Nepochopitelné povodně

2. 07. 2009 8:25:19
Kdysi před časy chodil po světě jeden exekuční soudce - exekutor, řekli bychom současným jazykem. Měl ďábelskou pověst - bez slitování zabavil umírajícímu postel, mrzákovi berle a početné rodině střechu nad hlavou, pokud mu to slepý zákon umožnil. Zdálo se, že i kámen je proti jeho srdci teplý a měkký, a tak, jak se z něj městem šířil strach, rostla jeho moc a bohatství.

Tento soudce se nikdy ženami moc nezabýval, přesto mu jednou cosi zatemnilo mysl a on vstoupil do komory ke své služebné. Za devět měsíců se narodil syn. Hrdá služebná odmítla formální sňatek i nabízené peníze a odešla na druhý konec města. Syn vyrůstal s matkou v neuvěřitelné bídě. Se svým otcem – i přes potlačovanou zvídavost - se měl setkat záhy. Policistům, otevřivším policejní celu, kam se jeho syn dostal za nějakou klukovinu, tento mocný a obávaný muž řekl, že jej nezná a přestože stačilo jediné slovo přímluvy, otočil se a nechal jej svému osudu.

I v dalších letech dospívání jej hnětla krutost chudoby spolu s krutostí otcovou, s jakou mu jeho životní břemena nejen že neulehčoval, ale jakoby sadisticky ještě přidával – drtil ho lichvářským úrokem své záložny, u které si neopatrně půjčil peníze. Soudními procesy svíral firmu, u které se chtěl vypracovat. Chlapce tato tvrdá životní škola kromě nenávisti donutila i k houževnatosti, se kterou vystudoval po večerech práva, zbavil se dluhů i soudních sporů a přes všechnu otcovu pomstychtivost se postavil na vlastní nohy.

Závěr je stejně tak dramatický – syn přichází k otci, aby provedl poslední zúčtování, vyřkl všechnu nahromaděnou nenávist a otce pokořil. Dojde ke rvačce, soudce je bolestivě zbit a syn utíká. Poté soudce napíše dopis a odchází dobrovolně z tohoto světa. Chudý překvapený mladík později v dopise nalezne poslední pořízení, ve kterém mu nenáviděný otec odkazuje všechno jmění, všechno drahé, co za svůj život dokázal nashromáždit – domy, banku, peníze.

Tento příběh je přes romantickou kulisu a dojemný konec zajímavý pouze v rovině jediné otázky: do jaké míry byla soudcova nenávist skutečným zlem a do jaké míry pouze tavící pecí, která vytaví čistý kov?

Stará myšlenka – utrpení, chudoba a strádání probouzí ušlechtilé vlastnosti, tříbí charaktery postav a nechá vyniknout ryzí lidskosti. Historky o poctivých chudácích a zkažených boháčích. Tento obraz je hluboce zakořeněný v našem civilizačním okruhu, jeho počátky jsou spjaty snad s úsvitem křesťanství, snad sahají ještě dále, nicméně stejně tak dlouho musí být člověk konfrontován s rozpornou skutečností, která tento obraz popírá. Utrpení a strádání probouzí také zoufalství a s ním zvířecí činy – zoufalá hladová lůza často loupí a bestiálně vraždí nejen z hladu, ale i pro ukojení nesmírné lačnosti po majetku, pohodlí a požitcích. V rozporu se všeobecným míněním byla u dívek z chudinských čtvrtí vždy populárnější představa pohodlného života bohaté nevěsty (nebo nevěstky) než svízelná cesta vlastního vypracování se po večerních kursech těsnopisu. Také skutečnost, že se kriminalita daleko častěji snoubí s bídnými periferiemi než bohatými středostavovskými čtvrtěmi, je obecnou zkušeností.

Při povodních vzduch nasál mnoho lidského utrpení. Místo romanticky čisté vody přišly opět masy infekční blátivé břečky, které podlomily domy a vůli těch, kteří je obývali. Hnědá hmota se vpila hluboko do krajiny a vyleptala tak majetek a pokojný život stovkám rodin. Přirozená lidská psychika odmítá připustit jednoduché schéma – vše špatné je k něčemu dobré a tváří v tvář otřesné realitě se barví vztekem a hlubokými bolestnými jizvami. V utrpení asi opravdu není nic krásného a povznášejícího...

Přesto jakoby něco zůstalo viset ve vzduchu.

Soudce poté, co jeho syn překonal všechny naschvály a jeho samotného ztloukl, mu přes bolest a ponížení odkázal všechno co měl, a zemřel. Musela to být zvláštní láska, kterou pětadvacet let házel synkovi klacky pod nohy, aby se na nich naučil pevně stát a poté, co se tak stalo, odešel. Musela to být láska, těžko stravitelná, ale silná láska, láska, kterou jeho syn nemohl pochopit za jeho života.

Zrovna tak i já nevidím nic dobrého v problémech, trápeních, nemocech, válkách, zemětřeseních a povodních, které mne provázejí. Pokyvuji hlavou nad stížnostmi, jak Bůh, který řídí tento svět, může toto dopouštět... Možná žádný není...

Ale přesto mám mrazivý pocit v zádech nad tušením podobně nepochopitelné "lásky", která za tím stojí a která tomu jednou ukáže smysl. Naprosto nepochopitelný teď, v tomto okamžiku.

agno053.JPG

Věnováno mojí matce, kterou dělilo od vody 50 metrů a obyvatelům novojičínské Žiliny a jiných míst, kteří takové štěstí neměli...

 

 

Autor: Vít Kučík | čtvrtek 2.7.2009 8:25 | karma článku: 25.24 | přečteno: 2921x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 16 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 9.38 | Přečteno: 78 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 4.38 | Přečteno: 122 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 13.85 | Přečteno: 185 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 13.45 | Přečteno: 346 |
Počet článků 55 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 6362
Studoval jsem a pracoval v Praze v IT a logistice... momentálně se svou rodinou žiji na úpatí Dolomit v severní Itálii

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...