Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Svět atomizované Lucie

„Ve fabrice pracuji od 14-ti let. Kolik ale beru, jsem se dozvěděl až ve dva a dvaceti." vypráví šedovlasý Antonio z maloměsta v severní Itálii. „Výplatu jsme totiž dostávali v zalepené obálce a tu jsme - nerozlepenou - dávali našemu tátovi. Všichni, bratři i sestry, i když se oženili. Nepřišlo mi na tom nic divného, tenkrát to bylo normální..."

„Jednou se mi obálka sama natrhla a já se ze zvědavosti podíval na výplatní pásku. Bál jsem se pak jít domů, roztržená obálka byla symbolem nedůvěry k němu, bylo to trapné. On byl hospodářem na našem statku, hlavou rodiny, k němu se sbíhaly všechny příjmy a on také hradil všechny výdaje. Když někdo potřeboval nové boty, šel za ním. Když jsem šel v sobotu večer tancovat, stavil jsem se za ním ve stáji. „Peníze - máš?" ptával se. „Dobrý..." já na to. Přesto mi dal do kapsy hrst bankovek navíc. Říkával, abych měl u sebe vždycky dost, ale abych se taky snažil dost přinést nazpátek. Tenkrát si rodiče s dětmi nějak zvlášť nepovídali ani se nemazlili. To nebylo zvykem. Přesto si myslím, že mě měl rád. Byl jsem pátý ze šesti dětí."

„Řekni mi, jak to mám z jednoho platu utáhnout...?!" rozčiluje se Lucie, rozvedená žena středního věku, před pultem. „Tak počítej - zaplatím nájem, inkaso, auto a na jídlo mi zbudou sotva tři stovky... a děcko potřebuje věci do školy... z toho se nedá při dnešní drahotě vyžít...! Zasr... politici. Ti by měli zkusit žít s mým platem a ne si válet zadky... Kradou jeden jako druhý, ale na obyčejný lidi nemyslí"

 

Mezi Antoniem a Lucií stojí tři generace. Sotva šedesát let. Když byl Antonio mladý, osm z deseti rodin žilo z půdy. Měli statky, domky, role, do jediné textilky v okolí se chodilo „aby bylo víc peněz", odpoledne se pracovalo na hospodářství. Rodiny měly tři, pět i deset dětí, ale patřili do ní i manželky ženatých synů, vnuci, prarodiče na výminku, nesezdaní strýcové a tety... všichni pracovali podle svých možností a výdělky se rozpouštěly v rámci rodiny podle potřeby. Nyní Antonio žije stále ve svém rodinném stavení, kde syn přistavěl patro a garáž pro svoje stavební stroje. Žena mu zemřela, ale snacha mu občas uvaří a vypere, uklidit si stačí sám. Starobní penzi ani nespotřebuje, dům renovoval syn a drobné práce zvládne sám. Dokonce si nechal pět krav. Už se to sice nevyplatí, ale alespoň má kvůli komu vstávat.

 

Lucie je ženou současnosti. Rozvedla se, když bylo dceři 5 roků, protože „s tím sobcem už to dál nešlo", její bratr žije daleko a rodiče bydlí v sousední vsi. Občas ji pohlídají dítě, ale zpátky by už nešla, s otcem neměla v dospívání dobrý vztah a nyní by si jenom „šli na nervy". Proto pracuje k kanceláři, snaží se vyrazit nějaký ten peníz ze svého bývalého na dítě a přežívá, jak se dá. Je rozzlobená hlavně na vládu, že je draho a že se málo stará o matky s dětmi. Její rodiče jsou vlastně v podobné situaci. Důchodci, kteří za život nevybudovali nějaký podstatný majetek, jsou odkázáni jen na nevelkou starobní penzi. Přežívají z toho, co jim vláda dá.

 

Jev, při kterém se z rodů stávají větší rodiny, ty se scvrkávají na pouhá jádra rodin (rodiče a dvě děti), a ty se dále rozpadají na páry a jednotlivce, sociologové nazývají atomizací společnosti. Pod tímto odtažitým pojmem se skrývá neviditelný a dlouhodobý jev, se kterým má zkušenost každý z nás. Každý z nás ho tvoří svým vztahem k sourozencům, rodičům, strýcům a tetám, svým dětem...

