Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
EK

Deleter

21. 10. 2010 15:03
Věc se má takto.

Dostatek ropy je dán jednak tím, jestli nějaká bude, a to bude pořád, to je prostě empirie. Druhá věc je, komu patří a za kolik vám ji prodá a jestli vůbec. Všelijaký zlomy a produkce jsou prázdný tlachání ve chvíli, kdy šejk řekne Karel dá víc, Pepa má smůlu.

0 0
možnosti
I

iq-222,5

21. 10. 2010 15:20
Re: Věc se má takto.

Ano, ale před tou chvílí má toto tlachání cenu, protže když se podle toho zařídím, tak jen šejkovi odvětím: Pepa nic nechce, Papa ropu nepotřebuje. Jenže čím více budem zahálet, tím více nám tato šance uniká. Existovat na civilizované úrovni a využívat výhod mechanizovaného zemědělství a průmylsové výroby bez ropy je nemyslitelné

0 0
možnosti
L

lokutus

21. 10. 2010 13:47
Pro všechny fatalisty

Vtip je v tom, co popsal pan Kučík v článku. Doomsaying je oblíbená kratochvíle různých fatalistů, kteří na základě poznatků soudobé vědy predikuje vývoj na dekády dopředu. Avšak napříč faktu, že všichni jejich předchůdci doomsayeři se se svými predikcemi a extrapolacemi mýlili.

Problém nastane, když se toho doomsayingu chytnou politici a různí vychcánci. Tak v rámci boje proti globálnímu oteplování, které se čím dál víc ukazuje jako liché, máme různé daně navíc, které tečou do kapes pár vyvoleným. V takové chvíli bych byl pro, aby zastánci státních zásahů na základě nějakých pochybných teorií o konci světa viseli preventivně na kandelábrech, protože dokážou nadělat hromadu škody. Různé paternalistické praktiky na záchranu toho či jiného odvětví, anebo dokonce na záchranu svatých a nejsvětějších věcí (náboženství, rasy, klimatu atd.) jsou vůbec ta největší svinstva, kterých se svět v historii dočkal.

0 0
možnosti
L

lokutus

21. 10. 2010 13:47
Re: Pro všechny fatalisty

Obhajoba války, že by bez ní nebyly nějaké technologie, je zvěrstvo. Navíc je to kravina, protože těžko můžu dogmaticky prohlásit, že by něco nebylo, když tudy vývoj nešel, že? Nevím, jestli by bez válek ve 20. století byl raketový výzkum. Možná by byl, ale šel by pomaleji. Ale co vím naprosto jistě, že kdyby ten výzkum šel tržní cestou, obešel by se bez negativních externalit, jako je atomová bomba. A tak je to se vším. Napsat, že nějakým válkám vděčíme za nějaké technologie je zvrácené, avšak soudě dle psychopatické rétoriky některých diskutérů nepřekvapivé.

Co se týče ropného zlomu a následné doby kamenné, osobně jsem na to zvědav. Sice si ťukám na čelo, ale kdoví, třeba ještě budu pobíhat s kamenným mlatem po zarostlém Václaváku a lovit si mamuta k večeři. ;-D

0 0
možnosti
I

iq-222,5

21. 10. 2010 12:09
Panu Kučíkovi nějak došla řeč,

že by si vzal studijní vono?

0 0
možnosti
L

lokutus

21. 10. 2010 13:27
Re: Panu Kučíkovi nějak došla řeč,

Hm, to bude VONO.

0 0
možnosti
N

Novotnak

21. 10. 2010 9:14
Zdravím Vás

Dobrý den pane Kučíku, zajímavý pohled na věc. Sám mám rozpolcený názor. Na jedné straně si člověk říká, že zásob je dostatek a na straně druhé vidí, že jsou zásoby již v mnoha zemích vytěženy a řekněme si upřímně, sice se v ČR ropa těží, ale na spotřebu by to u nás nestačilo ani na pár let. A to je území ČR několikrát kompletně prozkoumáno. Takže jedině trh (koupit to jinde). Na straně jedné je zmenšující se lžíce v podobě úspornějších motorů aut a na straně druhé je zvětšující se automobilový provoz. (Více menších lžic).

0 0
možnosti
P

Parabellum

21. 10. 2010 10:08
Re: Zdravím Vás

Vy jste dobrej srandista:-))) CR spoitrebovava zhruba 205 tis barelu ropy denne, a toto cislo je CR produkci pokryto z max. nizkych jednotek procent - produkce ropy CR se snizuje jiz vice nez 35 let, a i pokud by bylo realizovatelne to, ze bychom tu spotrebu 205 tis barelu dokazali pokryt z vlastni produkce, tak ty zasoby ktere CR má by stacily tak na jednotky tydnu.

Pro Vasi informaci, zasoby na jednotky let soucasne urovne tezby maji zeme jako Dansko -9,5 röku, Norsko - 8,3 roku, Ruska federace ma zasoby na 20,3 roku, Velka britanie 5,8 roku, USA 10,8 roku - vse ve vztahu k soucasne produkci, nikoli spotrebe.

Je tedy zrejme, ze pokud USA pokryva spotrebu ropy vlastnimi silami asi z jedne trrtiny, pak je zrejmé, ze pokud by tuto pokryvalo plne, coz je technicky nerealizovatelne, pak by te ropy melo na oneco malo vice nez 3 roky.

Zdroj techto informaci jsou stranky ropne spolecnosti BP a udaje lze nalezt v dokumentech  Statistical review of world energy.

0 0
možnosti
KB

Kolokol

20. 10. 2010 23:23
Všem odborníkům v diskusi

Historie ukázala, že názor většiny odborníků na to, co bude za 50. let, se později ukázal stejně relevantní jako názor každé druhé uklízečky. Slavné výroky:

1943: "Nemyslím si, že by někdy na světovém trhu byla poptávka po více než pěti počítačích" (Thomas J. Watson, IBM)/ 1946: "Pro pokrytí celosvětových potřeb by mělo stačit asi deset počítačů" (Thomas J. Watson, IBM) / 1949 "Počítače by v budoucnu mohly vážit i méně než 1,5 tuny" (Popular Mechanics). /1977: „Není žádný důvod proč by lidé měli mít počítače doma (Ken Olsen) / 1981 "Nikdo nebude nikdy potřebovat více než 640k RAM!" (údajně Bill Gates,)

0 0
možnosti
I

iq-222,5

20. 10. 2010 23:44
Re: Všem odborníkům v diskusi

;-D No toto je argument vskutku hodný zoufalce. Z toho plyne jaké poučení? Že odborníci se vždy mýlí a máme vládu předat uklízečkám? Nebo co tím autor mínil?

0 0
možnosti
L

lokutus

20. 10. 2010 22:35
Diskuse

Nesouhlasím s tím, že na téhle planetě máme všeho dostatek navěky, protože jsou zde i jiné faktory. Například spotřeba je vzhledem k počtu lidí mnohem vyšší. Za posledních sto let vzrostl počet obyvatel šestinásobně a už dnes by západní civilizace bez východních zdrojů pravděpodobně sešla na úbytě.

Na druhou stranu je nesmysl centrálně plánovat úsporná opatření, protože to jen zbrzdí technologický růst. Pravdivá byla věta v článku o tom, co zanecháme budoucím generacím. Kdybychom plánovali spotřebu každého gramu uhlí, mědi a dalších surovin, asi bychom se k využití ropy ani nedostali. Takže co s tím? Chcete spořit ropu pro budoucí generace? A co bude až ji spotřebují budoucí generace? Není jedno, zda ji spotřebujeme teď hned my a budoucím generacím předáme řadu nových technologií.

Surovin je dost. Ve vesmíru. Také časem jistě objevíme gigantické zdroje energie, o kterých dnes nemáme ani tušení. S hromadou energie vytvoříte cokoliv. I ropu, pokud ji v té době bude někdo potřebovat.

0 0
možnosti
P

Parabellum

21. 10. 2010 0:43
Re: Diskuse

Jenomze bez a nyni zduraznuji LEVNE A SNADNO DOSTPNE energie, ten technologicky rust zajde na ubyte, takze to mate stejne jedno. Tady neni rec o tom co usetrime, ale co lide jako aurtor raceji vymyslet za alternatiivni zdroj, aby to melo ty vlastnosti, jako fosilni zdroje - tedy musi to byt levne, snadno dostupne, lehce skladovatelne, robusni, nezavisle na vykyvech pocasi, a s vysokou energetickou hustotou. Proc tedy s autorem nejaky takovy zdroj nevymyslite, nebo respektive jinak: Vymysleni nam v tuhle chvili uz moc nepomuze, nyni uz je cas na hromadnou replikaci, protoze behem nekolika malo jednotek let dojde k sestupu z plateau tezby, a pak bude na zavadeni jakekoli alternativy pozde.

0 0
možnosti
L

lesicatko

20. 10. 2010 10:44
ad parabellum

Som veľmi rád, že do diskusie vstupil parabellum, myslím, že je v tejto oblasti asi najviac rozhľadený.

V zapätí vidno, že autor je argumentačne v defenzíve.

Žeby čas na lepší článok ?  :) 

0 0
možnosti
P

Parabellum

20. 10. 2010 11:57
Re: ad parabellum

Rádo se stalo:-)))) Nechcete se zapojit do diskusi nekde, kde tomu rozumějí? Myslim, že jsme na sebe narazili na blogu Sana Ace ne? Sano pise i diskutuje i jinde:-))))

0 0
možnosti
I

iq-222,5

20. 10. 2010 0:25
Celý článek je nesmyl

a je urážkou pro všechny lidi, kteří se danou problematikou zabývají dlouhodobě a více než přečtením jednoho populárního článku. Pokud chcete pane Kucik argumentovat fakty, tak nějaká předložte. Když budete argumentovat sklenicí s povidly, tak tomu neřikám seriózní diskuse. Pokud se bych se držel této logiky, tak mi jeden bochník chleba nasytí do konce života. Jenže realita je takovám, že první den sním půlku, druhý čtvrtinu, třetí osminu, čtvrtý šestnáctinu a pátý pojdu hlady. Co se týče objevů ropných ložisek, tak následující graf je více než výmluvný. Podotýkám, že je založen na ověřitelných a lehce dostupných číslech. http://www.post-carbon-living.com/TTHW/PicturesLogos/Oil_Depletion.jpg Kdybyste si dal více práce, jistě byste je našel. Zároveň doporučuji přečíst nějakou geologickou literaturu o těžbě ropy, ropných ložiscích a vzniku ropy. A rada na závěr. Přestaňte prosím svět posuzovat přes svojí dogmatickou optiku, protože se může stát,že šlápnete zcela mimo jako v tomto případě

0 0
možnosti
EK

Deleter

20. 10. 2010 7:55
Re: Celý článek je nesmyl

Pokud by byla povidla jedinou možnou potravou, tak máte pravdu. Ale protože ropa není jediným možným zdrojem energie, tak pravdu nemáte. Ostatně, oil peak se skloňuje dnes a denně, o uhlí se nemluví a to jsou nejstarší katastrofické scénáře o vyčerpání zásob už stoleté.

0 0
možnosti
P

Parabellum

19. 10. 2010 22:09
Jeste otazecka:

U kerezeto ropne spolecnosti byl Lomborg zamestnan? Nebo je to stejny "expert" jako vy?

0 0
možnosti
VK

vit.kucik

19. 10. 2010 23:16
Re: Jeste otazecka:

Podívejte, svoje argumenty jsem Vám vyložil, Vaše argumentace se rozšiřuje vějířovitě mimo ně a navíc začíná být stále útočnější a posměšnější, takže já jdu spát  a Vám (alespoň pro dnešek) doporučuji totéž. Dobrou noc a klid v duši...! :))

0 0
možnosti
P

Parabellum

19. 10. 2010 21:46
pokracovani

Jo, a nyni k tomu roku 1985 - to byste musel znat pozadi udalosti - v te dobe si totiz zeme OPEC zacaly rozdelovat tezebni kvoty podle overenych zasob - a prakticky pres noc se ten objem tech ropynch zasob navysil v nekterych pripadech o desitly procent - zeme OPEC totiz lzou jedna pres druhou - a jeste neco: Pri tom uvadeni overenych zasob se uplatnuje take neco, cemu se rika metoda zpetneho zapocitavani - diky pokrocilejsim technologiim, a zejmena aplikaci tercialnich metod tezby jsme schopni dosahovat  zvysene vyteznosti. Napsal jsem to srozumitelne?

0 0
možnosti
  • Počet článků 55
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6363x
Studoval jsem a pracoval v Praze v IT a logistice... momentálně se svou rodinou žiji na úpatí Dolomit v severní Itálii