Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PH

hekp

18. 10. 2010 22:42
karma

 Dobře sepsáno!

0 0
možnosti
MG

bitkar

19. 10. 2010 8:31
Re: karma

u me taky...

0 0
možnosti
JB

Jan Borovička

18. 10. 2010 22:13
Každopádně

je pálení ropy i uhlí idiotství - zbytečně plýtváme nenahraditelnými surovinami pro chemický průmysl. Pálení fosilních paliv je také - od těžby ke spalování - velmi zátěžové pro životní prostředí. Lidstvu by prospěla jaderná fúze jakožto čistý zdroj energie. To ale vyžaduje obrovské množství peněz na výzkum - a nedostává se jich. Proč také když bychom měli najednou neomezený zdroj čisté energie a všichni, co rýžují na ropě, by utřeli hubu. Takže stačí podmáznout pár politiků a fúze není. Jak prosté :-)

0 0
možnosti
VK

vit.kucik

18. 10. 2010 22:35
Re: Každopádně

Vy taky vidíte za vším konspiraci, viďte? :)) Myslíte, že existuje nějaká síla, která má celoplanetární moc zabrzdit objev něčeho, kdyby to už jinak mohlo být objeveno?

Jinak - jestli je "pálení ropy" pěkné nebo chytré nebo kdovíjaké jiné - o tom nespekuluji. To patří spíše do osobních hodnotových soudů. Říkám jen, že je to zatím výhodné a že to bude tak dlouho výhodné, dokud nepříjde něco ještě výhodnějšího. Možná to bude právě ona jaderná fůze, jak uvádíte. Kdo ví.

Nicméně zatím je výhodné "pálit ropu", ropy je dost a není dobré tuto výhodnost uměle rušit násilnými zákazy nebo umělými dotacemi (což je zákaz naruby).

0 0
možnosti
JB

Jan Borovička

18. 10. 2010 22:09
Škoda,

že také necitujete kniku Nejistý plamen od autorů Cílek-Kašík :-(

0 0
možnosti
FF

fioman

18. 10. 2010 22:01
Kučíku!

Z Vás asi mají v té Itálii radost,co? ;-€ Váš článek je jednak neskutečně dlouhý a jednak je to evidentně slepenina názorů někoho jiného, nikoliv názorů Vás samotného. Měl byste se stydět! ;-O S pozdravem Filip Fuchs, bloger.

0 0
možnosti
VK

vit.kucik

18. 10. 2010 22:55
Re: Kučíku!

Kolego Fuchsi, nevím, co s Vámi momentálně lomcuje, ale

1) článek je dlouhý, protože téma není jednoduché a do 3 odstavců se zkrátka shrnout nedá. Berte to zkrátka tak, že Kučík = dlouhé články.

2) Všichni (i Vy) vycházíme z názorů někoho jiného. Občas se nám k tomu podaří přilepit střípek vlastní myšlenky, pokud nás zasáhne záblesk geniální inspirace. Já na rozdíl blogerského průměru se snažím své zdroje uvádět (v poznámce na konci, možná jste si toho nevšiml), čímž se krůčkem blížím k odbornému traktátu, kterým však blog není. 

Jinak Vás moho ujistit, že text je opravdu můj, neopsaný, strávil jsem nad ním několik desítek hodin v posledním měsíci a že vychází k knih a statistik tam uvedených je mu spíše ke cti (než ke stydění se, jak vyzýváte), protože mluví o faktech, které si necucám z prstu.

Přeji dobrou noc (do Teheránu? na Vysočinu?)  :))

0 0
možnosti
DM

Aretta

18. 10. 2010 21:48
Příspěvek na zabití:-)

Proč budete bydlet v Čechách?

0 0
možnosti
JM

Edmund Černá Zmije

18. 10. 2010 19:15
Já jsem spíš pesimista

a takovéhle optimistické závěry moc neberu. :-P

-

Každý zdroj jednou dojde, a je to tak dobře. Jinak bysme byli ochotní spálit úplně cokoli. Myslím, že se chováme jako šílení, létáme kolem světa tam a zase zpátky a přitom spalujeme ve vysokých vrstvách atmosféry absurdní množství paliva. A proč? Abychom "na vlastní oči" mohli vidět lidi, které známe, a věci nebo místa, která jsou k vidění v HD rozlišení každý den v televizi. Osobně udělat nekvalitní amatérské fotky, v jejichž popředí se nevkusně motají naše sluncem spálené postavy - to je důvod zběsilého plýtvání surovinami a ničení životního prostředí.

-

Ano, pak skončí doba šíleného poletování sem a tam, na cesty budeme jezdit na krásných plachetnicích, a běžné rozmluvy s lidmi nebudeme řešit osobně, ale přes telekonference z pohodlí vlastního bytu. Prostě pohoda. Představa, že by ropa mohla vydržet věčně, mi navozuje hlubokou depresi.

