Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

„Jsem hrdá na svou vagínu,

... a nestydím se za to. Je to úžasný orgán." prohlásila feministická aktivistka Katie Harrof z hnutí V-Day. Zda účinek svého prohlášení podtrhla v divadelní exhibici „Monology s vagínou" (ze které dané hnutí ideově vychází) také nějakým činem, mi není známo, jisté však je, že ženy jsou po staletém společenském vývoji zpět, a o své místo na společenské scéně jsou odhodlány bojovat dosud ryze mužskými prostředky. Jako nový živočišný druh.

The Daily Times

Kolega blogger Stodola o sobě píše, že je feminista. Nevím, jaká poťouchlost k tomu vede zrovna tohoto konservativního katolíka, ale nepřímo ukazuje na fakt, který si v dnešní době  již málokdo uvědomuje. Totiž že první masovou organizací, která se zásadně  v dějinách zasadila o ženská práva, byla katolická církev. Mnozí se asi pousmějí, protože ve svém myšlení najdou automatické spojení církve s učením o podřízenosti žen mužům a upalování čarodějnic. Jde jen o to, jak se kdo umí oprostit od karikatur historie, které vytvořilo socialistické školství (přetrvávající i do současnosti) a umí se podívat  na tehdejší svět tehdejšíma očima.


 


V prvních stoletích ženy žádná práva neměly, a to ani v „civilizované" Římské říši, kde byly ve všech životních rozhodnutích podřízeny pater familias , kterým mohl být otec, manžel nebo i 14-ti letý nevlastní syn. S koncem antického věku se jejich postavení stávalo ještě nejistější, běžné byly pochyby, zda je žena vůbec lidským druhem, rovným mužům.  V běžné společenské praxi totiž opravdu zabírala prostor někde mezi mužem a užitečným dobytkem. Církev byla v dějinách první, která ženám přiznala ve filosofické a náboženské rovině status rovný mužům (Bůh stvořil Člověka, jako muže a ženu ho stvořil), což je základ pro jejich další práva v oblasti společenské i právní (možnost dědit majetek znamenala možnost vládnout, ať v rodině, panství či státu), která platí doposud. To byl v tehdejší době počin opravdu revoluční.


 


Svaté ženy - majáky civilizace


Dalším velkým krokem pro společenské uznání  žen znamenalo církevní pojetí „svatých". Svatým není nikdo zbožštělý, žádný „malý bůh", je to běžný člověk z masa a kostí, chybující, hříšný, který však svým způsobem života vyjádřil něco mimořádného. Něco, co zasluhuje následování. Svatým (čili následováníhodným) způsobem života žijí v každé době tisíce lidí, Církev z nich vybírá ty nejviditelnější příklady a procesem svatořečení z nich dělá majáky, mající lépe ukazovat dobrou cestu životem, než občas suchopárné kázání.  Jsou takovou 3D vizualizací Manuálu pro úspěšné zdolání životních problémů.


 


A právě zde najdeme stovky svatých žen, které byly pro svou sílu  a mimořádné skutky dávány po staletí za vzor všem, zejména mužům. Svatá Zdislava . Svatá Kateřina Sienská . Svatá Jana z Arku . Nemluvily nahlas o své vagíně, přesto zanechaly v historii stopu, přetrvávající staletí, před kterou se skláněly miliony mužů.


 


Skrze ženu přišel na svět samotný Bůh. Sv. Marie, první v zástupu všech svatých mužů i žen. Ženou byla také ta, které se jako první Bůh ukázal po svém zmrtvýchvstání, a která jako první předala tuto "radostnou zprávu" (evangelium) do světa - Sv. Marie Magdalská. Co více pro společenskou satisfakci a důstojnost žen v době, kdy náboženství bylo alfou i omegou lidského života i politického dění. Opět - viděno očima tehdejší, nikoliv dnešní doby. Žena přestala být méněcenným druhem, majetkem, domácím zvířetem, ale muži rovnocenným člověkem, s možností dědit, za daných okolností i vládnout, získávat společenskou prestiž a mít klíčové místo nábožensko-politickém systému dějin a spásy světa. Církev pozvedla ženám jejich status, postavení, zachovala přitom jejich role. Rovnocenné postavení a zároveň odlišné role jsou dvě různé věci, jejichž záměna v moderní době znamenala mnoho zmatků a zlé krve.


