Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zemětřesení v Itálii – aktuální zprávy 2.

Střed Itálie postihlo jedno z nejničivějších zemětřesení za poslední desetiletí. Bydlím v severní části Itálie, tak se snažím zprostředkovat ty části zpráv italských médií, které se do českého zpravodajského proudu nevešly.

To bílé není sníh, ale prach sutinANSA

Rychlost záchranné operace


Itálie nepotřebuje zahraniční pomoc. Stále patří do první desítky nejbohatších států světa a přes lamentace mnohých, že „teď v ekonomické krizi ještě tohle", má prostředky mocné demokracie. To však nijak nezmírňuje bolest a především obrovské materiální ztráty desetitisíců.


Před 4 hodinou ranní se země zachvěla. Za necelou hodinu byly na místě první záchranné jednotky. V poledne již odjížděla na místo i sousedka se speciálně cvičeným psem, která bydlí 500 km od epicentra. K večeru je na místě cca 5000 záchranářů. Mašinérie Civilní ochrany - jak konstatoval premiér Berlusconi z vrtulníku nad zpustošenou krajinou - se rozběhla rychle, masivně a bez větších problémů. Zatím se prohledávají trosky ručně, bez použití těžké techniky.


 


Desetitisíce bezdomovců


Lidí bez domova je těžko rychle, v prvních hodinách po neštěstí, spočítat. Odhady oscilují mezi 50-100 tisíci - což je obrovská masa. To je jako by se např. Pardubice kompletně zvedly a vydaly na pochod.


C.O. právě buduje stanová městečka s kapacitou až 20tis. osob (2000 stanů po 8-10 osobách), mimoto byla kompletně zrekvírována turistická ubytovací kapacita hotelů při jadranském pobřeží Abruzza (5000 pokojů). Ze skladů Civilní obrany jsou sváženy PET lahve s vodou, jídlo, deky, lehátka, stany. Dnes večer 18tis. teplých jídel.



Nápis na stanech "Abruzzo - Civilní ochrana" svědčí o profesionální materiální přípravě




 



Dalo se to předvídat?


Dnešní tragický den je zároveň dnem mezinárodního „comming-out"u doposud jen lokálně známého vědce Gianpaola Giulianiho (viz můj předchozí článek). Tento příběh, jako vystřižený z holywoodského katastrofického trháku, ukazuje na sílu lidské touhy po romantických outsiderech, „kteří to všechno věděli předem", ale nebyli mocnými tohoto světa vyslyšeni. Giuliani sestrojil nějaký svůj přístroj, pomocí kterého podle množství úniku radonu z půdy měl předvídat místo, čas a intenzitu zemětřesení. Jenomže jej předpověděl na 29.března (dokonce jezdil autem po kraji a tlampačem varoval obyvatelstvo). 29.března se ovšem nic nestalo (kromě stálých drobných záchvěvů, které v kraji cítí téměř denně po celé týdny a měsíce - tzv. seismické spršky). Za tu tlampačovou estrádu si vysloužil obvinění ze šíření poplašné zprávy, místním zastupitelům se ani nelze divit (představte si, že by někdo jezdil po Praze s tlampačem, že mu jeho vynález předpověděl na zítřek potopu.) Taky nelze na základě takových jinak neověřených předpovědí začít ihned stěhovat desetitisíce lidí.


Jenže ono to nakonec přišlo. Sice o týden později, jenže tisíce postižených lidí nad tím nebude dlouho hloubat. Pro ně „to Giuliani říkal".


Dnes vydaly politické i vědecké špičky prohlášení, že „všechny informace a data v rukou nejlepších expertů ukazují, že se NEDALO předvídat zemětřesení silnější, než obvyklé drobné záchvěvy v předchozích dnech".

Přesto o disidentské hvězdě Giulianim ještě jistě uslyšíme.

 

 Jak se hroutí domy

Oproti laické představě, že se vše hroutí v prvních vteřinách a lidé umírají překvapeni v sutinách, to tak zcela pravda není. Otřesy trvají desítky vteřin, během kterých padají kusy omítek, možná kamenů. K hlavním sesuvům budov však v Aquile začalo docházet až po cca 40 minutách po hlavním úderu. Většina lidí měla tedy dost času budovy opustit. V případě tisíců osob ovšem každý jedná podle svého momentálního uvážení, mnoho budovy zřejmě neopustilo, a ty se po několika hodinách zhroutily.  Podle odborníků nemá největší podíl na obětech zemětřesení hlavní záchvěv, ale následná panika a nedisciplinovanost. 

 

Rozsah katastrofy

Aquila má 60tis. obyvatel (to je jako Frýdek-Místek).  Zničeny nebo neobyvatelné jsou všechny veřejné budovy, včetně university a nemocnice, celé historické centrum, včetně okolních obcí. Již sesuté budovy je jen špička ledovce, většina budov má narušenou statiku do neznámé míry a není tudíž jisto, zda jim nehrozí bezprostřední zhroucení. První odhady škod jsou v řádu miliard Euro, doba rekonstrukce 7-8 let. Itálie bude žádat pomoc fondů EU. 

Obec Onna přestala prakticky existovat

Dlouhá noc

Desetitisíce lidí čeká dlouhá noc. Všechny ty stany a hotely nestačí, mnoho ji stráví pod širým nebem na stadionech a namestich. Premiér vyzývá rodiny, aby pokud možno využili možnosti ubytování u příbuzných mimo kraj. Večer začalo pršet. Záchranné práce v sutinách pokračují za svitu elektrických svítilen.  Do 22 hod. vyhrabali z trosek přes šedesát živých lidí.  Další ještě čekají.

 

 

 

 

Zdroje: La Stampa, Corriere della Sera, La Repubblica, ANSA, Reuters, a další media

Autor: Vít Kučík | úterý 7.4.2009 0:13 | karma článku: 33,31 | přečteno: 5831x
  • Další články autora

Vít Kučík

Asadova strategie vychází, donutí Obamu ke spolupráci.

Bašár Asad se od počátku občanské války ve své zemi stavěl do role bojovníka proti islámskému radikalismu, A to i v její počáteční fázi, kdy opozice nebyla radikalizovaná a už vůbec ne islamisticky fundamentalistická. Jeho první strategie však nenesla úspěch - Západ jeho rétorice (oprávněně) neuvěřil a země sunnitského islámu zatím vyzbrojily opozici natolik, že to vypadalo na neřešitelný vojenský pat.

27.8.2014 v 16:08 | Karma: 20,03 | Přečteno: 3013x | Diskuse| Politika

Vít Kučík

Noam Chomsky - mnoho pokřiku pro nic

Noam Chomsky je marxistický protiamerický a protiizraelský radikál, a kdo to ví, ten nemohl být jeho olomouckými výroky překvapen. Celé nedorozumění (které je příčinou "skandálu") tkví v tom, že jej česká média uvedla jako "nejvlivnějšího intelektuála naší doby" a "profesora věhlasné americké university", což v českých duších vytváří o člověku podstatně jiný obraz, než škatulka "protiamerický radikál".

10.6.2014 v 14:35 | Karma: 23,19 | Přečteno: 1357x | Diskuse| Politika

Vít Kučík

Volby 2013: Co o nich věděl Mojžíš...

Výsledek českých voleb: přes čtvrtinu hlasů získali populisté bez hlubšího politického programu, bez jasné politické ideologie a bez vlastní strany -Babišovo ANO a Okamurův Úsvit. Minulý zážitek s VV - přes všechny soudní, špionážní a bulvární dramata - nebyl pro českého voliče dostatečně názorný, proto se jej rozhodl v ještě masívnější verzi zopakovat znovu.

27.10.2013 v 18:29 | Karma: 25,37 | Přečteno: 1058x | Diskuse| Politika

Vít Kučík

Deset důvodů, proč měl Obama na Sýrii zaútočit hned...

...a proč je jeho váhání chybou: .

15.9.2013 v 21:18 | Karma: 28,68 | Přečteno: 4981x | Diskuse| Politika

Vít Kučík

Vysoká politika v 5 bodech...

... tak, aby ji pochopili i moji přátelé z hostince Na Hamerniku mezi 1. až 4. pivem (co se jim děje v hlavách od pátého piva výše, to ví jen Pánbůh, na to je i tato logika krátká).

9.10.2012 v 10:26 | Karma: 34,71 | Přečteno: 3628x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejsem nominována na eurokomisaře, řekla v debatě pro studenty Nerudová

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  9:52

Přímý přenos Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která je...

Tohle je nenávist, řekl o protestech za Gazu Trump. Kampus stále nevyklidili

26. dubna 2024  9:29

Kolumbijská univerzita v New Yorku odložila ultimátum, podle něhož měli protestující propalestinští...

Byl na vozíku, po výměně kyčlí běhá, trénuje na maraton. Pomáhá mu konopí

26. dubna 2024  8:58

Jakub Kryšpín pracoval, dálkově studoval vysokou školu, měl plány do budoucna. Ty ale v roce 2006...

Z mrazu konečně do tepla. Už dnes bude 17 stupňů, o víkendu i přes 20

26. dubna 2024  8:21

Chlad a mráz zřejmě končí. Meteorologové avizují už na pátek teploty přes patnáct stupňů, o víkendu...

Pronájem bytu 3+1 74 m2
Pronájem bytu 3+1 74 m2

Alf. Šťastného, Strakonice - Strakonice II
12 500 Kč/měsíc

  • Počet článků 55
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6363x
Studoval jsem a pracoval v Praze v IT a logistice... momentálně se svou rodinou žiji na úpatí Dolomit v severní Itálii