Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PC

georgesco

30. 9. 2010 11:47
inu

Jako liberální konservativec nemůžu než souhlasit...

a propo v diskusi jsem objevil dost dalších podnětných myšlenek (Wabi-sabi, umění "nedokonalého", "nestálého" a "nedokončeného" ) nebo pár moc hezkých termínů, třeba etnobiznismen... :-)

Myslím, že i na Vás, Vítku, se dá vztáhnout termín "intelekt ve spojení s analytickým myšlením"!!!

0 0
možnosti
MK

marta.kucikova

30. 9. 2010 21:42
Re: inu

Díky, Georgesco, to udělá radost...:))

Jinak diskuse podrobně pročítám a i když třeba neodpovídám na úplně každou repliku, přemýšlím o nich. Často víc, než bych sám chtěl (to se týká především těch negativních). Jednak mě to opravdu zajímá (jak kdo reaguje) a jednak je to snad i poctivé (když už si dali tu práci napsat) ... :))

0 0
možnosti
V

Vikina

27. 9. 2010 18:02
Nemyslím si,

že by Joch by měl být vnímán jen kvůli Romům. Jeho záběr je mnohem širší a v jeho světonázoru netvoří romská otázka ten hlavní pilíř ... stačí si projít jeho zdejší blogy, aby člověk viděl, kdo všechno si jej podává za jeho jinak brilantní rozbory vývoje naší společnosti. To jenom teď se všichni jeho protivníci shodli na jediné dehonestující věci, a to Joch kontra Romové. Domnívám se, že v případě Jocha by se měly zdůraznit právě ty jeho jiné aspekty, než potvrzovat dojem kontroverze Jocha s Romy. Tak se totiž z vaničky vylévá hlavně to dítě, zatímco špinavá voda v ní zůstává.

0 0
možnosti
VK

vit.kucik

28. 9. 2010 14:36
Re: Nemyslím si,

Máte naprostou pravdu, Vikino. Doufám, že je to i z článku patrné (i přes trochu bulvární titulek, přiznávám).

0 0
možnosti
PP

igamenir

17. 9. 2010 17:25
Privilegia a pozitivní diskriminace

Nevím jak vy, ale u žádné menšiny necítím skutečné privilegium. To co mohou většinoví obyvatelé považovat za privilegia jsou vlastně jen náhražky věcí, které jsou u většinového obyvatelstva běžné.

A pozitivní diskriminaci, tj. upřednostňování nějaké menšiny v jistých věcech, zas obvykle vnímám jako boj se zvyklostmi a předsudky. Že ženy berou nižší plat je totiž velmi nemilý zvyk a žena v typicky mužském oboru musí snášet posměšky. A pokud žádají romové o práci, obvykle zaměstnavatele chtě nechtě napadnou předsudky, kterého odrazují, nebo alespoň povzbudí zvýšit bezpečnostní opatření.

Takže privilegia ano, pozitivní diskriminace ano, ale s mírou a na určitou dobu - právě tak, aby se daná událost stala běžnější, obvyklejší, aby zmizeli předsudky, překonali se zvyklosti. A pak už nebudou žádná privilegia a pozitivní diskriminace, alespoň u některých menšin, potřeba.

0 0
možnosti
VK

vit.kucik

19. 9. 2010 16:25
Re: Privilegia a pozitivní diskriminace

Už jsem o tom psal níže v diskusi. Pozitivní diskriminaci Kocábův úřad plánoval, ale nestihl uvést do praxe.

Jinak souhlasím s Jochem, že pozitivní diskriminace není dobrý nápad. Ani nikde dobře nefunguje. To, že ženy mají nižší plat, není výsledkem něčí špatné vůle nebo zlomyslnosti, má to více "neviditelných" důvodů, mj. ten, že zaměstnávání žen nese zaměstnavatelům v některých oborech opravdu vyšší rizika a problémy. Snažit se tyto objektivní problémy potlačit násilím (zákonem, postihem) nenese ani ženám samotným dobré ovoce. Je třeba odstranit příčinu, tj. tyto důvody a to mohou nejlépe jen ženy samotné, ne nějaký jejich protektor. S Romy a jinými menšinami je to podobné. 

Po téměř století různého plánování si neumíme ani představit, že se věci dají řešit jinak, než zase (ještě větším) společenským plánováním. I Vy jste přesvědčen, že se úděl žen nezlepší, pokud s tím stát nezačne "konečně něco dělat"?

0 0
možnosti
CAS

cara al sol

16. 9. 2010 23:02
Než jsem článek dočetl,

byl jsem rozhodnutý dát karmu, byť jsem tak docela nesouhlasil. Po dočtení bych chtěl dát karmy dvě. Článek je výborně vyargumentovaný a hezky napsaný. Nejsem liberál a nemyslím si, že všechno se nejlépe vyřeší "samo", ale jsem si jist, že rozhodovat by měli lidé s dobrým odhadem pro to, co je možné v rozumné době dokázat a co to bude stát. Ve funkci různých ochránců a komisařů jsou ale žel obyčejně lidé, kteří celý život žili ve sféře, která je financovaná daněmi a různými dotacemi a tak mají neodbytný pocit, že prostředky jsou neomezené a všechno půjde snadno. Zároveň žijí i v soukromém životě ve věži ze slonoviny a nemají představu, co znamená žít v domě s několika asociálními rodinami. Myslím, že jste to vystihl dobře.