 


Neviditelné zákonitosti - železná realita


Komunismus vzal ženskou rovnoprávnost po svém. Poprvé masivně promíchal ženskými rolemi a za vrchol emancipace považoval ženy-horníky, ženy-svářeče, ženy-bagristy, apod. Je evidentní, že tím ženy neuspokojil, jen tím jasněji odhalil absurditu mechanického převracení rolí.


 


O cosi podobného se snaží soudobý feminismus dodnes. Totiž o umělé přelajnování rolí mezi mužem a ženou ne podle pravidel přirozeného vývoje tradic (i ty se totiž mění, ovšem spontánně, kopírují vývoj reálného živého světa). Tradice se totiž podle jejich názoru nemění dostatečně rychle, radikálně a „spravedlivě". Proto mužské a ženské role uměle rýsují podle svých ideologických představ o „spravedlivém" a „oprávněném". Neboť co jiného je boj za kvóty žen v politice, byznysu, sjednocení platů, práva na rozhodování o životě svých počatých dětí, dělení domácích prací německým parlamentem, apod.



To, že je např. v politice málo žen není výsledkem zlomyslnosti mužů, ale momentálním stavem mnoha složitých společenských procesů, z nichž žádný není řízen z nějaké tajné centrály člověkem (natož pak mužem), ale neviditelnými zákonitostmi, které řídí náš svět. Můžeme je s pokorou zkoumat, můžeme se snažit jim porozumět, ale je bláhové si myslet, že je můžeme sami diktovat. Tyto zákonitosti jsou zkoumány společenskými vědami a působí nezávisle na lidském přesvědčení. Snaha o jejich pyšné lajnování, místo  pokorného poznávání, se nazývá sociální konstruktivismus a v dějinách periodicky získává na popularitě. Nacistická rasová politika, Marxův komunistický ráj na zemi, anarchistické sny o autonomních komunitách, ekologický plán na potlačení lidské rasy ve prospěch jiných živočišných druhů, feministický boj o oddělení vlastního pohlaví jako samostatného a nezávislého druhu... Periodicky je tento prapor ušlechtilých ideálů zdvihán, periodicky jsou pod ním šikovány miliony ve slepém nadšení z možnosti změny a svatém rozhořčení nad nespravedlností „starého" světa a periodicky je vše utápěno v krvi, neštěstí a zklamání, že člověk nic tak lehce měnit nemůže. Svět se zkrátka točí po svém, jeho „nespravedlnosti" někde, mají často hluboký smysl jinde, a je těžko postihnout jemné pletivo všech jeho příčin a důsledků.


 


Ženská budoucnost


Žena a její společenské role se vyvíjely tisíce let. Kapku po kapce se zachovávalo to dobré a mizelo to špatné, již neudržitelné. Mužům byl vlastní spíše pionýrský duch objevování nového a osamocených zápasů s neznámým, ženám zase společenská intuice a inteligence v mezilidských vztazích.


 


Dnešní společnost je stále koncentrovanější, usazenější, schopnost proplouvat v moři mezilidských vztahů je stejně důležitá jako vlastní specializace, jak ukazují zkušenosti z velkých firem. Je tedy jenom přirozené, že právě ženy v ní mají a budou mít stále více prostoru k prosazení. Dříve byl hraniční bitevní čarou každý statek a každé pole, kde muž mohl svádět zápas o přežití s přírodou a míst v zázemí bylo poskrovnu. Dnes je zázemí obrovské množstvím všech těch kancelářských a podnikových míst, vyžadujících žensky trpělivou komunikaci a kooperaci, kdežto pionýrská fronta, na které se dobývají civilizační hranice neznámého, je velmi úzká, je daleko a exoticky nepřístupná - kosmonautika, věda, vojenské mise, robotika... Navíc tak, jak se i tyto průkopnické „mužské" obory budou usazovat do rutinních kolejí „vztahové" společnosti, tak i v nich se budou stále více prosazovat ženy, to ani feminismus neuspíší, ani konservativci (pokud vůbec ještě nějací žijí) neoddálí.


