Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
P

Pavel_D

2. 3. 2012 8:51
Nějak mi nedošlo,

co tím pisatel chtěl vyjádřit. Nevím, jak je na tom on sám, já jako autor několika písniček a SW mám na věc názor trochu jiný.  Z praxe:

1. Pokud někdo použije (stažený "načerno") SW pouze pro svou potřebu a nevyužije jej ke komerčním účelům, je těžké něco namítat. Je-li daný SW k něčemu, "černý" uživatel jej pomůže rozšířit i mezi komerční uživatele, kteří jej koupí. Tedy - reklama zadarmo. Naše firma poskytla náš SW soukromým zájemcům zdarma a vyplatilo se to. Dělá to spousta tvůrců programů.  Samozřejmě je nezákonné cizí (stažený) SW prodávat nebo vydávat za svůj.

2. Většina akceptovatelných audiovizuálních děl už byla vysílána (TV, rozhlas). Každý si mohl pořídit nahrávku pro vlastní potřebu. Takže je jedno, zda si náhrávku daného díla nahraju sám, nebo mi tutéž nahrávku poskytne známý. Protože platíme poplatek za TV a radio, záznamová média, nahrávací zařízení atd. V čemž jsou autorské honoráře obsaženy. Takže nezákonné je pouze tyto nahrávky prodávat nebo je vydávat za své.

2 0
možnosti
P

Pavel_D

2. 3. 2012 9:12
Re: Nějak mi nedošlo,

Výše uvedené je dostatečně chráněno zákonem. U audiovizuálních děl je problém jen v těch případech, kdy dílo nebylo veřejně vysíláno. Autora nebo nějakého komentátora bych prosil, aby nám uvedl, který z top filmů (třeba z první dvoustovky našich a dvoustovky světových) nebyl někdy v TV vysílán. A to pomíjím levnou edici DVD (za 40 - 50 Kč).

Celá diskuse na toto téma je na nic. Pokud někdo z tvůrců či producentů brečí, že mu stahování krátí zisky, ať je tedy vyčíslí. Svádět komerční neúspěch béčkových filmů a neposlouchatelných skladeb na stahování je pohodlné.

Co se týče patentů, tak jedině realizovatelný a realizovaný stojí za zmínku.  Mám na kontě jen jeden - pomohl jsem s jeho realizací a protože fungoval, prodal se. Ty šuplíkové - k čemu jsou?

2 0
možnosti

Tramp_007

2. 3. 2012 0:39
Problém je trošku v tom

že výrobci jogurtů nemusím platit kdykoliv si koupím láhev mléka.

0 0
možnosti
W

wiki5.5

2. 3. 2012 1:09
Re: Problém je trošku v tom

ale vyrobcum mleka ano ;-)

0 0
možnosti

troublemaker cz

2. 3. 2012 0:08
Karma a

R^R^R^.

0 0
možnosti
PH

petrhajek.bigbloger.lidovky.cz

1. 3. 2012 22:28
Tentokrát snad poprvé s tebou moc nesouhlasím

Napsal jsem k tomu sérii článků zde:

http://petrhajek.bigbloger.lidovky.cz/r/58189/Internetova-svoboda-copyright.html

Stručně k pár bodům: především je rozdíl mezi autorským právem a copyrightem. Zpravidla ti, co se živí na copyrightu se ohání autorským právem - zní to lépe... Kopírovací monopol skutečně existuje. Když mám rád třeba Iron Maiden a oni vydají desku, můžu ji koupit pouze u jediného vydavatele, ne jinde, tedy je zde monopolní chování. Dále zapomínáš na kopírování jako úžasný prostředek reklamy: já si CD pravidelně kupuji a řadu bych si jich nikdy nekoupil, kdybych si je předtím nestáhl a po nějakém měsíci uznal, že se mi fakt a furt líbí. Nebo tím podporuji mladé kapely. A nakonec - díky stažené hudbě se někdo stane fanouškem a kromě CD zajde na koncert a nebo si třeba koupí tričko apod.

Patenty: myšlenka je v principu dobrá, ale totálně degradovala, když začalo být možné (v USA? v Evropě snad zatím ne, ale snahy jsou) patentovat obecné myšlenky, ne konkrétní řešení -pokr

0 0
možnosti
R

rudaz

1. 3. 2012 22:34
Re: Tentokrát snad poprvé s tebou moc nesouhlasím

Patent na obecnou myšlenku? U něho musí být splněna podmínka novosti, víte? Máte konkrétní případ patentu na obecnou myšlenku? Pokud v USA, tak USA již dávno není náš vzor. Tedy pro ČR.R^

0 0
možnosti

v6ak

1. 3. 2012 20:57
Patenty jsou trošku problém...

K patentům až tak jasné stanovisko nemám. V případě copyrightu je to celkem jasné - kupující prostě (ať už explicitním podpisem, či jinak) souhlasí s tím, že daně dílo nebude kopírovat. Pokud to poruší, pak poruší to, s čím souhlasil a může byť potrestán.