 

Je evidentní, že velké rodiny  (tvořené ani ne tak bydlením „nahromadě", ale zejména intenzivními vztahy mezi jejich členy) mají své výhody: tvoří téměř soběstačnou sociální síť, která umí zajistit přirozenou rovnováhu mezi silnými a slabými. Zkrátka daleko efektivněji přinutí silné, aby se dělili a slabé, aby se neflákali. Je tedy daleko méně závislá na státu a státem manipulovatelná. Pozoruhodné je, že např. diktatury  byly vždy ostřejší ve městech, plných vykořeněného proletariátu, než na venkově, kde rodiny v sepětí s půdou zažívaly „ty novoty z města" vždy jakoby z druhé ruky.

 

Atomizované páry, singles nebo malé rodinky bez silnějších vazeb na širší rodinnou hiearchii, jsou extrémně závislé na státu. Určuje jim prakticky vše - životní úroveň (skrze daňový systém), ideologii výchovy dětí (skrze školní systém), druh a místo zaměstnání (skrze politiku zaměstnanosti a přídavků), zábavu (skrze kulturní politiku a veřejnoprávní televizi), apod. Mnoho takových singles se ohradí: „Já jsem nezávislý, nejsem jako to tupé stádo kolem..." Jak kdy, přijde na úhel pohledu a míru odstupu od vlastní situace. Vlastní závislosti je těžké objevit a ještě těžší se s nimi smířit.

 

Na druhé straně silné rodové vazby představují archaický model společnosti - tam, kde se rozpouštěly příliš pomalu, je dodnes cítit nedostatek státní moci v podobě klientelismu a různých mafiánských struktur (jih Itálie). Jinak řečeno - mafie vyplní svým pořádkem ta místa, kam stát neumí vnést vlastní moc a zákon. Jsou to zkrátka dva patologické extrémy jednoho jevu: na jedné straně diktatura, které obzvláště dobře daří ve zcela atomizované společnosti jedinců (vzpomeňte na Orwela), na druhém pólu extrému je slabý stát neschopný překonat lokální mafiánské struktury, jejichž předáci vytvářejí vlastní pravidla. Zdravé optimum je někde mezi tím.

 

Příkladem může být severní Itálie (nebo Holandsko, či jiné prosperující oblasti), která je jednou z nejproduktivnějších evropských zón. Její bohatství je založeno na husté síti malých a středních firem, převážně v rodinném vlastnictví. V moderní době už zdrojem bohatství není zemědělský statek, ale firma (restaurace, obchod, dílna, výrobna, sklad). Zaměstnávání rodinných příslušníků přináší sice problémy (manželku nelze jen tak propustit) zase naopak zajistí nejúčinnější sociální síť a optimální využití schopností (rodina se postará lépe, aby se nikdo neflákal a zároveň necitlivě nepřetížil). Chce to tradici v hrdé soběstačnosti, která vede k činorodé aktivitě. I stát je nucen pak takovou silnou vrstvu drobných podnikatelů brát s respektem a nemůže si dovolit co se mu zachce. Příkladem je epizoda s přemrštěnými daněmi, kterými zkoušela socialistická vláda dostat tuto nezávislou část ekonomiky pod kontrolu a vysát její sílu. Neuspěla. Místo pohádkových výnosů dala vzniknout jen nejkomplexnější šedé ekonomice (tj. ekonomice založené na neplacení daní), kterou Evropa poznala. Lidé, kteří nečekají s nataženou dlaní, jsou zkrátka méně zranitelní.

 

To se zatím netýká naší uhoněné a naštvané Lucie. Je sama a automaticky očekává, že stát dorovná všechny nevýhody, které z osamocení vyplývají. To samé očekávají i její rodiče v penzi. Jsou sami, ale žádají stát, aby jim zajistil „slušný život", stejný jako mají ti s uspořádanějšími rodinnými vztahy. Stát dorovná životní úroveň osamocené matky, zajistí peníze od neplatícího otce, silou vyrovná nevýhody na trhu práce. Penzistům, kteří za celý život užívali svých výplat tak, že nenašetřili ani na byt, dá tolik, aby „z toho bylo na nájem" a ještě „slušný život" bez potřeby žít či vycházet s kýmkoliv dalším. Vždyť oni za nic nemohou. Ani je nenapadne připustit, že by mohli.

 

Mám takový soukromý, žádnou statistikou nepodložený pocit, že těch Lucií kolem stále přibývá. I těch nespokojených penzistů - jako její rodiče. Tak trochu tuším, co dělat, abych se nestal jedním z nich. A zkouším vymyslet, co udělat, aby se takové Lucie nestaly z mých dětí - s problematickým vztahem k blízkým a naštvané na svět. Je to jako cesta bez mapy cizím městem - zkoušíte ulice, ale žádná jistota, že vedou ke správnému cíli.

 

A tak chodím jak umím, děti na mě koukají a chodí se mnou. Nic jiného jim zatím nezbývá. Jednou se rozkoukají a budou umět hledat samy. Doufám, že i potom budou chtít jít pohromadě. Alespoň jeden druhému na dohled...

Autor: Vít Kučík | pondělí 1.2.2010 15:51 | karma článku: 41,21 | přečteno: 5724x
  • Další články autora

Vít Kučík

Asadova strategie vychází, donutí Obamu ke spolupráci.

Bašár Asad se od počátku občanské války ve své zemi stavěl do role bojovníka proti islámskému radikalismu, A to i v její počáteční fázi, kdy opozice nebyla radikalizovaná a už vůbec ne islamisticky fundamentalistická. Jeho první strategie však nenesla úspěch - Západ jeho rétorice (oprávněně) neuvěřil a země sunnitského islámu zatím vyzbrojily opozici natolik, že to vypadalo na neřešitelný vojenský pat.

27.8.2014 v 16:08 | Karma: 20,03 | Přečteno: 3013x | Diskuse| Politika

Vít Kučík

Noam Chomsky - mnoho pokřiku pro nic

Noam Chomsky je marxistický protiamerický a protiizraelský radikál, a kdo to ví, ten nemohl být jeho olomouckými výroky překvapen. Celé nedorozumění (které je příčinou "skandálu") tkví v tom, že jej česká média uvedla jako "nejvlivnějšího intelektuála naší doby" a "profesora věhlasné americké university", což v českých duších vytváří o člověku podstatně jiný obraz, než škatulka "protiamerický radikál".

10.6.2014 v 14:35 | Karma: 23,19 | Přečteno: 1357x | Diskuse| Politika

Vít Kučík

Volby 2013: Co o nich věděl Mojžíš...

Výsledek českých voleb: přes čtvrtinu hlasů získali populisté bez hlubšího politického programu, bez jasné politické ideologie a bez vlastní strany -Babišovo ANO a Okamurův Úsvit. Minulý zážitek s VV - přes všechny soudní, špionážní a bulvární dramata - nebyl pro českého voliče dostatečně názorný, proto se jej rozhodl v ještě masívnější verzi zopakovat znovu.

27.10.2013 v 18:29 | Karma: 25,37 | Přečteno: 1058x | Diskuse| Politika

Vít Kučík

Deset důvodů, proč měl Obama na Sýrii zaútočit hned...

...a proč je jeho váhání chybou: .

15.9.2013 v 21:18 | Karma: 28,68 | Přečteno: 4981x | Diskuse| Politika

Vít Kučík

Vysoká politika v 5 bodech...

... tak, aby ji pochopili i moji přátelé z hostince Na Hamerniku mezi 1. až 4. pivem (co se jim děje v hlavách od pátého piva výše, to ví jen Pánbůh, na to je i tato logika krátká).

9.10.2012 v 10:26 | Karma: 34,71 | Přečteno: 3628x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Největší hrozbou je ruský imperialismus, řekl Lipavský v Budapešti

26. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  11:58

Český ministr Jan Lipavský na setkání se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem uvedl, že...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  11:26

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

Kdo je Matěj Ondřej Havel? Skaut a učitel dějepisu může nahradit Langšádlovou

26. dubna 2024  10:37

Za jeho životopis by se nemusel stydět ani Mirek Dušín z legendárních Rychlých šípů. Nástupcem...

  • Počet článků 55
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6363x
Studoval jsem a pracoval v Praze v IT a logistice... momentálně se svou rodinou žiji na úpatí Dolomit v severní Itálii