 


-



 

Tento článek je o ženách - a je napsán typicky mužským, suchopárným způsobem. Jak jinak - píše ho suchopárný muž, který těžko může překročit vlastní stín. Který si navíc zakázal psát laciné sentimentální ódy, co jednodušším ženám možná lichotí, ale inteligenci těch chytřejších musí nutně dráždit.



 

Líbí se mi ženy pozorovat. Pokoušet se jim porozumět. Jim samotným, v celé jejich nekonečné složitosti, ne jejim zploštělým ideologickým obrazům, které o nich stvořil komunismus, feminismus a další. S pokorou musím přiznat, že se mi to nikdy bezezbytku nepodaří. Je to jako chtít poznat celý nekonečný vesmír. Vesmír v každé jedné z nich.

 

V tom jsou veliké...

 

Autor: Vít Kučík | čtvrtek 22.10.2009 13:22 | karma článku: 26,09 | přečteno: 4716x
  • Další články autora

Vít Kučík

Asadova strategie vychází, donutí Obamu ke spolupráci.

Bašár Asad se od počátku občanské války ve své zemi stavěl do role bojovníka proti islámskému radikalismu, A to i v její počáteční fázi, kdy opozice nebyla radikalizovaná a už vůbec ne islamisticky fundamentalistická. Jeho první strategie však nenesla úspěch - Západ jeho rétorice (oprávněně) neuvěřil a země sunnitského islámu zatím vyzbrojily opozici natolik, že to vypadalo na neřešitelný vojenský pat.

27.8.2014 v 16:08 | Karma: 20,03 | Přečteno: 3013x | Diskuse| Politika

Vít Kučík

Noam Chomsky - mnoho pokřiku pro nic

Noam Chomsky je marxistický protiamerický a protiizraelský radikál, a kdo to ví, ten nemohl být jeho olomouckými výroky překvapen. Celé nedorozumění (které je příčinou "skandálu") tkví v tom, že jej česká média uvedla jako "nejvlivnějšího intelektuála naší doby" a "profesora věhlasné americké university", což v českých duších vytváří o člověku podstatně jiný obraz, než škatulka "protiamerický radikál".

10.6.2014 v 14:35 | Karma: 23,19 | Přečteno: 1357x | Diskuse| Politika

Vít Kučík

Volby 2013: Co o nich věděl Mojžíš...

Výsledek českých voleb: přes čtvrtinu hlasů získali populisté bez hlubšího politického programu, bez jasné politické ideologie a bez vlastní strany -Babišovo ANO a Okamurův Úsvit. Minulý zážitek s VV - přes všechny soudní, špionážní a bulvární dramata - nebyl pro českého voliče dostatečně názorný, proto se jej rozhodl v ještě masívnější verzi zopakovat znovu.

27.10.2013 v 18:29 | Karma: 25,37 | Přečteno: 1058x | Diskuse| Politika

Vít Kučík

Deset důvodů, proč měl Obama na Sýrii zaútočit hned...

...a proč je jeho váhání chybou: .

15.9.2013 v 21:18 | Karma: 28,68 | Přečteno: 4981x | Diskuse| Politika

Vít Kučík

Vysoká politika v 5 bodech...

... tak, aby ji pochopili i moji přátelé z hostince Na Hamerniku mezi 1. až 4. pivem (co se jim děje v hlavách od pátého piva výše, to ví jen Pánbůh, na to je i tato logika krátká).

9.10.2012 v 10:26 | Karma: 34,71 | Přečteno: 3628x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno  10:54

Přímý přenos V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  10:53

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Moderátorka Porupková ukázala jizvu v dekoltu a promluvila o rakovině

25. dubna 2024  10:48

Moderátorka zpráv FTV Prima Soňa Porupková (34) se na sociální síti svěřila fanouškům s tím, že má...

Šéf sněmovny Johnson přišel na univerzitu podpořit Židy, dav na něj bučel

25. dubna 2024  10:41

Studenti newyorské Kolumbijské univerzity ve středu pokřikovali a bučeli na předsedu Sněmovny...

  • Počet článků 55
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6363x
Studoval jsem a pracoval v Praze v IT a logistice... momentálně se svou rodinou žiji na úpatí Dolomit v severní Itálii