Jiná situace je u patentů. Vidíme to dnes ve světě IT. Patent je obecnější a jde o skutečný monopol a hlavně je zákonem podporovaný. Pokud něco budu vyrábět, musím kontrolovat, jestli neporušuji nějaké patenty, ke kterým jsem asi (narozdíl od autorského díla) nevyjádřil souhlas. A nakonec: když někdo složí píseň, já těžko složím tu stejnou - u autorských děl toto funguje. Ale u patentů se prostě může stát, že vymyslím stejné řešení. Když publikují svoje vlastní autorské dílo, nemusím se normálně bát, že by někdo nenapsal podobné dílo. Ale (v některých oblastech) musím kontrolovat, zda někdo na nějakou blbost nemá patent.

0 0
možnosti
VK

vit.kucik

2. 3. 2012 13:38
Re: Patenty jsou trošku problém...

Patenty a Copyrighty jsou v jistém smyslu dvojčata, pokud rozumíte ochraně copyrightů, jistě byste neměl (při podrobnějším seznámení) ani problém s patenty.

To, co je příčinou Vašich pochybností, jsou procedurální technikálie ohledně patentů. Ty mohou být nastaveny vhodně, špatně, prakticky, méně prakticky, jako každé lidské dílo. Obecně - pokud někdo nezávisle vynalezne něco, co je již patentováno (a prokáže to), má také právo na patent (přičemž že někdo vynalezne přesně stejným způsobem to samé je asi stejně pravděpodobné, jako že vymyslí stejnou píseň). Proces udílení patentu je komplikovaný, drahý, zdlouhavý - právě proto, aby se zabránilo většině nespravedlností, které přicházejí do úvahy. Je to proces, který se piluje už více než století.

0 0
možnosti
2

20/40

1. 3. 2012 20:32
....

Už z titulku je jasné, že celý článek je jeden velký straw man. Samotný článek toho je důkazem.

Prosím, pokud někoho kritizujete, kritizujte ho za názory které opravdu má, ne za ty, které mu vy přisuzujete jen proto, abyste je potom mohl kritizovat.

1 0
možnosti
W

wiki5.5

1. 3. 2012 23:08
Re: ....

tak pokud jste necetl neco o piratskych stranach tak se muze vase kritika zdat jako pravdiva

0 0
možnosti
C

certik_bertik

1. 3. 2012 19:43
hmm

kdepak máte ty leicové skupiny odmítající soukromé vlastnicví? A druhá věc většinu těch pirátů lze těžko názorem umístit na levici. , asi nevíte s čím vlastně nesouhlasíte

0 0
možnosti
P

Pavel_D

2. 3. 2012 9:21
Re: hmm

Jestli on pan autor není zaměstnán v podniku OSA-nostra.

0 0
možnosti
RD

radomír dolanský

1. 3. 2012 15:36
Většina těchto bojovníků by bleskově obrátila,

pokud by zjistila, že si někdo z internetu stáhl jejich rýmovačku, přidal k ní hudbu a udělal z ní světový hit se ziskem 10 milionů USD. V tom okamžení by bylo po boji za společné právo na duševní vlastnictví a jeden jak druhý by se rvali o právo na prachy z duševního vlastnictví. Ano, je to obyčejná sociální závist těch, kterým nebylo dáno vydělávat na myšlenkách, které oni chtějí poslouchat a vidět zdarma. Pak mi přijde divné, že ještě nikdo neprotestuje proti vstupnému do kina nebo na koncert...:-/

5 0
možnosti
L

Lev---_-z--_Rožmitálu

1. 3. 2012 15:42
Re: Většina těchto bojovníků by bleskově obrátila,

jasně ráďo;-D

0 0
možnosti
B

bezsvobodynejsinic

1. 3. 2012 15:27
snad mně

bude prominuto, že nepíšu vlastními slovy, ale nejlépe bych to charakterizoval takto:

http://www.mises.cz/clanky/myslenky-jsou-zadarmo-103.aspx

Jinak rozumím, z pohledu etatismu je to neakceptovatelné

0 0
možnosti
VK

vit.kucik

1. 3. 2012 15:57
Re: snad mně

Mám velký respekt k libertánskému hnutí, nicméně i sami libertáni se v pohledu na duševní vlastnictví štěpí na dva proudy. Hojně citovaný Stephan Kinsella je zástupcem jen jednoho z nich, anarcho-kapitalistického, který duševní vlastnictví neuznává (podle jakési logické konstrukce, že právo na nehmotné vlastnictví jednoho by omezovalo právo na hmotné vlastnictví druhého a Kinsella dává přednost hmotnému vlastnictví před duševním). Já s Kinsellou nesouhlasím, považuji jeho logiku za umělou, postavenou na vratkých základech, aniž bych zpochybňoval jiné libertánské teze. Jsem zastánce minimálního, nikoliv žádného státu, tj. myšlenku anarcho-kapitalismu považuji za nereálnou.

0 0
možnosti
PK

pavel kula

1. 3. 2012 15:02
Jak by se asi choval takovy pirat,

kdyby nekdo chtel sdilet jeho auto?

5 0
možnosti
VK

vit.kucik

1. 3. 2012 15:04
Re: Jak by se asi choval takovy pirat,

... to je trefnější než tisíc slov... :))

0 0
možnosti
  • Počet článků 55
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6363x
Studoval jsem a pracoval v Praze v IT a logistice... momentálně se svou rodinou žiji na úpatí Dolomit v severní Itálii