0 0
možnosti
VK

vit.kucik

1. 10. 2010 14:39
Re: Než jsem článek dočetl,

Díky za příspěvek. Říkáte, že nejste liberál, neříkáte, co tedy jste, to se mohu jen dohadovat. Přesto tuším, že by se Váš i můj ideální svět víc podobal, než si možná myslíte. Ani v liberálním řádu by můj svět neměl ideální podmínky. Ovšem ve všech jiných možných alternativách by podmínky měl ještě horší. Proto liberální společnost považuji za nejlepší z možných, protože mi dává nejvíce šancí žít podle svého přesvědčení (které se mnohým nelíbí a nazývají ho bigotním, konservativním a pro dnešní dobu nepraktickým). A jsem přesvědčen, že ty samé možnosti by dala i přesvědčení Vašemu...

0 0
možnosti
E

eldaha

16. 9. 2010 22:23
Která privilegia

pro  ženy máte, pane autore, konkretně na mysli?

0 0
možnosti
VK

vit.kucik

16. 9. 2010 22:54
Re: Která privilegia

Mám na mysli především zatím nerealizovaná, ale vážně diskutovaná privilegia jako ženské kvóty, násilné sjednocování mezd, zásahy státu do vztahu zaměstnavatel-zaměstnanec ohledně přijímání nebo propouštění žen, apod.

Toto všechno jsou ve své podstatě levicové plánovací manýry, které i při sebelepší dobré vůli nefungují a které dlouhodobě mohou ženám jen uškodit (jak historie mnohokrát ukázala).

0 0
možnosti
H

hlava.dvacetdva

16. 9. 2010 21:04
Můj názor

R^

0 0
možnosti
C

certik_bertik

16. 9. 2010 20:36
myslím

že 99% občanů vůbec netuší kdo to ten Joch vůbec je, a o jakých regulacích zase mluvíte?

0 0
možnosti
FT

fanfan tulipan

16. 9. 2010 17:46
velká část populace ?,,

která?8-o tvého věku souhlasím,ostatní rozumnější mají trochu jinný názor;-)Rv

0 0
možnosti
UF

Antexio

16. 9. 2010 18:19
Re: velká část populace ?,,

fanfane, stáří přináší i senilitu a demenci, nejen zkušenosti a Vy jste, dle psaného projevu, již pravděpodobně starší ročník :-)

0 0
možnosti
ZH

rolspol

16. 9. 2010 16:43
Tak jak ve Švýcarsku

Cikáni ve Švýcarsku: Podporu v nezaměstnanosti jen po odpracování souvisle 5 let bez delšího přerušení. Odmítnutí práce - žádná podpora.  Ztráta zaměstnání vlastní vinou - absence, požití  alkoholu  na pracovišti - žádná podpora.  Zničení obecního bytu a  státního majetku musí zaplatit a nebo do vězení a tvrdě tam pracovat na uhrazení škody. Je s  podivem, že  pseudohumanisté - Havel (on tam jezdil  jako disident v totalitě  za spisovatelem Kohoutem, tak to tam musel vidět)  a Kocáb 

nekřičí a veřejně nekritizují Švýcarskou konfederaci, že nechce  zadarmo bez odevzdané práce živit parazity. A nikdo v rámci Evropy nemluví .

 

0 0
možnosti
ZZ

hasmen - náhradní nick

16. 9. 2010 16:44
Re: Tak jak ve Švýcarsku

Tak proto voni furt Kanada,Anglie... Švajcu se vyhejbaj jako čert kříže...

0 0
možnosti
L

lesicatko

16. 9. 2010 16:29
Síce celkom dobré, ale

Prave tá príliš jednoduchá paradigma Jocha je krásnou ukážkou nezvládnutia reality.

Robí presne tú istú racionalistickú chybu, na akú poukazuje aj autor  - myslí v intenciach človeka, ako racionálnej bytosti. Ale ona takou nie je. To je omyl aj plánovačov lepších spoločností, aj ĺudí spoliehajúcich sa na hodnotu slobody, aj konzervatívcov, ktorí majú overené pravdy, ale zabúdajú, že pribúdjú nové.

 

0 0
možnosti
VK

vit.kucik

16. 9. 2010 22:43
Re: Síce celkom dobré, ale

Souhlasím s Vámi v tom, že naše skutečnost a realita je nekonečně složitá a jakékoliv pravidlo či jednoduchá teorie ji nemůže nikdy dokonale obsáhnout. 

Na druhou stranu se člověk musí v oné složité realitě nějak orientovat, nějak s ní pracovat. A k tomu mu ony "zjednodušené" teorie a paradigmata pomáhají. Bez nich by byl jako s holýma rukama před skálou, do níž má vykopat tunel. Je tedy lépe užívat nástroje, byť nedokonalé (a které nikdy dokonalé nebudou), než žádné.

P.S. Jinak jsem si všiml, jak dobře rozlišujete termíny socialistů (plánovači), liberálů (svoboda) a konservativců (pravdy prověřené časem). Jistě nejste u této tématiky poprvé...! :))

0 0
možnosti
  • Počet článků 55
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6363x
Studoval jsem a pracoval v Praze v IT a logistice... momentálně se svou rodinou žiji na úpatí Dolomit v severní Itálii