlnu roku 1989, která odplavila komunistické diktatury východní Evropy.

17.2.2011 v 15:58 | Karma: 21,72 | Přečteno: 3068x | Diskuse| Politika

Vít Kučík

Recykluj! Posílíš přírodu! Nebo mír? Nebo co vlastně?

To, že recyklací nějak pomáháme přírodě, má za samozřejmé téměř každý. Je to heslo zažrané tak hluboko do podvědomí veřejnosti, že je kacířstvím se vůbec ptát po jeho smyslu. Podobně jako socialistické „Buduj vlast – posílíš mír“ znal každý tak důvěrně, že mu přišlo automatické, že socialismus s mírem musí nějak souviset (ač tomu bylo spíše přesně naopak). Jakou souvislost má tedy recyklace odpadu s přírodou, prostředím a naší svobodou?

2.12.2010 v 13:56 | Karma: 33,65 | Přečteno: 4731x | Diskuse| Ekonomika

Vít Kučík

Kdy dojde ropa? Nikdy?!

Světové zásoby ropy stačí na příštích 20 let. Pak pumpy vyschnou. Přijde světová krize, snad i války o kanystr benzínu. Je vám to povědomé? Jistě. Má to však něco společného s realitou? Mohou být zásoby nejen ropy, ale i ostatních surovin opravdu nekonečné?

18.10.2010 v 14:32 | Karma: 42,25 | Přečteno: 22255x | Diskuse| Ekonomika

Vít Kučík

Ochránci zvířat a Matky Země. Obchodníci deštěm, s.r.o.

„Lidstvo je rakovinou na tváři Matky Země. Je parazitem, který si pyšně myslí, že má větší cenu, než jiní živí tvorové. Je nutno bojovat za zájmy zvířat a Přírody, i za cenu potlačení expanzivního lidského druhu!“

27.9.2010 v 13:46 | Karma: 33,88 | Přečteno: 4638x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Vít Kučík

Roman Joch – kladivo na romská privilegia?

Bude Joch kladivem na romská privilegia, jak veřejnost skrytě očekává? Nebo se jeho představy Romů ani netýkají a jsou „o něčem jiném“ ?

16.9.2010 v 15:46 | Karma: 30,20 | Přečteno: 3254x | Diskuse| Politika
  • Počet článků 55
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6363x
Studoval jsem a pracoval v Praze v IT a logistice... momentálně se svou rodinou žiji na úpatí Dolomit v severní Itálii