0 0
možnosti
P

pithart

18. 10. 2010 19:25
Re: Já jsem spíš pesimista

Prosím (doopravdy bez jakékoliv ironie) mohl by jste jmenovat alespoň jeden "zdroj" (jakýkoliv, chemický prvek, rudu, nějaký hypotetický typ záření, přírodninu) který kdy v dějinách lidstva došel ? Ne lokálně (např. Velikonoční ostrovy), globálně.

0 0
možnosti
P

pithart

18. 10. 2010 17:30
To je zas kvílení jak na palestýnském pohřbu

A to ještě žádnej mudrc nepřišel s "uhlíkovou stopou" "EROEI" trvale udržitelným nevímčím, CO2 a ostatními naučenými zaříkávadly ;-D

0 0
možnosti
EK

Deleter

18. 10. 2010 17:51
Re: To je zas kvílení jak na palestýnském pohřbu

nějaký eori už tu proběhlo...

0 0
možnosti
W

Wolf778

18. 10. 2010 17:28
Já bych to trochu rozlišil

Je jasné, že proklamace typu "ropa dojde do 20 let" jsou nesmysl. Jistěže nedojde, jistěže jí bude v zemi ještě spousta atd. Jenže problém je v tom, že v zemi je nám ropa starou bačkoru platná. Může nám být tedy celkem fuk, kolik ropy je ještě v zemi, nejdůležitější je, kolik jsme ji schopni v daném okamžiku vytěžit a jestli to stačí pokrýt poptávku.

 

Peak oil není nějaký katastrofický mýtus, to je fakt a fyzikální nutnost. Týká se každého jednotlivého vrtu a složením pak i každé oblasti, každé země, každého kontinentu. V USA už vrchol těžby nastal někdy koncem 60. let. Tehdy těžili maximum a od té doby jim těžba pomalu, ale vytrvale klesá, takže musejí čím dál víc ropy dovážet. Nemohou s tím nic udělat, ani kdyby se na hlavu postavili, víc toho prostě ze země nevycucnou - a pokud ano, tak to na grafu udělá jen krátký "záškub", po kterém bude následovat o to strmější pokles.

0 0
možnosti
L

lesicatko

18. 10. 2010 17:30
Re: Já bych to trochu rozlišil

Presne tak. 

Inak díky, to sa tu snažím prezentovať, ale niektorí akokeby nechceli rozumieť...

0 0
možnosti
EK

Deleter

18. 10. 2010 17:15
Hmm,

katastrofální vize prezentované v diskusi jsou jako nesplachovat WC, protože někde prej mají málo vody. Zatím ropa je, doprava funguje, plastama se plýtvá. Až bude ropa drahá, tak holt bude vyšší tlak na jiné zdroj pohonu, než spalovací motor na ropu.

Ostatně, to stříbro a zlato v Čechách došlo? Nebo prostě jenom není ekonomické  ho těžit?

0 0
možnosti
L

lesicatko

18. 10. 2010 17:24
Re: Hmm,

Sorry, ale ako chcete v priebehu pár desaťročí kompletne preorientovať energetiku na iné zdroje a hlavne aké ?

Kardinálna otázka je, že my nemíme taza ropu resp fosílne suroviny ako energetické zdroje adekvátnu náhradu v realnom čase.

0 0
možnosti
L

lesicatko

18. 10. 2010 16:12
Pekná hlúposť

Predovšetkým, nie je dôležité koĺko tej ropy ešte máme ale či ju dokážeme tažiť ešte vo väčšom objeme ako doteraz   - a to už zrejme nie - / to je ten ropný zlom / a v tom nam ropné piesky nepomožu, mimochodom, ich odhadovaný potencial je len o rád vyšší ako u ropy .

Skôr si myslím, že sa presadia jednotky Fischer Tropschovej syntézy, uhlia máme viac a je ľahšie ťažiteĺné, i keď napr taká Čína napriek mohutným investíciam do zelených technológii týždenne spúšta cca2 -3 uhoľné elektrárne  s cca 500 MW.

Čo to urobí s CO2 ???

Realnejší pohĺad:

http://ac.blog.sme.sk/c/204716/Malo-bizonov-Dajte-mi-viac-nabojov.html

0 0
možnosti
EK

Deleter

18. 10. 2010 17:00
---

Ano, to říkali už v devatenáctém století, že to nejde. A šlo to.

0 0
možnosti
  • Počet článků 55
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6363x
Studoval jsem a pracoval v Praze v IT a logistice... momentálně se svou rodinou žiji na úpatí Dolomit v severní Itálii