Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VS

apoc9

1. 3. 2012 14:23
...

Zastaralý obchodní model je realita. Není to výmysl. CD a DVD patří minulosti, to ví každý, kdo sleduje IT svět. Výrobci HW se tomu také pomalu přizpůsobují. Já jsem proto, aby bylo duševní vlastnictví, ale ne v podobě jakou se často snaží prosadit dominantní korporace na trhu. Které zneužívají duševní vlastnictví jako páku pro vytvoření si monopolu. Pokud mluvíte o MS a Apple pak i oni se dostali tak kam se dostali díky kradení nápadů.

0 0
možnosti
VK

vit.kucik

1. 3. 2012 14:40
Re: ...

Pokud si myslíte, že víte, co je a není zastaralé, pak si CD a DVD nekupujte. Nikdo Vás k tomu nenutí. Jen doufám, že se nebudete snažit mně diktovat, co je a není zastaralé. Pokud se rozhodnu nabízet DVD s licencí třeba za pětistovku, chci mít tu možnost a chci mít možnost se bránit, pokud mi tu licenci z nosiče někdo ukradne.

0 0
možnosti
H

Halfunx

1. 3. 2012 14:19
Má to pár much

Na vše není prostor, proto jen zhruba. Svá práva můžeme uplatňovat jen pokud nezasahují do práv někoho jiného, tedy práva nejsou bezbřehá. Mám právo na svoje duševní vlastnictví tedy i na požitky z něho, těžko obhajitelné je monopolní zneužití tohoto práva k vydírání a tedy omezení svobody ostatních v zájmu osobního zisku. Každý může hájit své právo, pokud zjistí, že je někým v právu krácen a nikdo mu v tom nesmí bránit. K rozsouzení oprávněnosti máme nezávislý aparát, který vyšetří a rozhodne. Nelze využít tento aparát k vyhledávání a souzení případných provinilců, protože tím se ztrácí jeho nestrannost a obviněný je již předem odsouzen a dává se tak aparátu možnost ukázat na kohokoliv. Tím je narušeno základní právo obviněného. Prostě všechno je jen "vocať pocať" a tlak na zneužití je z obou stran.

0 0
možnosti
VK

vit.kucik

1. 3. 2012 14:45
Re: Má to pár much

... řečeno obecně a v této obecné rovině s tím souhlasím...

0 0
možnosti
NK

Nina Krásná

1. 3. 2012 13:49
Lidi jsou pořád úplně stejní

v každé době prostě existují nějací husiti, osvícenci, marxisti, leninisti, fašisti, nacisti, maoisti, ekologisti, anonymisti atp. atp. kteří zastávají názor: Co je vaše je i moje a co je moje, do toho vám nic není.

Nejlepší zacházení s nimi je pověsit je za krk a vytáhnou co nejvýš dřív, než se dostanou k moci a začnou budovat svou spavedlivou společnost.

1 0
možnosti
L

Lev---_-z--_Rožmitálu

1. 3. 2012 13:59
Re: Lidi jsou pořád úplně stejní

náboženští fanatici a odpůrci multikulti husiti že by byli něčím takovým motivováni?;-D

1 0
možnosti
JM

Edmund Černá Zmije

1. 3. 2012 13:28
Vlastnictví není svatá kráva

Je třeba přistupovat k vlastnictví pragmaticky, protože může být pozitivní i negativní. A třídění pozitivní a negativní záleží právě na úhlu pohledu. Já preferuji hodnotit tento aspekt z pohledu celého lidstva.

-

Vlastnictví by mělo prospívat lidstvu. Vlastnictví běžného majetku lidi motivuje k jeho shromažďování, rozšiřování, udržování. To je dobrý princip. Poněkud horší je to s vlastnictvím přírodních zdrojů. Je rozumné, aby soukromník mohl vlastnit třeba kus moře? Řeku? Vzduch který dýcháme? Nebo třeba pozemek na Měsíci? Kdo má vůbec právo podobné věci prodávat? Dokážete definovat jasnou hranici, které vlastnictví je dobré a které už ne?

-

A jak je to s duševním vlastnictvím? Kdy je užitečné a kdy je omezující nebo absurdní? Co si všechno člověk může patentovat? A co když na stejnou myšlenku přijde více lidí? Je spravedlivé, když ten, kdo ji patentoval jako první, může nutit ty ostatní, aby mu platili za myšlenku, která je samotné napadla?

0 0
možnosti
VK

vit.kucik

1. 3. 2012 13:51
Re: Vlastnictví není svatá kráva

V tom je jádro problému - a v tom se lišíme. Já jsem přesvědčen, že vlastnictví je "svatá kráva", má zůstat nedotknutelné a posvátné. Levicové (kolektivistické) politické systémy argumentují "vyšším zájmem", tj. zájmem společnosti, třídy, národa a uzurpují si nárok stanovovat tento "vyšší zájem". To je pro pravicové (liberální, individualistické) systémy - a také pro mně - nepřijatelné.

Kolektivní vlastnictví existuje tam, kde společnost momentálně není schopna (z různých důvodů) stanovit jasné individuální vlastníky, přičemž ti kolektivní mají vzrůstající potíže s efektivní správou svěřeného. Předpokládám, že jednou (v blíže neurčené budoucnosti) budou mít své vlastníky i moře, řeky, vesmír nebo Měsíc. Noví vlastníci budou daleko lépe řešit současné problémy (vytěžení ryb, znečištění, apod.). Jak technicky bude vlastnictví vyřešeno netuším - to je úkol pro naše pravnuky, nicméně tuším, že s tím budou naši potomci spokojenější, nežli jsme my sami...

0 0
možnosti
L

laduk

1. 3. 2012 13:25
hm..

Souhlasím, i když nejsem "pan čistý"

0 0
možnosti
VK

vit.kucik

1. 3. 2012 13:52
Re: hm..

... já také ne :))

0 0
možnosti
PJ

Hellmoon

1. 3. 2012 13:20
Inu taky zajímavý pohled

a stejně fandím pirátům ;-)

jde jako kdekoliv jinde o obchod a jak u filmu , hudby nelze produkt vrátit jak zkaženou konzervu. Nicméně dál o ceně, dřív byly DVD drahá a nyní koupíte film okolo kilča. Znám spousty lidí co si raději filmík koupí než stáhnou. Budou - li černému trhu konkurovat výrobci tak se vše napraví. Dáte li  500% daň na slivovici , tak se slivovice nebude prodávat a přezto se nepřestane pít.

STOP ACTA ;-)

0 0
možnosti
VH

Václav Husák

1. 3. 2012 14:13
Naprosto nesmyslný příklad se slivovicí,

protože její výrobce za ní i při tzv."černém prodeji" dostane zaplaceno !!! A vůbec, jak vás může napadnout úvaha, že když je něco drahé a chcete to mít, tak máte právo to ukrást ??? Na co nemám, to si prostě nekoupím. Ani drahé cédéčko s muzikou, ani luxusní automobil Ferari. Ale v životě by mne nenapadlo, že bych měl jeho výrobce kritizovat za vysokou cenu. Tu určil trh a kdyby byla extrémně přemrštěná, tak Ferrari jako značka prostě zkrachuje!!! Svými názory podporujete obyčejné zloděje.

0 0
možnosti
  • Počet článků 55
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6363x
Studoval jsem a pracoval v Praze v IT a logistice... momentálně se svou rodinou žiji na úpatí Dolomit v severní Itálii