Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Miliony proti přeběhlíkům?

Politické strany si zavazují kandidáty milionovými pokutami proti tomu, aby přeběhli jinam (nebo hlasovali jinak). Týká se to i „obyčejného člověka“ ?

Nápad to nový není. Jako první s tím začali (pokud si vzpomínám) Republikáni Miroslava Sládka. Ti zavazovali kandidáty ještě před volbami jedním milionem. Poté středočeská ČSSD Davida Ratha (4 miliony), naposledy Věci veřejné Radka Johna (resp. Víta Bárty), kteří chtějí už milionů sedm.

 

Principem tohoto nápadu je sepsat nějakou drakonickou  smlouvu (nejlépe tajnou) s kandidátem do Poslanecké sněmovny ještě před volbami, že pokud opustí stranickou linii (tj. vystoupí ze strany, opustí klub nebo jen hlasuje jinak, než určí stranický šéf), zaplatí nějakou drastickou sumu.  Výše oné sumy by je měla od uvedeného odstrašit. „Myslím, že není nikdo z lídrů kandidátky, kdo by uměl přinést 7 milionů korun, které by legálně vydělal," řekl předseda VV Radek John.

 

Šest akcionářů Č.R. a.s.

Tato praktika (pokud by ji uplatnily všechny strany) neznamená nic jiného, než přeměnu státu na jakousi akciovou společnost, jejímiž jedinými akcionáři by bylo 5-6 šéfů parlamentních partají.  Volby by jim určily přesný akciový podíl (počet poslaneckých křesel), na základě kterých by byla jasně dána jejich síla. Zasedání sněmovny by se dalo redukovat na schůzku těchto 5-6 lidí někde v salónku, kde by každý vytáhl svoje karty (mandáty) na stůl. Na jejich základě by pak před notářem nadiktoval, co a jak v zemi bude chodit. Poslanců v salónku netřeba. Díky smlouvě o miliónovém výpalném („úhradě předvolebních nákladů“) jsou stejně jen držitelé mandátů, automaticky hlasující podle příkazu  předsedy. Představa je to absurdní, nicméně je to přesně to, oč v principu jde.

“Poslanci a senátoři vykonávají svůj mandát osobně v souladu se svým slibem a nejsou přitom vázáni žádnými příkazy.“ Čl. 26 Ústavy České republiky

 

Pojištění si všech budoucích hlasování poslance nějakou pokutou jde proti smyslu demokratického mechanismu, který je postaven na tom, že poslanec hlasuje na základě vlastního svědomí, vlastního rozhodnutí a ne na základě stranického příkazu. Zvláštní, že si toho nikdo z politických konkurentů nevšiml a nevznáší dotazy na Ústavní soud.

 

Tyto principy, byť znějí běžnému občanovi jako abstraktní slovíčkaření, mají vážné dopady do reálného života. Na těchto „neviditelných“ principech závisí charakter státu. A charakter státu se odráží ve všech těch hypermarketech, silničních kontrolách, přídavcích, pracovních smlouvách a televizních estrádách, které pro běžného člověka viditelné jsou. Rozdíl, zda se naše poměry budou blížit těm britským, nebo spíše těm ruským či balkánským, leží právě v naplnění oněch „neviditelných“ věcí, jako je pár slov v Ústavě.

 

Každá mince má rub i líc

Svazování poslanců vyděračskými smlouvami užívají evidentně menší strany s mafiánskou nebo diktátorskou kulturou. Strany, mající málo sebevědomí a naopak mnoho strachu, že silou myšlenek a programu svoje lidi na uzdě neudrží. Jistí si je tedy praktikami otrlých pasáků.

 

Povrchnější část veřejnosti, která si za tím umí představit jen případy Melčáka a spol., jim tleská. Ano, kupování poslanců není pohledná věc. Ti s větší představivostí by si měli uvědomit, že takový Melčák s Pohankou jsou jen ošoupaným rubem jinak cenné mince, zvané demokracie (jejíž součástí je i parlament zastupitelů se svobodnou možností volit).

 

Existuje i jiná mince, jejíž blýskavější stranou je nula přeběhlíků a stranická disciplína jako řemen. Tou horší stranou je však rychlé rozporcování státu mezi jednotlivé skupiny, které k tomu budou mít snazší cestu. Taková mince má pak cenu zlámané grešle - stejně jako stát, za něž stojí.

 

Otázka tedy nestojí, jestli se nám líbí obě strany každé mince, ale kterou z nich si vybereme.

 

Těžce vládnout - lehce žít

Platí stará pravda – totiž nejlepší zárukou demokracie a svobodného života je těžké vládnutí. Nekonečné hledání kompromisů, většiny, dohody, souhlasu. Jde to sice na nervy, ale nic lepšího nikdo ještě nevymyslel.

 

Povolit zkratky, které vládnutí ulehčují, znamená ulehčit cestu různým autoritářům a mafiánským bossům.  Ti se nám pak rádi odvděčí tím, po čem mnozí tak volají. Zavedou svoje pořádky.  Ty by se nám jistě líbily tak, že už by nám čas na řešení nějakých přeběhlíků ani nezbyl...

Autor: Vít Kučík | úterý 11.5.2010 16:10 | karma článku: 24,10 | přečteno: 2553x
  • Další články autora

Vít Kučík

Asadova strategie vychází, donutí Obamu ke spolupráci.

Bašár Asad se od počátku občanské války ve své zemi stavěl do role bojovníka proti islámskému radikalismu, A to i v její počáteční fázi, kdy opozice nebyla radikalizovaná a už vůbec ne islamisticky fundamentalistická. Jeho první strategie však nenesla úspěch - Západ jeho rétorice (oprávněně) neuvěřil a země sunnitského islámu zatím vyzbrojily opozici natolik, že to vypadalo na neřešitelný vojenský pat.

27.8.2014 v 16:08 | Karma: 20,03 | Přečteno: 3013x | Diskuse| Politika

Vít Kučík

Noam Chomsky - mnoho pokřiku pro nic

Noam Chomsky je marxistický protiamerický a protiizraelský radikál, a kdo to ví, ten nemohl být jeho olomouckými výroky překvapen. Celé nedorozumění (které je příčinou "skandálu") tkví v tom, že jej česká média uvedla jako "nejvlivnějšího intelektuála naší doby" a "profesora věhlasné americké university", což v českých duších vytváří o člověku podstatně jiný obraz, než škatulka "protiamerický radikál".

10.6.2014 v 14:35 | Karma: 23,19 | Přečteno: 1357x | Diskuse| Politika

Vít Kučík

Volby 2013: Co o nich věděl Mojžíš...

Výsledek českých voleb: přes čtvrtinu hlasů získali populisté bez hlubšího politického programu, bez jasné politické ideologie a bez vlastní strany -Babišovo ANO a Okamurův Úsvit. Minulý zážitek s VV - přes všechny soudní, špionážní a bulvární dramata - nebyl pro českého voliče dostatečně názorný, proto se jej rozhodl v ještě masívnější verzi zopakovat znovu.

27.10.2013 v 18:29 | Karma: 25,37 | Přečteno: 1058x | Diskuse| Politika

Vít Kučík

Deset důvodů, proč měl Obama na Sýrii zaútočit hned...

...a proč je jeho váhání chybou: .

15.9.2013 v 21:18 | Karma: 28,68 | Přečteno: 4981x | Diskuse| Politika

Vít Kučík

Vysoká politika v 5 bodech...

... tak, aby ji pochopili i moji přátelé z hostince Na Hamerniku mezi 1. až 4. pivem (co se jim děje v hlavách od pátého piva výše, to ví jen Pánbůh, na to je i tato logika krátká).

9.10.2012 v 10:26 | Karma: 34,71 | Přečteno: 3628x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

  • Počet článků 55
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6363x
Studoval jsem a pracoval v Praze v IT a logistice... momentálně se svou rodinou žiji na úpatí Dolomit v severní Itálii