Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

meyla

9. 7. 2011 18:39
Karma

Pane Kuciku, diky za prijemne cteni sobotniho odpoledne. Je vzdy zajimave se touto liberalni optikou podivat na ruzne krize v minulosti a napriklad zjistit, ze nase slavna krize tricatych let trvala u nas v Ceskoslovensku mnohem dele diky neotevrene ekonomice a statni obave ze zahranicniho kapitalu. Ale obavam se, ze svym odpurcum nevysvetlite, ze svobodny trh je hodnota, kterou bychom si zvlaste tady u nas doma meli hyckat. Jen bych k tomu dodal jednu zasadni vec - pokud neexistuji chytre a jasne zakony a s nimi i rychle a nekompromisni vymahani prava, pak je "svobodny" trh devalvovan a spise se stava otrokarem. To jsme bohuzel u nas dodnes nepochopili. Ale pro mnohe levicove epigony je nase soucasna politicka "juxtapozice" stale dobrym duvodem pro to svobodny trh pekelne proklinat.

0 0
možnosti

petrph

9. 7. 2011 19:43
Re: Karma

Píšete to správně, skutečně základní podmínkou svobodného trhu je rychlá vymahatelnost práva. Ten problém je zase v tom, že i ta rychlá vymahatelnost práva vymáhá pouze práva podle těch státních zákonů tak jak jsou nastaveny a vydány, a nikoliv nějakou čistou spravedlnost. Takže tam kde jsou špatně nastaveny ty zákony, ani ta rychlá vymahatelnost mnoho nepomáhá a svobodný trh se stává skutečně opratí v rukou finanční oligarchie...

0 0
možnosti

meyla

9. 7. 2011 21:59
Re: Karma

Jinými slovy, nezatracujme svobodný trh, když jsme neschopní si vytvořit a vymáhat zákony, které by jej držely. Jinými slovy, neobviňujme svobodný trh z vlastní neschopnosti a z vlastní inklinace k socialistickým (i.e. jednoduchým krátkodobým) řešením. Už od roku 1918.

0 0
možnosti

petrph

9. 7. 2011 22:56
Re: Karma

Je to složitější,protože poctivě konkurenční svobodný trh nemůže bez zákonů, regulací s  jejich rychlým vymáháním existovat.Asi je jasné, v že prostředí kde se nemusí dodržovat zákony bude mít ten nepoctivý podnikatel který krade, podvádí, podplácí vždy velkou konkurenční výhodu před tím poctivým. Tudíž to co je u nás není svobodný trh, to je trh, kde se dá něco trhnout....

Ale i v tom poctivém svobodném trhu je těžké vybalancovat ty zákony tak aby byly pro všechny dost poctivé ale i dost svobodné. Buď budou moc svobodné a tržní, a pak se dá víc vyspekulovat a třeba i vykrást, ale pak si budou někteří stěžovat že byli okradeni a že zákon jim nepomáhá. A nebo bude zákon příliš restriktivní, jedni budou spokojen i se svými jistotami, a ti druzí si zase budou stěžovat, že je stát omezuje v jejich spekulacích... Kde je pravda a komu dát přednost...

1 0
možnosti

djrhedy

24. 7. 2011 16:50
Re: Karma

Přesně tak, autorovy teze jsou jako obvykle teoretické a povrchní, vybral si příklady, kdy regulace selhala a nevybral asi náhodou příklady, kdy regulace trhu naopak pomáhá. Ano, jsou i takové příklady. Pan Kučík opakovaně dokázal, že při obhajobě svých názorů je bohužel demagogický. Prostou aplikací teorií zmíněných v článku by měla být vlastně absence jakékoli regulace tudíž vlastně absence zákonů. Ale co je ještě správný a svobodný zákon, a co už nevhodná regulace? Na to asi těžko budou nějaká měřítka a pan Kučík se opět mýlí a znovu básní o nekonečné spravedlnosti volného trhu a strká hlavu do písku před všemi podvody či jednáním nemorálním, které se v obchodě a při spekulacích často děje, na který naštěstí řada lidí ještě nemá žaludek, ale bohužel kvůli tomu má konkurenční nevýhodu. Přesto bych ve shodě s autorem označil roli spekulantů na trhu za spíše pozitivní, ale rozhodně to není tak ideální a jednoduché, jak si to představuje autor.

0 0
možnosti

petrph

24. 7. 2011 17:48
Re: Karma

Napsal bych to takhle..i spekulanti mohou být být prospěšní, pokud trhu něco přinášejí,další finance na rozvoj podnikání,zvětšení trhu,redistribuci produkce,návrhy nových metod nové trendy ve výrobě,atd.Nepotřebná je spekulace pro spekulaci,kdy se nic nerozšiřuje,spekulant vloží své peníze na burzu,uměle vyžene cenu nahoru (nebo jí srazí) a pak si ty peníze zase vytáhne.Nic nového nevytvářejí a naopak z toho produktivní trhu ještě vytahují peníze. Stát je zakázat nemůže,ale může je omezit vyhláškami,zákazem zneužíváni inside informací, vyvolávání falešných zpráv,apod.

Pozitivní je spekulace překupníka,který pro producenta  najde vhodného klienta a dojedná pro oba výhodnou cenu.Ale už je negativní spekulace překupníka,který podmaže státního úředníka,sám nakoupí zalevno u výrobce a pak státu zadraho prodá.Čili ty peníze navíc neslouží ke zkvalitnění dodávky  ale zmizí v luftu.

Takže,podnikání a spekulace ano,ale stát musí mít možnost omezit ty způsoby, které jeho a  jeho občany poškozují

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS