Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PP

paja09

22. 4. 2011 8:10
tak nějak to je...

Něco na tom bude! Rozhodně všechny ty katastrofické scénáře, co se s pravidelností opakují, a to je celkem v pořádku, beru s lehkou rezervou... Prostě "vocaď pocaď" :-) Blogy Vaší manželky čtu dlouho a hooodně ráda... Opožděně, ale přeci, i Vy jste se stal mým favoritem! Kdy začnou psát děti? Ať se mám na co těšit! :-)   Hodně pohody a entuziasmu!   Pavlína 

0 0
možnosti
VK

vit.kucik

23. 4. 2011 14:58
Re: tak nějak to je...

:))

Děti mají ještě spoustu práce s psaním úkolů a uklízením pokojíčku. Počkejme, až zvládat tohle, pak si jistě najdou i cestu i ke psaní nebo jiné tvůrčí činnosti ...:))

0 0
možnosti
RK

krakra

11. 2. 2011 11:13
Správně

Správně, ropy je habaděj.

0 0
možnosti
O

ohavlik

6. 12. 2010 16:04
Nikdy?! Vzdyt uz dochazi!

Takze jak si vysvetlite, ze i IEA (Mezinarodni Energeticka Agentura) ve sve letosni zprave Energy Outlook 2010 ropny zlom v r. 2006-7 priznala, stejne tak jako priznava tendenci poklesu tezby Crude Oil, a do budoucna pocita s hypotetickymi nalezisti "Fields to be found", a "Fields to be developed", prestoze statistika jasne rika, ze za poslednich 20 let je pomer tezene ropy k nove nalezenym loziskum cca 4:1, a prestoze poptavka po rope roste (Indie, Cina..), jeji tezba se jiz 3-4 roky nezveda? Proc Ropny zlom priznavaji oficialne i OPEC, tezarske koncerny, a proc v USA byl vrchol v 70tych letech, a od te doby domaci produkce stale klesa, a dnes USA 2/3 ropy dovazi? A nekonvecni zdroje - rika Vam neco EROEI faktor? Proc je geopoliticke deni jasnym dukazem o tom, ze USA smeruji svuj vliv prokazatelne tam, kde jsou jeste posledni velka naleziste? Za poslednich 120 let byla planeta tak podrobne geologicky prozkoumana, ze zadne extremne velke lozisko typu Ghawar se proste nenajde..

0 0
možnosti
VK

vit.kucik

7. 12. 2010 14:11
Re: Nikdy?! Vzdyt uz dochazi!

Na to jsem již odpovídal několikrát, když si dáte práci a pročtete si diskusi. Krátce:

"Ropný zlom" je jen jedna z teorií, založených na tzv. technických (inženýrských) metodách. Ty se dají aplikovat pouze na malé celky (naleziště), nikoliv na celky velké (společnost, planeta). Proto se jejich prognozy tak často mýlí. Ekonomické odhady dostupnosti ropy vycházejí z daleko širších dat (100 let) a procesů, proto jsou přesnější.

USA ropu dováží, protože se ekonomicky vyplatí ji dovážet než těžit. Nic víc. Tento nákladový trend se kryl náhodně s Hubbertovou křivkou, proto ji vynesl popularitu a teorie ropného zlomu je dodnes zmiňována, byť se jinde ve světě již nepotvrdila.

Problematiku ropy od její ekonomické stránky nelze odtrhnout. Ropa je jen nosičem určitých služeb. Pokud se stane drahou nebo nedostupnou, její roli převezme jiné medium, tak jako tomu bylo vždy v tisícileté lidské historii. To platí nejen pro ropu, ale i pro její formu, metodu získání nebo jinou související okolnost.

0 0
možnosti
M

motylek_02

23. 11. 2010 8:27
zajimavy pohled

majici svou logiku. Nicmene nedokazu predvidat, jak s rozvojem "rozvijejicich se lidnatych zemi" jako je Indie ci Cina, dosahujicich energeticke a jine spotreby jako Evropa ci Severni Amerika, bude mozne pokryt tuto spotrebu. Jak bude dochazet k udrzovani cistoty ovzdusi (zabraneni znecisteni), jak se bude zpracovavat odpad, jak udrzime spodni vody ciste, stejne tak jako reky a more. Proste, jak se nam s rostouci populaci na zemi podari udrzet "rovnovahu" na Zemi. Jak ve spotrebe, tak v produkci odpadu. No, ale to je tema velice siroke, takze jsem si tu spise vykrikla do temneho monitoru.

0 0
možnosti
VK

vit.kucik

23. 11. 2010 15:08
Re: zajimavy pohled

Ty ses odvážila zabrousit do tak suchopárných a odtažitých vod, Motýlku? :)) Vítej, i když u Marty si užiješ více legrace..:))

Indie a Čína (a jiné rozvojové země) zaznamenávají fascinující demografický přechod, který evropské země prožily před 50 - 150 lety. Klesá dramaticky úmrtnost, která je se zpožděním následována poklesem porodnosti. Toto "zpoždění" např. ve Švédsku znamenalo pětinásobný nárůst populace, pak se stabilizuje. To samé právě probíhá v rozvojových zemích. Je to proces na mnoho desítek let, který však bude zakončen stabilizací populace (přibl. na 11mld. do roku 2200).

Smyslem článku bylo sdělení, že zdroje (energetické či surovinové) nikde nerostou samy od sebe, ty člověk vytváří svou invencí. Pokud nás bude 11mld., bude to potencionálně 11mld. tvůrců těchto zdrojů (nejen spotřebitelů), zdroje budou dostupnější než nyní. Po celou lidskou historii tomu tak bylo. S růstem populace byly zdroje dostupnější, ne naopak.

0 0
možnosti
D

davexd

25. 10. 2010 19:19
Už aby to

přišlo aby byl temhle polemikam konec

0 0
možnosti
P

Parabellum

22. 10. 2010 10:05
Pane Kučíku, takže znovu jo???

S největší pravděpodobností došlo ke zlomu produkce konvenční ropy v létě 2008 - můžete prskat, můžete se točit dokolerčka, můžete vejt jako šakal, zuřit a kousat, můžete klidně zfackovat manželku a zkopat děti, ale to je asi tak jediné, co s tím uděláte. Psychologicky vzato jste v první fázi, kterou obvykle procházejí lidé, kteří se dozvědí nějakou závažnou zprávu. To obvykle mívá následující fáze:

1) Popření                 2) Hněv

3) Smlouvání           4) Přijetí

Vy jste někde napůl mezi fázemi 1) a 2)

Jinak myslel jsem, že jste chytřejší, a umíte psát řetězce čísel, jak jsem po Vás požadoval.

0 0
možnosti
KB

Kolokol

22. 10. 2010 10:14
Re: Pane Kučíku, takže znovu jo???

Takže pane bývalý ojlere, když tak člověk pročítá tuto diskusi tak ho napadá, jestli si to slovo nepletete s brojlerem.

0 0
možnosti
P

Parabellum

21. 10. 2010 23:20
Pane Kučíku

 nejlepší ukázka toho, jak jsou ekonomové schpopní cosi predikovat bylo, když na podzim 2008 predikovali pro HDP České republiky růst 2,2-2,4 procenta, at se jednalo o instituce EU, ministerstvo finaci, CNB či daší, a realita byla taková, že by ten -4,2 procent - takže se spletli o pouhopouhých 282 procent, a to v prognoze na pouhy jeden rok.

Takže kolik podle Vás pane Kurčíku bude ta denní produkce ropy v letech 2015, 2020, či 2025? To není žádný dlouhodobý výhled, protože v roce 2020 bude na silnicích jezdit ještěš zhruba polovina toho, co dnes, a není příiš pravděpodobné, že v té době by na silnicích bylo nekolik desitek milionu elektromobilu, že - kromě toho nevím, co by jim mělo dodávat proud.

Takže kolik pane Kučíku? Chci tři čísla. Umíte psát řetězce arabských číslic??? Výborně. Očekávám tedy odpověď ve formátu

2015{reteyec cislic}, 2020{reteyec cislic}, 2025{reteyec cislic}  Yvl8dnete napsat tech par cilsel, nebo jste nerozumel otazce?

0 0
možnosti
VK

vit.kucik

21. 10. 2010 23:36
Re: Pane Kučíku

Vy musíte být nemocný člověk...:)) Jinak se k osobním invektivám neuchyluji, ale to, co předvádíte, je něco mimořádného... Máte ještě jiné zaměstnání, než je moje diskuse a moje osoba?

Ostatní čtenáři (pokud budou mít trpělivost a zvládnou přečíst kus této "diskuse") si o Vášich i mých odpovědích udělají vlastní obrázek.

Vám navrhuji stejně jako předvčerem: nechte té války a běžte spát. Já dnes využil slunečného dne (a studijního volna, které jste mi dal:)) a šel sbírat s dětmi kaštany... život běží i jinde... :))

0 0
možnosti
P

Parabellum

21. 10. 2010 23:08
Pan Kučík právě prohlásil

, že těžba ropy je čistě ekonomická záležitost, a když bude po této vysoká globální poptávka, tak na základě tohoto bude ropa v geologických foirmacích samovolně vznikat.

0 0
možnosti
RT

djrhedy

23. 10. 2010 10:41
Re: Pan Kučík právě prohlásil

To je přesné, tohle je asi nejpřesnější interpretace jinak zcela zbytečně dlouhého článku, který se více než fakty, která (pokud aspoň jsou) jsou často vhodně vytržena z kontextu, zabývá náboženstvím, v jehož středu je víra v nekonečnou moc ekonomických sil. Zkusmo jsem se podíval na starší příspěvky autora a musím říct, že demagogie je zřejmě autorovi zcela vlastní. No s napětím budu sledovat, co přijde příště. :-)

0 0
možnosti
P

Parabellum

21. 10. 2010 22:39
Pan Kučík právě prohlásil

Že ekonomové na rozdíl od techniků a geologů vědí, kde je kolik ropy. Píši to správně pane Kučíku? A odkud pak ekonomové berou údaje, o těch ověřených zásobách??? Že by je osvítil sám ekonomický technomesiáš, nějaký Samuelson, který vsotoupil na nebesa?

Tak jak je to pane Kučíku, co to tedy vlastně amalyzujete?

0 0
možnosti
RK

krakra

11. 2. 2011 11:18
Re: Pan Kučík právě prohlásil

Nevím jestly jste četl pozorně tak například: 1914, Americký úřad pro důlní těžbu: „Celková budoucí produkce má hranici 5,7mld. barelů, což je zásoba na cca 10 let

10 let od roku 1914 uběhlo už několikrát a ropa nejenom že stále je, ale těží se jí více a více.

0 0
možnosti
EK

Deleter

21. 10. 2010 15:17
Parabellum

Mí dědové žádné jaderné elektrárny nestavěli, ani netušili, že něco takovýho bude někdy existovat. Chcete-li přesunout diskusi do osobní roviny, najděte si k ní někoho jiného.

0 0
možnosti
P

Parabellum

21. 10. 2010 16:20
Re: Parabellum

Mno, tak vzhledem k tomu, že jste nejspiše takovej hadavej studentik narozeny mezi lety 1985-1990, tak byste opravdu mohl byt vnuikem lidi, co se narodili mezi 1930-1940, kteri v 70. letech staveli vetsinu elektraren.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS