Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bydlím kousek od americké vojenské základny.

Je tu už přes 50 let, 2750 vojáků, centrum vojenských akcí pro jižní Evropu a středomoří, vzlétaly odtud stíhačky na Kosovo a přes Turecko na Irák.

 

Těch téměř 3 tisíce vojáků tvoří slušnou obec, ze které prosperuje – přímo či nepřímo – slušné město. Každý z vojáků totiž bere měsíc co měsíc pár tisíc dolarů, jejichž většinu zde nějakým způsobem rozpouští. A peníze se nezastaví, cyklují dál, nájemce vojenské kantýny je dá svým dětem, ty je utratí v butiku pro mládež, majitel butiku v obchodu s elektronikou, ten zas u holiče a v pizzerii, atd., atd. Každoměsíční balík miliónů dolarů, který sem spadne z nebe (totiž z dlaně americké vlády), se v místě základny zacyklí a nastartuje lokální ekonomický boom. Je to prastaré ekonomické schéma, stejně fungovaly římské posádky na Dunaji kdysi, či automobilka ve Frýdku-Místku dnes. Z vnějšku přitéká pramínek peněz, který v místě tvoří jezero blahobytu. A tak i díky tomu zde má více rodin než jinde honosné vily a auta a italská Vicenza se po válce stala jedním z nejbohatších měst Itálie.

 

Ano, ale proč zrovna ti zatracení amíci?

Vojenské základny se však nestaví z ekonomických důvodů, ty – jakkoliv jsou příjemné – jsou podružné. Spojené státy jsou chtě – nechtě (spíše nechtě) lídrem západní civilizace, a z této pozice hájíce vlastní zájmy, hájí zájmy celého euro-atlantického civilizačního okruhu. A naopak. Jemné předivo amerických a euro-atlantických zájmů je tak složité a propletené, že jedno bez druhého nemá smysl. Proto se Američané nakonec museli angažovat v obou světových válkách, proto pomocí svých základen v Evropě půlstoletí zadržovali postup komunismu a proto po jeho pádu jsou z nich schopni čelit dalším hrozbám nyní už multipolárního světa. Je to výhodné pro americké a ještě výhodnější pro evropské zájmy.

 

Síla iracionálního volání...

V Evropě se však krom amerických pragmatických vojáků uhnízdila ještě jiná mocnost. Má nespočetně více základen, její síla se pravidelně vzdouvá a často tu americkou nebezpečně převyšuje. Je to jakýsi idealistický pacifismus, jehož silou je kouzelná přitažlivost, mírová píseň, která rozechvívá srdce velké části lidí a zvedá je k podpisovým archům, hladovkám, Woodstockům, masovým demonstracím a Anti-global party. Jeho jádro sice zapaluje a platí ruská rozvědka, ale dále už hoří sám a nachází miliony chytlavých srdcí, otevřených čistými úmysly a protiválečným rozhořčením. Idealistický pacifismus má mnoho jmen a podob, je mu společný sen o světě, kde si každý roste jak chce a zároveň je ostatními nechán na pokoji, kde je tudíž nějaká vyšší autorita zbytečná, a proto nežádoucí.

Ani moje srdce nebylo a není proti této magické písni lepšího světa vždy imunní. Proto mám pro její sílu pochopení. Ale jako člověk překoná dětské představy o čápovi či Ježíškovi (jakkoli jsou čarokrásné), měl by vyrůst i z představ, které vycházejí spíše z iracionálního přání „jak bych chtěl, aby svět běžel“, než ze skutečnosti, jak svět skutečně běží. A svět běží spíše tak, že mír a bezpečí se nedá ochraňovat hezkými slovy. K tomu jsou stále zapotřebí zbraně a odhodlání je včas použít. Bohužel. Třikrát bohužel...! Proto jsou zapotřebí vojenské základny. A proto jsou zapotřebí také vojenské pakty a silní partneři, kteří jsou schopni svou silou je uhájit. Pro naši kulturu je nejpřirozenějším partnerem skupina euroatlantických zemí, jejichž lídrem jsou Spojené státy. USA nejsou žádným andělem, nejsou možná lídrem ideálním, mají spoustu chyb a nedostatků, ale ze všech možných svétových lídrů jsou ti nejméně špatní.

 

Znovu – proč proboha ti zatracení amíci?

Prokázala to nikoliv slova nějaké velkohubé propagandy, ale padesátiletá historie jejich činů – v Itálii jsou největší americké základny na světě a nikdo nemůže říci, že by to byť jen o chlup snížilo italskou suverenitu nebo ohrozilo její zájmy. Naopak – krom ekonomického prospěchu si může dovolit i paktování s druhou stranou barikády (viz Berlusconiho námluvy s Putinem). Takže žádná přehnaná servilita. Podobně hovoří letité zkušenosti z Japonska a dalších míst, zkušenosti o poměrně slušném a nenásilném hostování demokratické mocnosti, pro což v dějinách ani současnosti není snadné nalézt obdobu. Naopak sami máme hořkou zkušenost, že mít u sebe základny ruské – to je něco zcela jiného.

 

Spolu s tím, jak přicházeli američtí vojáci do Vicenzy, v okolních čtvrtích klesala kriminalita. Občas se sice něco semele, v baru se porvou vojáci nebo dívka nahlásí znásilnění, obecně však statistiky říkají jasnou pravdu – tři tisíce průměrných Italů (či Čechů) se bije, vraždí a znásilňuje mnohonásobně častěji, než stejný vzorek profesionálních vojáků.

Říká se, že vybudování armády či nějaké smysluplné obrany proti agresi trvá ne méně než jednu generaci. Kdo ji nebuduje v době hlubokého míru, v předvečer ohrožení se nezmůže na nic jiného, než si mlčky nechat diktovat podmínky. Budování základen, letišť, raketových sil patří neodmyslitelně k tomu.

 

„Rusové odtáhli, tak už nikdy žádné cizí vojáky...!“

Zamýšlený radar v Brdech je jen technické příslušenství, to není základna s tisíci vojáky, letadly a raketami. Ale i tak je pro 75% národa, patrně zmámeného onou opojnou písní o věčném míru a světě bez zbraní, už jen jeho existence nepřekonatelným problémem. Jak budou chtít jednou posílat své syny, aby se chopili zbraní? Nebo jen zase dáme ruce do klína, a necháme se řezat, vždyť za pár generací se snad najde někdo, kdo nás z toho vytáhne...?

Nebojme se tedy spojeneckých základen – už jen proto, že chceme, aby spojenci – až budeme jednou v nějaké bryndě – za nás nasazovali krk a životy. Chceme-li, aby jednou Američané, Italové, Britové, Poláci, Němci a jiní bojovali a třeba i umírali za české zájmy, měli bychom být schopni toho samého pro ně. To není žádná vysoká politika, to jsou základní fair-play pravidla, která platí i v poslední klukovské partě. Účast v zahraničních misích je prvním a radar v Brdech může být druhým malým krůčkem. Jsme na to připravení?

Autor: Vít Kučík | středa 26.11.2008 22:32 | karma článku: 46,39 | přečteno: 11765x
  • Další články autora

Vít Kučík

Asadova strategie vychází, donutí Obamu ke spolupráci.

Bašár Asad se od počátku občanské války ve své zemi stavěl do role bojovníka proti islámskému radikalismu, A to i v její počáteční fázi, kdy opozice nebyla radikalizovaná a už vůbec ne islamisticky fundamentalistická. Jeho první strategie však nenesla úspěch - Západ jeho rétorice (oprávněně) neuvěřil a země sunnitského islámu zatím vyzbrojily opozici natolik, že to vypadalo na neřešitelný vojenský pat.

27.8.2014 v 16:08 | Karma: 20,03 | Přečteno: 3013x | Diskuse| Politika

Vít Kučík

Noam Chomsky - mnoho pokřiku pro nic

Noam Chomsky je marxistický protiamerický a protiizraelský radikál, a kdo to ví, ten nemohl být jeho olomouckými výroky překvapen. Celé nedorozumění (které je příčinou "skandálu") tkví v tom, že jej česká média uvedla jako "nejvlivnějšího intelektuála naší doby" a "profesora věhlasné americké university", což v českých duších vytváří o člověku podstatně jiný obraz, než škatulka "protiamerický radikál".

10.6.2014 v 14:35 | Karma: 23,19 | Přečteno: 1357x | Diskuse| Politika

Vít Kučík

Volby 2013: Co o nich věděl Mojžíš...

Výsledek českých voleb: přes čtvrtinu hlasů získali populisté bez hlubšího politického programu, bez jasné politické ideologie a bez vlastní strany -Babišovo ANO a Okamurův Úsvit. Minulý zážitek s VV - přes všechny soudní, špionážní a bulvární dramata - nebyl pro českého voliče dostatečně názorný, proto se jej rozhodl v ještě masívnější verzi zopakovat znovu.

27.10.2013 v 18:29 | Karma: 25,37 | Přečteno: 1058x | Diskuse| Politika

Vít Kučík

Deset důvodů, proč měl Obama na Sýrii zaútočit hned...

...a proč je jeho váhání chybou: .

15.9.2013 v 21:18 | Karma: 28,68 | Přečteno: 4981x | Diskuse| Politika

Vít Kučík

Vysoká politika v 5 bodech...

... tak, aby ji pochopili i moji přátelé z hostince Na Hamerniku mezi 1. až 4. pivem (co se jim děje v hlavách od pátého piva výše, to ví jen Pánbůh, na to je i tato logika krátká).

9.10.2012 v 10:26 | Karma: 34,71 | Přečteno: 3628x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rusové si přivlastňují Kanta. Je naše kořist, tvrdí gubernátor Kaliningradu

29. dubna 2024  9:17

Gubernátor Kaliningradské oblasti, nejzápadnější výspy Ruska na březích Baltu mezi Polskem a...

Rozhodnutí ANO neúčastnit se jednání nepovažuji za šťastné, řekl Pavel

29. dubna 2024  8:33

Prezident Petr Pavel bere na vědomí rozhodnutí opozičního hnutí ANO neúčastnit se jednání o...

Jak se chystá převrat. V Německu začíná proces s extremistickou skupinou

29. dubna 2024  7:35

V Německu v pondělí začíná první z procesů se členy extremistické skupiny Říšští občané, kteří čelí...

Bombardování Gazy si vyžádalo nejméně 13 obětí, Biden mluvil s Netanjahuem

29. dubna 2024  6:53

Izraelské bombardování tři domů ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy zabilo nejméně 13 lidí a zranilo...

  • Počet článků 55
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6363x
Studoval jsem a pracoval v Praze v IT a logistice... momentálně se svou rodinou žiji na úpatí Dolomit v severní Itálii