Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Škoda, že pan Chomsky nedebatoval se studenty na nějaké téma, které by dotýkalo lingvistiky nebo teorie formálních jazyků. Pak to dopadne, jako když se popové hvězdy v rámci volební kampaně "zapojují" do politiky a plantají nesmysly.

0 0
možnosti
Foto

Váš článek, pane Kučíku, postrádá nějaký konkrétní příklad, profesorův výrok, se kterým byste chtěl polemizovat. Tu přednášku jste nejspíš vůbec neviděl. Přečetl jste si nějaký komentář a podle něho si udělal ultimativní názor. Já jsem si to pustil tady: http://www.youtube.com/watch?v=oGGOtkwJB3k 

Vydržel jsem to do 50. minuty. Nebylo to nijak zvlášť originální ani zajímavé, kladené otázky byly jalově pseudointektuálské a s odpověďmi to nebylo o moc lepší. Chomsky kritizuje USA i leccos dalšího, ale jeho výroky nevybočovaly z toho, co se od universitního profesora-filosofa dá očekávat. Chomsky není komunista ani ultralevičák, prohlašuje se za anarchistu, ale s nadsázkou. Váš článek je neadekvátní, přirovnání k idiotce Semelové je pak dost stupidní.

1 2
možnosti
Foto

V37í55t 11K75u55č52í12k

11. 6. 2014 6:56

Vaše reakce je střízlivá a věcná, ovšem jen zdánlivě. Máte pravdu, že jsem olomouckou přednášku neslyšel vůbec. Můj článek však není o ní, není vlastně ani o Chomskem, je o reakci české společnosti na jeho osobu. O očekávání "úctyhodné seriozní americké celebrity" a následného překvapení, když ona celebrita řekne cosi, co do toho rámce nezapadá. Chomského názorový svět znám z dřívějška, nijak hluboce, ovšem do té míry, abych jej dokázal ideologicky zařadit. Jeho zahraničně-politické představy jsou prakticky totožné s pohledem marxistických a jiných radikálně-levicových skupin. Anarchistou není z nějaké nadsázky, část anarchistického hnutí jej bere jako svého ideologa, vydávají s ním trička a hrníčky (viz fotka v perexu). Jeho marxistický radikalismus byl viditelnější více v 70. letech, kdy se zastával různých levicových revolučních skupin od latinské Ameriky po Kambodžu. Příklad se Semelovou měl ukázat, že někdo může být vlivný v rámci své radikální skupiny, ovšem přesto odmítaný většinovou společností. Chomskeho radikalismus je americkou většinovou společností vnímán zhruba stejně.

3 0
možnosti

K28a41r50e84l 23D36u84b

10. 6. 2014 19:53

Chomský je z těch  zrůd, které si myslí, že je chick kálet do vlastního hnízda. Této duševní nemoci se říká oikofobie.

3 2
možnosti

Domnívám se, že přesně takto musel uvažovat Hitler o všech kriticích:-P

0 0
možnosti

O panu Chomskym toho moc nevím, ale letmo jsem si prošel autorovy blogy. A zdá se, že je typickým příkladem extremisty volného trhu. Bezmezně věří v jeho samoregulační schopnost. Tato utopie, ne o mnoho méně nebezpečná lidské svobodě než jím proklínaný marxismus, tu po roce 1989 zapustila silné kořeny, které se jen tak asi nikomu nepodaří vymýtit...:-/

1 1
možnosti

I28v46o 51Ž31á36č27e96k

10. 6. 2014 17:06

Vy toho moc nevíte nejen o panu Chomskym, ale ani o jiných věcech.

1 0
možnosti
Foto

Noam Chomsky je marxist. Tečka.

3 0
možnosti

Tak tady například o "marxismu" mluví: 

https://www.youtube.com/watch?v=A8GMidDRn2k 

Marxista opravdu není. Zkratky "marxista", "komunista", "antisemitista", "nacista" a pod. užívají pro jeho označení většinou ti, co o něm moc neví a tato označení přejali od dalších takových. Je to spíš nástroj na zpochybnění jeho názorů, aniž by se s nimi člověk musel dostat do skutečného věcného konfliktu.

0 0
možnosti

I42v93o 92Ž21á86č36e39k

10. 6. 2014 15:34

Noam Chomsky byl v mládí opravdu vědcem, který učinil významné objevy v oblasti matematické lingvistiky - do jisté míry vlastně tento obor založil. Jenže pak se z něj stal takový ten užvaněný intoš, který ví všechno o všem.

3 0
možnosti

K68a97r72e10l 43D50u80b

10. 6. 2014 17:16

Že Noam Chomsky byl velice inteligentní, to může být, to byl Goebels taky.  Jinak bych ho nazval tak, že by mě cenzor zabanoval na tisíc let. ;-(

3 0
možnosti

Jeden útok ad hominem za druhým - > trapný článek. A jestli autor pokládal Chomskyho za "neznámeho člověka", dokud k nám nepřiletěl, tak to vypovídá jen a pouze o jeho (ne)vzdělanosti a přehledu.

3 0
možnosti

Sranda je, jak jeden Chomsky dokáže z těch do sebe uzavřených Čechů udělat bandu zabedněných idiotů už jen tím, že si dovolil neideologické, přísně analytické myšlení... Téměř nikdo z těch, co se do Chomskeho teď tak silácky navážejí, ho ještě před týdnem vůbec neznal, neřkuli od něj četl jedinou knihu (a vůbec se ho ani nesnaží pochopit...)  Např. tu konkrétní myšlenku o Havlovi a východoevropských disidentech řekl N.Ch. poprvé snad už před 15ti lety (na yt si to můžete dohledat)... Přiznejte se, autore, že jste taky ještě před týdnem o nějakém N.Ch. vůbec neslyšel a ani teď o něm vůbec nic nevíte...? :) Jinak byste takovou hovadinu jako "Jeho názor na svět není o nic hodnotnější, nežli názory naší Marty Semelové, kdyby ji ve Spojených státech uváděly titulky "jedna z nejvýznamějších českých političek... " nemohl vůbec vyplodit.

1 1
možnosti

I68v64o 86Ž49á42č23e93k

10. 6. 2014 16:31

Já jsem o N.Ch. poprvé slyšel někdy kolem roku 1980, kdy jsem na elektrotechnické fakultě studoval obor elektronické počítače a docent Češka nám přednášel předmět gramatiky a jazyky. Dnes jako programátor využívám programy jménem bison a flex, které byly vytvořeny i na základě jeho teorií. Velmi mi usnadňují práci.

Přesto si myslím, že dnes je N.Ch. blbem a už jím zůstane.

3 1
možnosti
Foto

Je někde k nalezení záznam toho projevu? Nebo aspoň té části o disidentech? Nebo doslovný přepis? Skutečně tam říkal něco o Havlovi? Kdekdo o tom mluví, kritizuje to nebo chválí, a přitom mám dojem, že jde o dojmy z třetí-čtvrté ruky.

1 0
možnosti

Najdětě si na Youtube "Noam Chomsky v Olomouci". Říká to tuším někdy v prvních 30 minutách...

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS