Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zhnuseni politikou? Konečně...

„Všichni to jsou stejní zloději. De jim jenom o koryta a vlastní kapsu. Kradou, a eště z nás dělají blbce - mysli, že to nevíme. Na obyčejný lidi ser.. . Všichni ti politici. Jeden jako druhej...“

Rozčarování politikou, velkými stranami, politiky a vším okolo toho, dosahuje po 20 letech jednoho z vrcholů. Mluví se o „politickém marasmu“, „politické žumpě“, „krizi důvěry“... sami jistě znáte i pikantnější výrazy. Já k tomu dodávám – konečně...! TOTO je totiž demokracie, a je to (teď se podržte stolu) pořád ten nejlepší systém, který lidé na této planetě byli schopni vymyslet a zrealizovat. Feudální šlechta nebo komunističtí „papaláši“ s veřejnými prostředky a mocí zacházeli podstatně svévolněji a arogantněji, protože byli jednoduše pod podstatně menší veřejnou kontrolou, než současní volení politici.

 

Ten chlap se zbláznil – obhajuje snad ty současné zloděje?!

Nikoliv. Je jen nutné srovnávat hrušky s hruškami a ne s marmeládou. Mnozí už zapomněli na pojmy jako SANOPS (luxusní zdravotnické středisko pro komunistické funkcionáře), Artěk (prestižní tábor u moře pro prokádrované pionýry), protiatomové funkcionářské kryty, vládní prodejny nedostatkových lahůdek, elitní rekreační střediska, apod. Tehdy mohli pamětníci jen tiše zatnout zuby, kdežto dnes se politik s máslem na hlavě alespoň potí a mlží, protože šance na basu nebo na konec kariéry je reálný. To přeci jen pokrok je. Ale v tom problém není. Problém je v tom, že to lidem nestačí. Že chtějí,

 

... Aby vlkům vládli andělé

Kolik z nás si odneslo z práce domů například propisku. „Taková prkotina, to chceš srovnávat s těmi milióny, co kradou ti nahoře?!“ Ne nechci, chci srovnávat hrušky s hruškami. Propiska je skutečně prkotina ve srovnání s vyprodukovanou hodnotou a mírou zodpovědnosti běžného zaměstnance. Ve stejném vztahu je kufřík s pěti miliony oproti miliardovým zakázkám a rozhodnutím s dopadem na miliony lidí takového politika. Má to omlouvat korupci a krádež? V žádném případě, kufřík není v pořádku, stejně jako není v pořádku fasovaná propiska na domácím stolku. Zvláštní však je, že čeho si u sebe nevšimneme, jim neodpustíme.

 

Kolik z nás jezdí autem po dvou pivech a pak se to snaží nějak „skoulet“ s policajty, neplatí TV poplatky, fixluje příjmy u sociálních dávek, „optimalizuje daně“, nepřebírá dopisy z Dopravního podniku, ve škole psal taháky nebo natahoval písmo u slohové práce, v pracovní době si odskočí na nákup nebo kouká na Facebook  nebo zrovna na tento blog... Je to tak běžné, že to u sebe ani nevnímáme. Jim to ale nepromineme. Předpokládáme, že budou automaticky lepší, než my sami. Jako andělé. Zajistí „ty velké věci“, aby se nám lépe žilo, aniž by na nich ulpělo smítko. A když se periodicky provalí, že jsou stejně slabí, jako my sami, znechuceně čekáme nové spasitele, nové anděly, možná už konečně je objevíme v nějaké nové straně, v nějaké nové tváři...

 

Možná je konečně tím poctivým a čestným Mach. Nebo Schwarzenberk. Nebo John, Zeman, Vandas, Ransdorf či Fišer je konečně ten slušný, který to dá do pořádku? Za pár let si u piva řekneme, jak jsou ti parchanti všichni stejní, ale „ten novej, co se zrovna objevil, ten by konečně moh‘...“

 

Dlouhý běh pro pár chlupů

Na Západě i ve vyspělých demokraciích se děje to samé. Periodicky praskají skandály o penězích podnikatelů, končících v kapsách politiků, o veřejných penězích, končících v kapsách podnikatelů (nebo v klínech prostitutek), o zneužití moci, zneužití aut a letadel, o rozdávání míst příbuzným. Lidi jsou stejně jako u nás znechuceni, jací jsou to „všichni stejní zloději“. Po dlouhých desetiletích vývoje se anděly nepodařilo najít, jen proces odvolání a náhrady je o chlup rychlejší a kultivovanější.

