Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Facebook a arabský revoluční vítr 2011

Revoluční vlna v arabských zemích, která ve dvou měsících už smetla dvě diktatury, nápadně připomíná revoluční vlnu roku 1989, která odplavila komunistické diktatury východní Evropy.

V obou historických událostech lze najít tisíc podobností a tisíc odlišností, detailní analýzy nechme politologům a zejména delšímu časovému odstupu. Již dnes však můžeme zřetelně vidět následující:

 

1) Universálnost lidských hodnot

Mnohé módní názory se začaly v posledních letech ozývat, že západní demokracie „není pro muslimy vhodná“, že muslimové nemají ohledně svobody takové potřeby, jako bílí Evropané, nabádaly k zákazu „exportu západní demokracie“ do kulturně odlišných zemí, apod. Masivní protesty proti diktaturám (byť často prozápadním) v Iránu, Tunisku, Egyptě a Alžírsku, snad i v Jemenu a Súdánu, výmluvně ukazují, že je to nesmysl. Ti lidé touží po větší svobodě, spravedlnosti a blahobytu zcela stejně, jako my sami, nebo kdekoliv jinde na světě.

 

Kritici universálních hodnot ale oponují – demonstrantům nejde o svobodu nebo jiné „vyšší ideály“. Jde jim „jen“ o lepší život, demonstrace zažehly vysoké ceny a nezaměstnanost! O co jiného však šlo Čechům v roce 1989? Výkladní skříně Západu až příliš kontrastovaly se šedou realitou socialistického života a nabubřelé elitářství komunistických pohlavárů příliš dráždilo smysl pro spravedlnost. Touha po svobodě je vlastně touhou po možnosti si zvolit „jak se mít dobře“ – není s ekonomickými touhami v protikladu, ale jedno vychází z druhého.

 

Problém universálnosti lidských hodnot je i podstatou slavného sporu Huntingtona (v knize Střet civilizací vykreslil svět jako několik civilizačních okruhů, které v základu nemají mnoho společného a proto jsou odsouzeni ke vzájemnému soupeření) a Fukujamy (v knize Konec dějin vidí svět, ve kterém lidé mají víceméně podobné vlastnosti a touhy, proto i přes různé okliky a „nehody“ různé společnosti pomalu směřují přibližně stejným směrem – ke stále svobodnější a demokratičtější formě vlády). Po útoku Al-Kaidy na newyorská dvojčata 9/11, kdy bleskově vzlétla popularita Huntingtonovy vize střetu, předpokládám, že v delším časovém odstupu se bude stále více potvrzovat Fukujamův předpoklad pomalé evoluce směrem ke společným, universálním hodnotám.

 

2) Ulice občas silnější než všichni tajní agenti světa

Arabská vlna sametových revolucí ukazuje, že vůli ulice – pokud čas opravdu nazrál a míra trpělivosti přetéká, nezastaví žádné tajné pletichaření odjinud. Na egyptské variantě lze vidět vcelku průzračně, že k zástavě pouliční revolty měla životní zájem mocná egyptská tajná služba, ještě mocnější izraelský Mossad i nejmocnější americká CIA, přesto všechno marné. I nejmocnější muž světa, president Obama, který zpočátku opatrně nabádal k mírnosti a pokojným reformám (de facto k podpoře setrvání Mubaraka u moci), po měsíci si musel dát hodně záležet, aby byl první s blahopřáním „egyptskému lidu“ k jeho velkému vítězství.

 

Západ po desetiletí volil pragmaticky pro sebe menší zlo – podporou sekulárních diktátorů oproti diktátorům náboženským. To je logické a nemá smysl se nad tím dlouho pohoršovat. K úsměvnému folkloru patří i jistá dávka diplomatické schizofrenie, se kterou teď západní státníci stahují z oběhu fotografie, na kterých si s Mubarakem, Alím a jinými zloduchy momentálně na útěku, srdečně podávají ruce.

 

Zákulisní tahy i největších mocností mají své limity, a i přes čistě teoretickou možnost vojensky Egypt zničit, se většinou musí sehnout pod vůlí ulice snědých mladíků v koženkových bundách a plandavých kalhotách. To také ukazuje slabost všech konspiračních teorií a nevěrohodnost kazatelů světových spiknutí.

 

3) Propojenost současného světa

Stejně jako dominový pád komunistických režimů před 20. lety, ještě více a rychleji dominové revoluce v arabských zemích dnes ukazují na fascinující propojenost dnešního světa. To je třeba jeden z pozitivních rysů jinak proklínané globalizace. Vítr změn a novátorských myšlenek fouká přes hranice a žádná síla nelegální (spiklenec), pololegální (diktátor) nebo legální (úřednická vyhláška) nemůže tomu dost dobře zabránit. Žádná země není ostrov. Platí zvláště pro diktatury.

