Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Když se chvěje země

I na zemětřesení se dá zvyknout. I když si to Češi neumí představit, protože v Čechách se země nijak zvlášť nechvěje. Platí to však – jako ostatně všechno - jen do jisté míry. 

Dnes, v neděli 20.5.2012 ve 4:04 zasáhly sever Itálie nedaleko Ferrary otřesy o síle 5,9 ML. Mimochodem v roce 2009 o něco níže srovnalo se zemí Acquilu s okolními vesnicemi chvění o síle 6,2 ML. Do nedělního večera je hlášeno asi 5 mrtvých, kteří zahynuli pod troskami, a zhruba desítka zhroucených budov.

 

Přesný čas našeho nedělního vstávání zaznamenala všechna italská i většina evropských medií - 4:04. Bydlíme u Vicenzy, tj. asi 80km od epicentra, a v ten moment byla celá rozespalá rodina na nohou. Subjektivně chvění trvá několik vteřin (třeba 3-7). Začíná sotva rozpoznatelným vrněním podlahy, které spíš slyšíte, než cítíte – hluk vydávají např. skleněné tabule ve starších oknech, v našem případě je spolehlivým alarmem ozdobná vitráž v obývacím pokoji. Třicet barevných skel v nezatmelených rámečcích drnčí i při průjezdu těžšího kamionu okolo domu, natož zemětřesení…! Vrnění nabývá na intenzitě a buď rychle odezní nebo je proloženo jedním – dvěma silnými otřesy. Ty sice trvají jen pár desetin vteřiny, ovšem jsou už silněji cítit v nohou. To je to, co je nebezpečné, co může narušit zdi. Zde je důležitý (v nohách rozpoznatelný) tvar zemětřesných vln, tj. laicky zda se země třese „nahoru-dolů“ nebo „ze strany na stranu“ nebo „tak i tak, tj. dokolečka“. Tvar vln silně ovlivňuje, jak je vlna pro danou stavbu nebezpečná, třetí varianta je ta nejhorší.

V okolí Ferrary (kraj Emiglia Romagna) se v neděli v různých okolních obcích rozpadly tři budovy radnic, zřítilo několik kostelních zvonic, věž hradu ze 13. stol. a tři moderní průmyslové haly (tam bylo nejvíce obětí mezi dělníky nočních směn). Mnoho dalších domů utpěla větší či menší poškození, o těch se statistika teprve sbírá. Média nutně přinášejí stále dokola záběry 3-5 nejpoškozenějších (a nejfotogeničtějších) budov, které se stanou ikonami neštěstí a vryjí se do podvědomí milionů jako symboly destrukce. Z Acquily před třemi lety to byla typicky rozbitá kupole centrálního kostela, dnes aspiruje radnice v Sant’Agostinu, které odpadla část obvodové zdi a vytvořila v budově zvláště efektní a fotogenické díry.

 

Pokud však odhlédneme od virtuální reality mediálního obrazu, vyvstává otázka, co, proč a v jaké míře se vlastně hroutí? Faktem je, že v oblasti stojí tisíce budov a zcela nebo částečně se jich zhroutilo „jen“ řádově deset. Už z výčtu (odmyslíme-li průmyslové haly, ke kterým se vrátíme později) jsou to vesměs staré, historické výškové budovy, stavěné převážně z kamene. Z těch byla postavena starobylá Acquila (proto byly škody tak silné) a ty převážně popadaly i nyní. Je to logické, jsou nejzranitelnější. Při velkém zjednodušení (které však pomůže pochopit podstatu) staré budovy jsou jen hromadani kamení, které drží pohromadě jen vlastní vahou a historickou maltou, která je spíše „blátíčkem“, než moderním cementem. Staří mistři stavitelé tento handicap vyrovnávali např. tloušťkou zdí, která zabránila prostému zřícení, ovšem proti vibracím je bezbranná – je to stále jen „hromada kamení“. Nové stavby jsou podobné „kleci“ – železobetonový skelet je chvění podstatně odolnější. Navíc z fyziky platí prosté pravidlo, který máme zažitý např. ze švihání prutem – i malé chvění základny vyvolá tím větší rozkmit, čím je budova vyšší. Proto padají (a budou padat) v první řadě staré kamenné výškové budovy, a až po nich to ostatní.

U moderních průmyslových hal je situace jiná – v prvním případě jde o podnik na zpracování plastů a z fotografií lze vidět, že spadl jeden zhruba desetimetrový zásobník granulátu ze tří (tedy opět výškový předmět, asi s nejistým ukotvením), u dalších případů (podnik na výrobu keramiky a slévárna hliníku) se zhroutil strop montované haly – zde je na místě otázka, zda byly stropní traversy adekvátně ukotveny a provedení odpovídalo normám, neboť relativně lehké kovové stavby by padat neměly. Zde nepochybně příjde nepříjemné vyšetřování.

 

Ono vrnění pod nohama cítíme několikrát do roka. A to nejsme v těch nejaktivnějších zónách (ty jsou v Itálii jižněji). Jak na ně v každodením životě reagovat? Vybíhat pokaždé před dům? V noci a v pyžamu? Pokud chvění trvá v 3-7 vteřin, je jasné, že vzbudit sebe, vytáhnout děti z postele a překonat 1-3 patra z domu je nereálné. Chvění zaregistujete většinou v polospánku a než se probudíte, je po všem. V naprosé většině případů se nic nestane, takže si časem zvyknete. Ten, kdo by vybíhal s výkřiky z domu, by působil poněkud hystericky. Platí, že ten, kdo má čas vyběhnout ven, vybíhá téměž vždy zbytečně.

 

Přesto lidská představivost vymýšlí návody, co v dané situaci (než se začne hroutit dům) dělat. Nutno říci, že je to spíše jen teoretické cvičení, protože pravděpodobnost, že se člověk dostane do takové situace, aby se mohl rozhodovat, je mizivá. Musel by se nacházet poblíž epicentra vzácně ničivého zemětřesení, uvnitř rizikové budovy, v bdělém stavu, umožňujícím během několika sekund adekvátně analyzovat situaci. Až pak by měl smysl následující scénář:

 

Pokud člověk vidí první známky porušení budovy (praskající omítka, praskliny na stropě), měl by v několika vteřinách opustit budovu. To je ovšem problém, pokud bydlí v patře, protože cesta po schodištích je ta nejnebezpečnější. Je údajně méně rizikové (a rychlejší) skočit z okna či balkonu – to však platí jen do prvního patra. Ve vyšších patrech má smysl bleskově zalézt pod pevný stůl nebo postel, která v případě zřícení stropu zvýší naději na přežití. Pokud v místnosti nic takového není, tak se alespoň tisknout k nosným zdím, kde je šance opět o něco větší než uprostřed ploch. Pokud se dostane do závalu, je třeba zajistit nejdříve přístup vzduchu (vyhrabání kapsy, dýchání přes rukáv, pokud je příliš zvířený prach ze sutin) a zastavení krvácení (škrtidlo z látky, tkaničky, drátu). Pak nezbývá než čekat. Během čekání je potřeba se nějak zahřát a zabránit totální dehydrataci (ti co přežili několik dnů, pili dešťovou vodu, v extrémním případě i vlastní moč)

Moderní životní styl se snaží smrt a jakékoliv riziko vypudit ze svého života. Nebo se alespoň tvářit, jakoby neexistovalo. Ale to je umělá iluze. Život obsahuje vždy určitý prvek rizika, je možné jej přijmout, dá se na něj zvyknout, dá se s ním žít.

 

Celý zbytek neděle byl ve znamení dalších (už slabších záchvěvů). V obcích okolo epicentra jsou obavy asi tří tisícovek lidí natolik veliké, že se rozhodli strávit noc mimo svoje domovy. Pro ně starostové obcí a státní organizace připravují provizorní nocležiště.

 

Ostatní statisíce a miliony lidí – včetně naší rodiny – ulehnou do svých postelí jako jiný večer. Vrnění a chvění navzdory. Patří k jejich životu. 

Autor: Vít Kučík | neděle 20.5.2012 22:49 | karma článku: 24,63 | přečteno: 2133x
  • Další články autora

Vít Kučík

Asadova strategie vychází, donutí Obamu ke spolupráci.

Bašár Asad se od počátku občanské války ve své zemi stavěl do role bojovníka proti islámskému radikalismu, A to i v její počáteční fázi, kdy opozice nebyla radikalizovaná a už vůbec ne islamisticky fundamentalistická. Jeho první strategie však nenesla úspěch - Západ jeho rétorice (oprávněně) neuvěřil a země sunnitského islámu zatím vyzbrojily opozici natolik, že to vypadalo na neřešitelný vojenský pat.

27.8.2014 v 16:08 | Karma: 20,03 | Přečteno: 3013x | Diskuse| Politika

Vít Kučík

Noam Chomsky - mnoho pokřiku pro nic

Noam Chomsky je marxistický protiamerický a protiizraelský radikál, a kdo to ví, ten nemohl být jeho olomouckými výroky překvapen. Celé nedorozumění (které je příčinou "skandálu") tkví v tom, že jej česká média uvedla jako "nejvlivnějšího intelektuála naší doby" a "profesora věhlasné americké university", což v českých duších vytváří o člověku podstatně jiný obraz, než škatulka "protiamerický radikál".

10.6.2014 v 14:35 | Karma: 23,19 | Přečteno: 1354x | Diskuse| Politika

Vít Kučík

Volby 2013: Co o nich věděl Mojžíš...

Výsledek českých voleb: přes čtvrtinu hlasů získali populisté bez hlubšího politického programu, bez jasné politické ideologie a bez vlastní strany -Babišovo ANO a Okamurův Úsvit. Minulý zážitek s VV - přes všechny soudní, špionážní a bulvární dramata - nebyl pro českého voliče dostatečně názorný, proto se jej rozhodl v ještě masívnější verzi zopakovat znovu.

27.10.2013 v 18:29 | Karma: 25,37 | Přečteno: 1055x | Diskuse| Politika

Vít Kučík

Deset důvodů, proč měl Obama na Sýrii zaútočit hned...

...a proč je jeho váhání chybou: .

15.9.2013 v 21:18 | Karma: 28,68 | Přečteno: 4978x | Diskuse| Politika

Vít Kučík

Vysoká politika v 5 bodech...

... tak, aby ji pochopili i moji přátelé z hostince Na Hamerniku mezi 1. až 4. pivem (co se jim děje v hlavách od pátého piva výše, to ví jen Pánbůh, na to je i tato logika krátká).

9.10.2012 v 10:26 | Karma: 34,71 | Přečteno: 3625x | Diskuse| Politika

Vít Kučík

Krvavý marketing – vítejme v nové éře

Kausa Breivik: budou se útoky “osamělých vlků” opakovat častěji nebo budou řídnout? A co s tím svobodná společnost může dělat, aniž by přestala být svobodná?

8.5.2012 v 16:09 | Karma: 23,43 | Přečteno: 1839x | Diskuse| Společnost

Vít Kučík

iMarxism Now! – bitva o svobodu a autorská práva

Jednou z nejpopulárnějších myšlenek dneška je Svobodné Sdílení Dat. Je natolik sexy, že ji podporuje devět lidí z deseti. Má však svou odvrácenou tvář – druhou stranu mince, která není zatím vidět. Než tedy poddáme její slastné náruči podporou Pirátů nebo Anonymous nebo jiného hnutí, bojujícího proti autorským a patentovým právům, je dobré si tu krasavici prohlédnout ze všech stran.

1.3.2012 v 13:06 | Karma: 26,27 | Přečteno: 2825x | Diskuse| Společnost

Vít Kučík

Přelidněná planeta - zbyde nám místo jen ke stání?

Je lidí na naši Zemi „příliš mnoho“, „tak akorát“ anebo naopak „málo“? Množí se lidé bezhlavě „jako potkani“, až se začnou dusit v odpadcích a rvát se o poslední zdroje nebo se usmaží na přehřívající se planetě? Znamená více lidí více nepohodlí a více válek?

15.12.2011 v 14:52 | Karma: 31,25 | Přečteno: 6537x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Vít Kučík

Úspěšný podnikatel - úspěšný politik?

Miliardář Babiš je naštvaný a jde do politiky. Je jen dalším v řadě úspěšných byznysmenů, kteří „se už na to nemohou dívat“, anebo má reálnou šanci na úspěch?

6.11.2011 v 22:08 | Karma: 26,15 | Přečteno: 2877x | Diskuse| Politika

Vít Kučík

Chvála spekulace (o vrazích z Wall Streetu a nevinné Pretty Woman)

Jsou spekulanti jen parazity, kteří nic neprodukují, vyhánějí ceny nahoru, způsobují krize a bankroty poctivých lidí? Anebo může být i pro „poctivé lidi“ činnost spekulantů požehnáním?

9.7.2011 v 10:09 | Karma: 25,62 | Přečteno: 2571x | Diskuse| Ekonomika

Vít Kučík

Jak pračka rozbila rodinu a dala vzniknout feminismu

I v Čechách prudce roste počet nesezdaných mužů a žen a klesá jejich touha se „vázat“ tím druhým, natož rodit děti. Má to na svědomí morálka, strach z rozvodu nebo obyčejná pračka?

6.7.2011 v 14:44 | Karma: 29,21 | Přečteno: 3562x | Diskuse| Společnost

Vít Kučík

Konec Kmotra Bárty?

Vít Bárta odstoupil z pozice ministra dopravy. Znamená to jeho konec v politice nebo jen začátek další kapitoly? A jak tato další kapitola bude vypadat?

26.4.2011 v 11:18 | Karma: 41,57 | Přečteno: 9082x | Diskuse| Politika

Vít Kučík

Korupce – co nabízí ta Vaše strana?

Zveřejníme všechny státní zakázky na Internetu, a bude po korupci. Donutíme strany zprůhlednit účetnictví - a zatočíme s lobbismem. Odtajníme příjmy a platy všech politiků - a zlikvidujeme korupčníky. Tak co, jdete do toho?!

4.4.2011 v 14:14 | Karma: 29,65 | Přečteno: 2794x | Diskuse| Společnost

Vít Kučík

Libye: dilema mezi čertem a ďáblem

Útok západních stíhaček na Libyi podnítil mnoho odsudků a výkřiků proti „dalšímu kovbojskému vměšování do suverénního státu“. Dokonce i někteří redaktoři iDNES tomu pohledu fandí, soudě alespoň podle odstínu informací, které vybírají na web svého listu.

21.3.2011 v 5:30 | Karma: 22,87 | Přečteno: 2576x | Diskuse| Politika

Vít Kučík

Facebook a arabský revoluční vítr 2011

Revoluční vlna v arabských zemích, která ve dvou měsících už smetla dvě diktatury, nápadně připomíná revoluční vlnu roku 1989, která odplavila komunistické diktatury východní Evropy.

17.2.2011 v 15:58 | Karma: 21,72 | Přečteno: 3065x | Diskuse| Politika

Vít Kučík

Recykluj! Posílíš přírodu! Nebo mír? Nebo co vlastně?

To, že recyklací nějak pomáháme přírodě, má za samozřejmé téměř každý. Je to heslo zažrané tak hluboko do podvědomí veřejnosti, že je kacířstvím se vůbec ptát po jeho smyslu. Podobně jako socialistické „Buduj vlast – posílíš mír“ znal každý tak důvěrně, že mu přišlo automatické, že socialismus s mírem musí nějak souviset (ač tomu bylo spíše přesně naopak). Jakou souvislost má tedy recyklace odpadu s přírodou, prostředím a naší svobodou?

2.12.2010 v 13:56 | Karma: 33,65 | Přečteno: 4728x | Diskuse| Ekonomika

Vít Kučík

Kdy dojde ropa? Nikdy?!

Světové zásoby ropy stačí na příštích 20 let. Pak pumpy vyschnou. Přijde světová krize, snad i války o kanystr benzínu. Je vám to povědomé? Jistě. Má to však něco společného s realitou? Mohou být zásoby nejen ropy, ale i ostatních surovin opravdu nekonečné?

18.10.2010 v 14:32 | Karma: 42,25 | Přečteno: 22252x | Diskuse| Ekonomika

Vít Kučík

Ochránci zvířat a Matky Země. Obchodníci deštěm, s.r.o.

„Lidstvo je rakovinou na tváři Matky Země. Je parazitem, který si pyšně myslí, že má větší cenu, než jiní živí tvorové. Je nutno bojovat za zájmy zvířat a Přírody, i za cenu potlačení expanzivního lidského druhu!“

27.9.2010 v 13:46 | Karma: 33,88 | Přečteno: 4635x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Vít Kučík

Roman Joch – kladivo na romská privilegia?

Bude Joch kladivem na romská privilegia, jak veřejnost skrytě očekává? Nebo se jeho představy Romů ani netýkají a jsou „o něčem jiném“ ?

16.9.2010 v 15:46 | Karma: 30,20 | Přečteno: 3251x | Diskuse| Politika

Vít Kučík

Ropné havárie. Fakta a hysterie.

Mediální obraz je až nudně stejný – ropou oblepení ptáci, dramatická gesta ekologů, hektické čištění pobřeží a nenávist vůči chamtivým koncernům. Tento stereotyp se zarývá pod kůži milionů diváků, kteří pak ovlivňují chování svých vlád. Do jaké míry je však úměrný skutečným faktům?

26.7.2010 v 14:15 | Karma: 47,87 | Přečteno: 45200x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Počet článků 55
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6363x
Studoval jsem a pracoval v Praze v IT a logistice... momentálně se svou rodinou žiji na úpatí Dolomit v severní Itálii