 

U nás bylo půlstoletí vakuum, komunisté nebyli politici v pravém slova smyslu a politiku nedělali. To půlstoletí vývoje a zrání demokratického prostředí chybí a nedá se jen tak nadehnat. Rok či volební období v tomto zrání nic neznamená, stejně jako nemá smysl nervózně sledovat hodinky, když máme zálusk na dvacetiletou whisku. Současné znechucení a pocit, že se skandály „nahromadily“, k tomu patří, je to součást růstu, zralejší demokracie si to taky prožily a periodicky prožívají. Nic se sice dramaticky nezlepší, ale prostředí bude o chlup lepší. Jen o chlup.

 

Co tedy chtít? Malý stát!

Energii, kterou věnujeme vlastnímu zhnusení je efektivnější investovat na lepší definování služeb, které od státu očekáváme a kontrole, zda to také dostáváme. Tržby v obchodě taky neleží na víře v morální čistotu pokladních, ale jednoduše na tom, jak jim na konci směny sedne kasa.

 

Zkušenost ukazuje, že stát je nejhorší správce. Proto čím méně toho bude mít ke správě a rozhodování, tím méně se budeme vztekat na politiky, že selhávají. To je zkušenost. Myslet si opak je jako svěřit bezdomovci klíče od sklípku, a pak se donekonečna rozčilovat, že mizí lahve a klobásy.

 

Demokracie je přece jen tím nejméně špatným systémem ze všech špatných, co známe. Vyvíjí se a pomalu zraje.  Chce to více trpělivosti a méně otrávenosti. A nečekat na anděly. Nepřijdou. Ti, co jsou zrovna u kormidla, jsou opravdu všichni stejní. Stejní jako my. Ani ďáblové, ani andělé.

 

A nakonec – čekáním na anděly bychom mohli promarnit celý život. Ten žijeme sami. A k němu JE vlastně ani moc nepotřebujeme...

Autor: Vít Kučík | čtvrtek 4.3.2010 15:55 | karma článku: 32,76 | přečteno: 3835x
  • Další články autora

Vít Kučík

Asadova strategie vychází, donutí Obamu ke spolupráci.

Bašár Asad se od počátku občanské války ve své zemi stavěl do role bojovníka proti islámskému radikalismu, A to i v její počáteční fázi, kdy opozice nebyla radikalizovaná a už vůbec ne islamisticky fundamentalistická. Jeho první strategie však nenesla úspěch - Západ jeho rétorice (oprávněně) neuvěřil a země sunnitského islámu zatím vyzbrojily opozici natolik, že to vypadalo na neřešitelný vojenský pat.

27.8.2014 v 16:08 | Karma: 20,03 | Přečteno: 3013x | Diskuse| Politika

Vít Kučík

Noam Chomsky - mnoho pokřiku pro nic

Noam Chomsky je marxistický protiamerický a protiizraelský radikál, a kdo to ví, ten nemohl být jeho olomouckými výroky překvapen. Celé nedorozumění (které je příčinou "skandálu") tkví v tom, že jej česká média uvedla jako "nejvlivnějšího intelektuála naší doby" a "profesora věhlasné americké university", což v českých duších vytváří o člověku podstatně jiný obraz, než škatulka "protiamerický radikál".

10.6.2014 v 14:35 | Karma: 23,19 | Přečteno: 1357x | Diskuse| Politika

Vít Kučík

Volby 2013: Co o nich věděl Mojžíš...

Výsledek českých voleb: přes čtvrtinu hlasů získali populisté bez hlubšího politického programu, bez jasné politické ideologie a bez vlastní strany -Babišovo ANO a Okamurův Úsvit. Minulý zážitek s VV - přes všechny soudní, špionážní a bulvární dramata - nebyl pro českého voliče dostatečně názorný, proto se jej rozhodl v ještě masívnější verzi zopakovat znovu.

27.10.2013 v 18:29 | Karma: 25,37 | Přečteno: 1058x | Diskuse| Politika

Vít Kučík

Deset důvodů, proč měl Obama na Sýrii zaútočit hned...

...a proč je jeho váhání chybou: .

15.9.2013 v 21:18 | Karma: 28,68 | Přečteno: 4981x | Diskuse| Politika

Vít Kučík

Vysoká politika v 5 bodech...

... tak, aby ji pochopili i moji přátelé z hostince Na Hamerniku mezi 1. až 4. pivem (co se jim děje v hlavách od pátého piva výše, to ví jen Pánbůh, na to je i tato logika krátká).

9.10.2012 v 10:26 | Karma: 34,71 | Přečteno: 3628x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

  • Počet článků 55
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6363x
Studoval jsem a pracoval v Praze v IT a logistice... momentálně se svou rodinou žiji na úpatí Dolomit v severní Itálii