 

Sociologicky fascinující je příběh o zakřiknutém mladíkovi, který na kolejích za pár dnů namastí do počítače jakýsi program a o pouhých 6-7 roků později tento program hraje zásadní roli při hroucení režimů v daleké cizině. Mluvím o Facebooku. Když Mark Zuckerberg psal před lety první řádky kódu svého programu, jistě netušil, jaký dosah to, co mu právě vznikalo pod špičkami prstů, bude mít na komplexní propojený systém milionů Egypťanů, tajné policie, stovek tanků a miliard dolarů, kterým byl Mubarakův režim někde na druhém konci planety. Stejně to nemohl tušit ani Mubarak i přes celý výkonný aparát, který měl k dispozici. A přesto se to stalo. I to ukazuje limity všech spikleneckých teorií. I to ukazuje na stále větší propojenost dnešního světa. I to, jak Íránci našli využití amerického YouTube při svých protestech nebo Egypťané využili „harvardský“ Facebook k organizaci pádu svého režimu, i to ukazuje na universálnost určitých lidských hodnot, které prostupují hranice. Nejen států, ale i huntingtonových „kulturních okruhů“.

 

Člověk by skoro řekl – taková směšná věc, Facebook. Zaostalí Arabové. Jejich letití diktátoři. Naše zkorumpovaná demokracie. Může to mít dohromady vůbec něco společného... ?

Autor: Vít Kučík | čtvrtek 17.2.2011 15:58 | karma článku: 21,72 | přečteno: 3068x
  • Další články autora

Vít Kučík

Asadova strategie vychází, donutí Obamu ke spolupráci.

Bašár Asad se od počátku občanské války ve své zemi stavěl do role bojovníka proti islámskému radikalismu, A to i v její počáteční fázi, kdy opozice nebyla radikalizovaná a už vůbec ne islamisticky fundamentalistická. Jeho první strategie však nenesla úspěch - Západ jeho rétorice (oprávněně) neuvěřil a země sunnitského islámu zatím vyzbrojily opozici natolik, že to vypadalo na neřešitelný vojenský pat.

27.8.2014 v 16:08 | Karma: 20,03 | Přečteno: 3013x | Diskuse| Politika

Vít Kučík

Noam Chomsky - mnoho pokřiku pro nic

Noam Chomsky je marxistický protiamerický a protiizraelský radikál, a kdo to ví, ten nemohl být jeho olomouckými výroky překvapen. Celé nedorozumění (které je příčinou "skandálu") tkví v tom, že jej česká média uvedla jako "nejvlivnějšího intelektuála naší doby" a "profesora věhlasné americké university", což v českých duších vytváří o člověku podstatně jiný obraz, než škatulka "protiamerický radikál".

10.6.2014 v 14:35 | Karma: 23,19 | Přečteno: 1357x | Diskuse| Politika

Vít Kučík

Volby 2013: Co o nich věděl Mojžíš...

Výsledek českých voleb: přes čtvrtinu hlasů získali populisté bez hlubšího politického programu, bez jasné politické ideologie a bez vlastní strany -Babišovo ANO a Okamurův Úsvit. Minulý zážitek s VV - přes všechny soudní, špionážní a bulvární dramata - nebyl pro českého voliče dostatečně názorný, proto se jej rozhodl v ještě masívnější verzi zopakovat znovu.

27.10.2013 v 18:29 | Karma: 25,37 | Přečteno: 1058x | Diskuse| Politika

Vít Kučík

Deset důvodů, proč měl Obama na Sýrii zaútočit hned...

...a proč je jeho váhání chybou: .

15.9.2013 v 21:18 | Karma: 28,68 | Přečteno: 4981x | Diskuse| Politika

Vít Kučík

Vysoká politika v 5 bodech...

... tak, aby ji pochopili i moji přátelé z hostince Na Hamerniku mezi 1. až 4. pivem (co se jim děje v hlavách od pátého piva výše, to ví jen Pánbůh, na to je i tato logika krátká).

9.10.2012 v 10:26 | Karma: 34,71 | Přečteno: 3628x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biskupové se distancovali od Zemanovy akce v Arcibiskupském paláci

24. dubna 2024  19:05,  aktualizováno  21:31

Pražský arcibiskup Jan Graubner se distancoval od akce, při které byla minulý týden v...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Maďarský zákon o svrchovanosti dráždí europoslance, mají „vážné obavy“

24. dubna 2024,  aktualizováno  20:25

Nový maďarský zákon o svrchovanosti, který má bránit zásahům zvenčí do národní politiky, v rezoluci...

Ukrajina tajně použila střely dlouhého doletu, nová pomoc vítězství nezaručí

24. dubna 2024  20:19

Ukrajinská armáda už začala používat balistické rakety dlouhého doletu. Tajně jí je poskytly...

  • Počet článků 55
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6363x
Studoval jsem a pracoval v Praze v IT a logistice... momentálně se svou rodinou žiji na úpatí Dolomit v severní Itálii